Yoz va bahor fasli tabiat organizmga foydali moddalarni meva va sabzavotlar orqali mo‘l-ko‘l hadya qiladigan vaqt. Bu qishning uzoq davrida immunitetingizni mustahkamlash va kuch to‘plash uchun oltin davr.

Rezavor mevalar — antioksidantlar ombori

Qulupnay,chernika (qorag‘at), malina, smorodina va boshqa mevalar C vitamini, antosiyaninlar va boshqa antioksidantlarga boy, ular immunitetni mustahkamlaydi va hujayralarni shikastlanishdan himoya qiladi. Ular shuningdek, yallig‘lanishga qarshi xususiyatlarga ega va infeksiyalar bilan kurashishga yordam beradi. Mevalarni yangi uzilgan holatda isteʼmol qilish, bo‘tqa, yogurt, smetana yoki qish uchun muzlatish mumkin.
Maslahat: maksimal foyda olish uchun o‘z mintaqangizda yetishtirilgan mevalarni tanlang.
Ko‘katlar — vitaminlar koni

Ismaloq, salat bargi, petrushka, arpabodiyon — yashil bargli sabzavotlar A, C, K va B guruhi vitaminlari, shuningdek temir, kaltsiy va boshqa muhim minerallarga boy. Ular immunitetni mustahkamlaydi, ovqat hazm qilishni yaxshilaydi va teri salomatligini saqlaydi. Ularni salatlarga, sho‘rvalarga, smetanaga qo‘shing yoki garnir sifatida ishlating.
Maslahat: maksimal miqdordagi vitaminlarni saqlab qolish uchun yashil bargli sabzavotlarni yangi uzilganidan keyin darhol isteʼmol qiling.
Sabzi — infeksiyalardan himoya

Sabzi beta-karotiniga boy, u organizmda A vitaminiga aylanadi. Bu vitamin infeksiyalarga qarshi to‘siq bo‘lgan shilliq pardalar sog‘lig‘i uchun juda muhimdir. Sabzi shuningdek, antioksidantlar va tolalarga boy. Uni xom holda ham, qaynatilgan holda ham isteʼmol qilish, sho‘rvalarga, salatlarga qo‘shish yoki sabzi sharbati tayyorlash mumkin.
Maslahat: beta-karotinni yaxshiroq so‘rilishi uchun sabzini yog‘lar bilan (masalan, o‘simlik moyi) birga iste’mol qiling.
Sarimsoq va piyoz

Bu tabiiy antibiotiklar bo‘lib, allitsin va boshqa birikmalarni o‘z ichiga oladi, ular kuchli antibakterial va antiviral xususiyatlarga ega. Ular infeksiyalar bilan kurashishga va immunitet tizimini mustahkamlashga yordam beradi.
Maslahat: maksimal miqdordagi foydali moddalarni saqlab qolish uchun sarimsoq va piyozni xom holda isteʼmol qiling yoki taom tayyorlash oxirida qo‘shing.
Bulg‘or qalampiri

Bu C vitaminining eng yaxshi manbalaridan biri bo‘lib, u immunitetni mustahkamlash va erkin radikallardan himoya qilish uchun zarurdir. Shuningdek, A, E va B guruhi vitaminlarini o‘z ichiga oladi.
Maslahat: yorqin rangli bulg‘or qalampirni tanlang, chunki u ko‘proq vitaminlarni o‘z ichiga oladi.
O‘rik va shaftoli

Bu mevalar A, C vitaminlari, kaliy va tolalarga boy. Kaliy yurak, qon tomirlarining normal ishlashi uchun zarurdir, vitaminlar esa immunitetni va terining sog‘lig‘ini qo‘llab-quvvatlaydi. Ularni yangi uzilgan holda isteʼmol qiling, shirinliklarga, salatlarga qo‘shing yoki kompotlar tayyorlang.
Maslahat: pishgan, lekin ortiqcha pishib o‘tib ketmagan mevalarni tanlang.
Yong‘oq va urug‘lar

Yong‘oq, bodom, keshyu, zig‘ir urug‘i, qovoq urug‘i va boshqa yong‘oqlar foydali yog‘lar, oqsil, E va B guruhi vitaminlari, shuningdek, rux, magniy va boshqa muhim mikroelementlarni o‘z ichiga oladi. Bu moddalar immunitetni, terining va asab tizimining sog‘lig‘ini qo‘llab-quvvatlaydi. Ularni tamaddi sifatida isteʼmol qilish, salatlarga, bo‘tqalarga yoki shirinliklarga qo‘shish mumkin.
Maslahat: yong‘oq va urug‘larni o‘rtacha miqdorda isteʼmol qiling, chunki ular kaloriyaga juda boy.
Brokkoli — immunitet uchun super oziq-ovqat
-U3jrj7HB.avif)
U C, A, E vitaminlari, shuningdek, sulforafan kabi antioksidantlarga boy. Sulforafan yallig‘lanishga qarshi va saraton kasalligiga qarshi xususiyatlarga ega, shuningdek, immun tizimini mustahkamlashga yordam beradi. Karamni bug‘da pishirish, sho‘rva yoki salatlarga qo‘shish yaxshiroq. Barcha foydali moddalarni saqlab qolish uchun brokkoli haddan tashqari pishirilmasligi muhimdir. Tayyorlangandan so‘ng C vitamini yaxshiroq so‘rilishi uchun ozgina limon sharbati qo‘shishingiz mumkin.
Zanjabil — immunitetni rag‘batlantiruvchi kuchli vosita

Zanjabil tarkibida gingerol — kuchli antioksidant va yallig‘lanishga qarshi xususiyatlarga ega modda mavjud. U shuningdek, immunitetni rag‘batlantirishga va infeksiyalar bilan kurashishga yordam beradi. Ziravorni choy tayyorlash uchun ishlatish, sho‘rva, salat yoki smetanaga qo‘shish mumkin.
Choy, sho‘rva, qaylalarga, smetanaga maydalangan zanjabilni qo‘shing yoki ziravor sifatida ishlating. Maksimal foyda olish uchun zanjabilni mayda qirg‘ichdan chiqaring.
Sitrus mevalari — yil bo‘yi C vitamini

Limon, apelsin, greypfrut va boshqa sitrus mevalari C vitaminiga boy, kuchli antioksidant bo‘lib, immun tizimini mustahkamlashda muhim rol o‘ynaydi. Ular shuningdek, sog‘liq uchun foydali boshqa vitaminlar va minerallarni o‘z ichiga oladi. Ularni meva holida isteʼmol qiling, salatlarga qo‘shing, sharbat yoki choy tayyorlang.
Sitrus mevalarining qobig‘ini tashlamang, chunki u ham ko‘plab foydali moddalarni o‘z ichiga oladi. Uni choy yoki pishiriqlar tayyorlash uchun ishlating.
To‘g‘ri ovqatlanish — bu immunitetga taʼsir qiluvchi omillardan biridir. Shuningdek, faol turmush tarzini olib borish, to‘liq uxlash, stresslardan qochish va muntazam ravishda tibbiy ko‘rikdan o‘tish muhimdir.
Izoh (0)