Agar organizm ovqatni qabul qilmasa, bu juda ko‘p noxush holatlarni keltirib chiqaradi. Bunday vaziyat har qanday yoshda paydo bo‘lishi mumkin. Darhol shifokor bilan maslahatlashishning har doim ham imkoni bo‘lmasligi mumkin, shuning uchun bu vaqtda qanday harakat qilish kerakligini bilish tavsiya etiladi.
Nima uchun organizm to‘satdan ovqatni qabul qilmaydi? Buni qanday tuzatish kerak?
Agar biror bir oziq-ovqat qusishni keltirib chiqarsa, bu oshqozon buzilishini ko‘rsatadi. O‘zingizni yomon his qilish turli sabablarga ko‘ra yuzaga keladi, jumladan:
- Sifatsiz mahsulotlar bilan zaharlanish, gastrit va oshqozon yarasi shunga o‘xshash belgilarga ega va ovqatni rad etish bilan birga keladi. Oshqozon osti bezi va o‘t pufagi bilan bog‘liq muammolar bo‘lsa, qo'shimcha ravishda og‘izda achchiq ta’m seziladi.
- Ko‘pincha appenditsit qorin og‘rig‘i va qusish bilan birga namoyon bo‘ladi;
- Kuchli hissiy stress ba’zida shunga o‘xshash holatni keltirib chiqaradi;
- Oziq-ovqatni rad etish ba’zi dori-darmonlarni qabul qilishdan kelib chiqishi mumkin;
- Haddan tashqari ko‘p ovqatlanganda ortiqcha yuklangan oshqozon o‘zini o‘zi tozalaydi;
- Bu grippning yon ta’siri yoki boshdagi o‘simta belgisi bo‘lishi mumkin;
- Agar sizda moyillik bo‘lsa, unda har qanday sayohat ko‘ngil aynishini keltirib chiqaradi;
- Bulimiya (ovqat hazm qilish kasalliklari guruhiga kiruvchi ruhiy kasallik) — qizlar semirib ketishdan qo‘rqib kuch bilan qusish;
Barcha sabablar juda jiddiy bo‘lishi mumkin. Tekshiruvdan so‘ng ular bilan faqat shifokor shug‘ullanishi zarur.
Nima qilish kerak?
- Agar bunday muammo yuzaga kelsa, oshqozonga ortiqcha ovqat yuklamaslikka harakat qiling, kichik qismlarda ovqatlaning. Ovqat juda issiq yoki sovuq bo‘lmasin. Sekin ovqatlaning, luqmani yaxshilab chaynang. Achchiq, sho‘r, qizarib pishgan ovqatlardan saqlaning. Ovqatlanishni tugatgandan so‘ng, taxminan o'n daqiqa harakatsiz bo‘ling.
- Ochiq havoda vaqt o‘tkazing va xonani ventilyatsiya qiling. O‘pkalarni kislorod bilan to‘ldirgan holda chuqur nafas oling. Ko‘p suv iching. Bu ichaklarni rag‘batlantiradi va suvsizlanganda organizmdagi namlikni to‘ldiradi.
- Agar kuchli stressni boshdan kechirgan bo‘lsangiz, shifobaxsh o‘simliklardan damlangan choy iching, e’tiboringizni yoqimli narsaga o‘tkazishga harakat qiling, masalan, xotirjam piyoda yuring.
- Ratsion haqida o‘ylab ko‘ring, faqat yangi va tabiiy mahsulotlarni iste’mol qiling. Oshqozon ishiga foydali ta’sir ko‘rsatadigan, ortiqcha yuklamasdan, alohida parhezni sinab ko‘ring. Bordi-yu, oshqozon har qanday ovqatni rad etsa, bu ba’zi kasallikning natijasi ehtimoli bo‘lishi mumkin. Shuning uchun birinchi navbatda tekshiruvdan o‘tish va asosiy sababni bartaraf etishga harakat qilish kerak.
Bu muammoni yengil qabul qilmaslik kerak, chunki oqibatlar juda jiddiy bo‘lishi ehtimoli yo‘q emas. Shifokor yordami bilan oshqozon ishini tiklash uchun choralar ko‘rishga harakat qiling va to‘g‘ri ovqatlanish haqida doim g‘amxo‘rlik qiling.
Izoh (0)