Noto‘g‘ri ovqatlanish vaqt o‘tishi bilan oshqozon-ichak traktida jiddiy muammolarni keltirib chiqarishi mumkin. Gastroenterolog-shifokor taomnomada kletchatka va suvning yetishmasligi, shuningdek, yog‘li va qovurilgan mahsulotlarni haddan tashqari ko‘p iste’mol qilish ayniqsa xavfli deb hisoblanishini tushuntirdi.

Mutaxassisning ta’kidlashicha, kletchatka normal ovqat hazm qilishni ta’minlash uchun juda muhim elementdir. U yumshoq najasning shakllanishiga hamda organizmga ichaklarning muntazam ishlashini yo‘lga qo‘yishga yordam beradi. Aks holda, ovqat tolalarining yetishmasligi qabziyat va oshqozon-ichak traktining boshqa muammolariga olib kelishi mumkin.
Bundan tashqari, mutaxassis suv to‘laqonli ovqatlanishning ajralmas qismi ekanligiga e’tibor qaratdi. Suyuqlik yetishmasligi suvsizlanishni keltirib chiqarishi va ovqat hazm qilish jarayonini sezilarli darajada murakkablashtirishi mumkin, bu esa umumiy holatga salbiy ta’sir ko‘rsatadi.
“Yog‘li ovqatlar, ayniqsa, tarkibida to‘yingan yog‘lar va transyog‘lar bo‘lsa, yaxshi hazm bo‘lmaydi va ichaklarda yallig‘lanishni keltirib chiqarishi mumkin. Bunday mahsulotlar ovqat hazm qilish tizimiga qo‘shimcha yuklama beradi va yara kasalligi yoki kolit kabi surunkali kasalliklar xavfini oshiradi”, dedi mutaxassis.

Shifokorning ta’kidlashicha, ortiqcha shakar va rafinatsiyalangan uglevodlar ichak mikroflorasiga zarar yetkazadi, bu esa patogen bakteriyalarning ko‘payishi uchun qulay sharoit yaratadi. Bu disbakterioz, shish va ta’sirlangan ichak sindromiga olib kelishi mumkin.
Shifokor shuningdek, ko‘pincha yetarlicha baholanmaydigan zararli odatlar va mahsulotlarga e’tibor qaratdi. Alkogol va kofein ichak shilliq qavatini sezilarli darajada zararlashi va yallig‘lanish jarayonlarini keltirib chiqarishi mumkin. Tarkibida sun’iy qo‘shimchalar — konservantlar, bo‘yoqlar va ta’m kuchaytirgichlar bo‘lgan qayta ishlangan mahsulotlar ham xavflidir.

Muvozanatli ovqatlanish butun organizm salomatligining asosidir. Mutaxassis ratsionga ichakning sog‘lom mikroflorasini qo‘llab-quvvatlaydigan va uning himoya funksiyalarini mustahkamlaydigan prebiotiklar va probiotiklarni kiritishni tavsiya qildi.
Izoh (0)