• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12578.21
    • RUB160.31
    • EUR14633.49
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +41°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Ayollar sahifasi Maslahatlar

    Sifatli baqlajonni tanlash va uning taxir ta’mini ketkazish bo‘yicha layfhak

    Baqlajon ko‘plab milliy va zamonaviy taomlarning tarkibiy qismi hisoblanadi. Ammo noto‘g‘ri tanlangan yoki yetishtirilgan baqlajon taxir ta’mi bilan butun taomning sifatiga putur yetkazishi mumkin. Quyida ushbu sabzavotning achchiqlik sababi va undan qanday xalos bo‘lish mumkinligi haqida so‘z yuritamiz.

    Foto: Dzen
    Foto: Dzen

    Nega ba’zi baqlajonlar ta’mi taxir bo‘ladi?

    Baqlajonning bunday yoqimsiz ta’mi solanin nomli modda bilan bog‘liq. U ituzumdoshlar oilasiga kiruvchi sabzavotlarda, jumladan pishmagan pomidor, qalampir, yangi chiqqan kartoshka, qalampir va ayniqsa baqlajonlarda uchraydi. Baqlajonlarda solanin moddasi ko‘proq noto‘g‘ri parvarishlash — masalan, yetarli sug‘ormaslik, issiqxonaning haddan tashqari qizib ketishi yoki azotli o‘g‘itlarning ortiqcha miqdorda berilishi sababli to‘planadi.

    Foto: Dzen
    Foto: Dzen

    Solanin inson salomatligi uchun xavfli bo‘lishi mumkin, u hatto zaharlanishga ham olib keladi. Ayniqsa, hali to‘liq pishmagan baqlajonlarda bu modda ko‘p bo‘ladi. Biroq baqlajonning pishgan-pishmaganini tashqi ko‘rinishiga qarab aniqlash har doim ham oson emas. Shu bois, sabzavotning ichki qismidan ozgina tatib ko‘rish tavsiya etiladi.

    Sifatli baqlajonni tanlash qoidalari

    Foto: Dzen
    Foto: Dzen

    Do‘konda yoki bozorda baqlajon tanlayotganda mayda yoki o‘rtacha kattalikdagi, silliq, qalin po‘stloqli va bir xil rangdagi sabzavotlarga ahamiyat bering. Bunday baqlajonlar yirik va yumshoq bo‘lganlariga qaraganda mazaliroq bo‘ladi. O‘z bog‘ingizda yetishtirayotgan bo‘lsangiz, baqlajonlar haddan ortiq o‘sib ketmasidan avval ularni terib olishga harakat qiling. Shuningdek, oq po‘stlog‘li navlar deyarli hech qachon taxir ta’mga ega bo‘lmaydi.

    Agar siz taxir baqlajonni sotib olgan yoki yetishtirgan bo‘lsangiz, uni darrov tashlab yubormang. Quyidagi oson usullar bilan solanindan xalos bo‘lish mumkin.

    Tuz yordamida achchiqlikni ketkazish

    Foto: Lifehacker.ru
    Foto: Lifehacker.ru

    Bu usul sabzavotning shaklini saqlab qoladi va uni keyinchalik bo‘laklash, maydalash yoki butun holda pishirishga imkon beradi.

    1. Baqlajonni yuving, quriting va bandini kesib tashlang.

    2. Uni uzuniga ikkiga bo‘ling.

    3. Ichki qismiga yirik tuz seping. Mayda tuz ishlatish tavsiya etilmaydi, chunki u erib, singib ketadi va baqlajonni haddan ortiq sho‘r qilib yuboradi.

    4. Baqlajonni xona haroratida 25–30 daqiqa qoldiring, u sharbat ajrata boshlaydi.

    5. So‘ng suvda yaxshilab yuvib tashlang va kerakli taomni tayyorlashga kirishing.

    Foto: Lifehacker.ru
    Foto: Lifehacker.ru

    Tuzli eritmada achchiqlikni yo‘qotish

    Agar baqlajonni rulet yoki salat uchun bo‘lakchalarga kesish kerak bo‘lsa, bu usul ayni muddao.

    1. Baqlajonni yuving, bandini olib tashlang.

    2. Uni dumaloq yoki uzun bo‘laklarga kesing (1–2 sm qalinlikda). Ragu yoki salat uchun kubik shaklida ham to‘g‘rash mumkin.

    Foto: Lifehacker.ru
    Foto: Lifehacker.ru

    3. Chuqur idishga suv quying, tuz soling va eriguncha aralashtiring.

    4. Baqlajon bo‘laklarini eritmaga soling.

    5. Ustiga likopcha bilan yoping va uning ustidan og‘ir buyum qo‘ying. Bu usul barcha baqlajon bo‘laklari suvga botishiga yordam beradi.

    6. 20–30 daqiqadan so‘ng baqlajonlarni suvda chayib, pishirishga o‘ting.

    Foto: Lifehacker.ru
    Foto: Lifehacker.ru

    Muzlatish orqali achchiqlikni kamaytirish

    Bu usul ko‘proq vaqt talab qiladi. Muzlab, so‘ng erigan baqlajon yumshoqroq bo‘ladi, shuning uchun pishirish (ayniqsa qovurish) vaqtini qisqartiradi.

    1. Baqlajonni yuving, quriting, bandini olib tashlang.

    2. Uni istalgan shaklda kesing.

    3. Bo‘laklarni bir qatlamda taxtacha yoki likopga joylab, muzlatkichga 4 soatga qo‘ying.

    4. Muzi erigach, sabzavot yanada xushta’m va ancha yumshoq bo‘ladi. Endi uni pishirishga kirishishingiz mumkin.

    2 iyul, 21:31   Izoh (0)   1403
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email
    #maslahatlar#baqlajon#layfxak

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Bola yomon baho olsa ota-onalar qanday yo‘l tutishi kerak? Pedagog javob berdi

    21 iyun, 11:55

    Uyqudan avval smartfonga qaramay yotishni qanday o‘rganish mumkin?

    17 iyun, 20:20

    Konditsionerdan shamollab qolmaslik uchun nimalar qilish kerak?

    17 iyun, 14:46

    Quyoshga allergiya nima va uni kuygan teridan qanday ajratish mumkin?

    18 iyun, 15:55

     Foto va videolarni o‘chirmasdan telefon xotirasini bo‘shatishning 5 ishonchli usuli

    19 iyun, 17:10

    Shifokor surunkali stress asab tizimiga qanday ta’sir ko‘rsatishi haqida ma’lumot berdi

    20 iyun, 12:58

    Biz har doim noto‘g‘ri saqlab kelgan 12 mahsulot 

    20 iyun, 20:50

    Dunyoning eng badavlat modeli Kendall Jenner sarvqomat bo‘lish uchun qanday nonushta qiladi?

    20 iyun, 18:45

    Endokrinolog B guruhi vitaminlari onkologiya xavfini oshirishi mumkinligi haqida ogohlantirdi

    20 iyun, 16:59

    Jaziramada yoqimsiz hidlardan qutulishga yordam beradigan 7 ta layfhak

    25 iyun, 09:47

     Pishgan va mazali mevalarni tanlash bo‘yicha 9 maslahat

    29 iyun, 15:30

    Bir qarashda zararsiz ko‘rinsa-da, ammo sog‘liq uchun  xavfli bo‘lgan kundalik buyumlar

    25 iyun, 13:03

    Nima uchun yozda bosh ko‘p og‘riydi?

    25 iyun, 12:54

    Ayoli va otasini tuproqqa qo‘ygan, taqiqlarga uchragan “Xorazm bulbuli” Og‘abek Sobirov 53 yoshda 

    26 iyun, 12:59

    Issiqda derazani ochib uxlash hamma o‘ylaganidek bezararmi?

    26 iyun, 13:49

    Eʼtiborsiz qoldirmaslik kerak bo‘lgan D vitamini tanqisligining 9 ta belgisi

    25 iyun, 23:10

    Qora kiyimda kelish tavsiya etiladi: hayvonot bog‘ining o‘ziga xos sirlari

    25 iyun, 18:50

    Isroilga moyillik ko‘rsatishni istamagan nomzod Nyu York meri bo‘lishi mumkin 

    25 iyun, 19:40

    O‘zbekistonda pensiya yoshini oshirish bo‘yicha hech qanday yakuniy qaror qabul qilinmagan — Pensiya jamg‘armasi

    26 iyun, 12:38

    Nima uchun yozda kasal bo‘lish xavfliroq: ichak infeksiyalarining oldini olish bo‘yicha oddiy maslahatlar

    28 iyun, 14:55

    Ko‘pchilik noto‘g‘ri foydalanib kelgan 7 ta kundalik buyum

    27 iyun, 09:50

    Sayohatni qulay va xotirjam o‘tkazishga yordam beradigan maslahatlar

    27 iyun, 10:34

    Layklar ko‘p, yaqinlik kam: ijtimoiy tarmoqlar qanday qilib yolg‘izlik hissini kuchaytiradi?

    27 iyun, 16:15

    Nima uchun mehmonxonalar yoqimli hid taratadi va uyda mehmonxona iforini qanday yaratish mumkin?

    27 iyun, 18:55

    Issiqda holsizlikni his qilmaslik uchun qanday ovqatlanish kerak?

    27 iyun, 17:30

    Oxiri yo‘q rilslar, yo‘qotilayotgan vaqt: telefon qaramligidan qutulish uchun 8 qadam

    28 iyun, 11:02

    Styuardessalar ularni chetlab o‘tadi: samolyotda iste’mol qilish tavsiya etilmaydigan ichimlik va taomlar

    29 iyun, 10:40

    Aktrisa va modellarning tezda ozishga yordam beradigan 5 xil samarali parhezi

    30 iyun, 10:50

    Nima uchun magniy asablarni tinchlantirishga yordam bermaydi? 

    30 iyun, 21:15

    “Shakarsiz gazlangan ichimliklar infarktni keltirib chiqarishi mumkin” — shifokor

    30 iyun, 17:30
    ×Lightbox Image
     

    Tavsiya etamiz

    Kobulda transafg‘on temiryo‘li bo‘yicha uch tomonlama bitim imzolandi

    18 iyul, 09:12

    Toshkentda kichik halqa avtomobil yo‘lining bir qismi 4 kunga yopiladi

    18 iyul, 08:47

    O‘rtoqlik uchrashuvi. “Bashakshehir” Germaniya klubidan ustun keldi. Shomurodovdan assist (video)

    17 iyul, 23:16

    Matriarxat davri qaytadimi: nima uchun qiz farzand tarbiyalash trendga aylanmoqda?

    14 iyul, 13:07
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    O‘zbekistonda yil boshidan beri qariyb 35 ming fuqaro sog‘lomlashtirildi

    O‘zbekiston | 21 iyul, 12:27

    Afrikada har yili 815 ming odam ovqat pishirishdan kelib chiqqan havo ifloslanishidan vafot etadi — hisobot

    Dunyo | 21 iyul, 12:11

    “Barselona” “Real” futbolchisi uchun kurashga kirdi

    Sport | 21 iyul, 12:03

    Universitetga kirish imtihonidan yiqilgan o‘g‘lini xitoylik ota-ona uydan haydab chiqardi

    Layfstayl | 21 iyul, 11:53

    Eron Yevropaning uchta davlati bilan yadroviy muzokaralar o‘tkazadi

    Dunyo | 21 iyul, 11:38

    Biznes va tadbirkorlik oliy maktabi magistratura dasturlariga qabul jarayonlari davom etayotganini ma’lum qiladi

    Reklama | 21 iyul, 10:33

    Kino narxi tushadi, sifati esa oshadi: Netflix film suratga olishda sun’iy intellektdan foydalana boshladi

    Kino | 21 iyul, 11:33

    Rim Papasi G‘azodagi hujumlarni “varvarlik”ka qiyosladi (video)

    Dunyo | 21 iyul, 11:27

    “Manchester Siti” o‘z futbolchisini 40 mln yevro evaziga qo‘yib yuborishga tayyor

    Sport | 21 iyul, 11:10
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.