• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12581.97
    • RUB157.75
    • EUR14698.26
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +33°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Maslahatlar

    Nima sababdan qahvani muzlatkichda saqlash kerak?

    Buyuk Britaniyaning Bat universiteti olimlari maydalashdan oldin sovitilgan qahva donachalari ko‘proq aromatik qahva tayyorlashga imkon berishini eksperimental ravishda tasdiqladi. “Noviy ochag” nashri qahvani muzlatkichda saqlash bo‘yicha tavsiyalarni taqdim etdi.

    Foto: “Noviy ochag” 

    Bir necha yil oldin barista bo‘yicha jahon chempionati arafasida, Vanna universiteti jamoasi bir xil miqdordagi qahvadan qanday qilib ko‘proq lazzat olish mumkinligini aniqlashga qaror qildi. Tajriba natijasida ma‘lum bo‘lishicha, qovurilgan qahva donachalarini ezishdan oldin sovitish mayda zarrachalarning yanada aniqroq taqsimlanishiga olib keladi, qahva tayyorlash paytida bu bir xil miqdordan yanada aromatik va mazali ichimlik tayyorlash imkonini beradi.

    Bu kashfiyot qanchalik muhim?

    Qahva dunyodagi eng qimmatbaho tovarlardan biri bo‘lib, uning qiymati ko‘plab mamlakatlar iqtisodiyotining muhim qismini tashkil qiladi. Shu sababli, mahsulotni kamroq ishlatib, xushbo‘y va mazali ichimlikni olish qobiliyati qahva sanoatida katta ahamiyatga ega. Shuningdek oddiy qahva iste’mol qiluvchilar ham qahvani maydalash va pishirishdan oldin muzlatkichga qo‘yish orqali yanada mazali ichimliklar tayyorlashi mumkin.

    Tajriba qanday o‘tdi?

    Bana universiteti jamoasi qahva donachalarini maydalashda turli haroratlar, oddiy xona haroratidan -196 darajadagi haroratning ta’sir qilishini o‘rganib chiqdi. Olimlar qahva donachalari qanchalik sovuq bo‘lsa, ezilgan paytda olingan zarrachalar shunchalik bir xil va nozikroq bo‘lishini aniqladi. Bu nima uchun muhim? Lazzatli birikmalarning eng yaxshi ekstraksiyasini ta’minlaydigan jihat uni ezishdir. Bu sizga bir xil miqdordagi xom ashyodan ko‘proq qahva tayyorlash va yanada mazali ta’mga ega bo‘lish imkonini beradi.

    Foto: “Noviy ochag” 

    Olimlar tajriba natijalarini qanday izohladi?

    “Siz eng kichik va eng katta zarrachalar o‘rtasida kichik farqi bo‘lgan maydalagichni qidiryapsiz. Agar qahvani juda maydalangan bo‘lsangiz, lazzat ekstraksiyasini oshirishingiz mumkin. Biz qahva donachalarini sovitish bu jarayonni tezlashtirishini va kamroq lazzat o‘zgarishi bilan yuqori ekstraksiyaga imkon berishini aniqladik. Shunday qilib, yaxshi ta’m olishni istasangiz qahvani kamroq vaqt pishirishingiz yoki ko‘proq qahva (ichimlik) tayyorlashingiz  mumkin”, — deydi tadqiqot vaqtida Bat universitetida kimyo fanlari doktori talabasi bo‘lgan doktor Kristofer Xendon.

    Bu sanoatga katta ta‘sir ko‘rsatishi mumkin. Insonlar haqiqatan ham kuchli vositalar bilan juda yuqori sifatli ichimlik ishlab chiqarishga va yangi narsalarni sinab ko‘rishga harakat qilmoqda. Shunisi e’tiborga loyiqki, Bat universitetining kimyo bo‘yicha tadqiqotlarining 98 foizi Research Excellence Framework 2014 tomonidan xalqaro miqyosda a’lo darajada deb baholangan, kimyo kafedrasi esa Buyuk Britaniyada 4-o‘rinni egallagan.

    “Qahva maydalash juda oddiy ishdek tuyulishi mumkin – qahva donachalariga issiq suv qo‘shib, uni maydalash mumkin. Biroq bu jarayonning nozik tomonlari ichimlikning ta’mi va sifatiga katta ta’sir ko‘rsatadi. Maydalash jarayonini yaxshiroq tushuna olish bizga mazali qahva tayyorlashga va undan samaraliroq foydalanishga imkon beradi. Pastroq harorat qahvadan samaraliroq foydalanish imkonini beradi”, — deydi qahvaxonalardan birining rahbari.

    Foto: “Noviy ochag”

    Nima sababdan qahvani muzlatkichda saqlash kerak?

    Ta’riflangan tadqiqot natijalarini hisobga olgan holda, bu usulni qo‘llab ko‘rish mumkin. Sovitkichga oz miqdorda qovurilgan qahva donachalarini qo‘ying (lekin idishni mahkam yopganingizga ishonch hosil qiling, chunki qahva hidlarni osongina o‘zlashtiradi). Shundan so‘ng sevimli retseptingiz bo‘yicha ichimlik tayyorlang va uning ta’mi va xushbo‘y hidi o‘zgarganiga e’tibor bering. Muzlatkichda qahvani saqlash uchun alohida joy ajrating.

    28.03.2023, 21:45   Izoh (0)   4273
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Uyni tezda tartibga keltirishga yordam beradigan tavsiyalar

    28.03.2023, 15:56

    Bosh terisi pilingi: Foydali va zararli jihatlari, qanday holatda bu muolajani qilib bo‘lmaydi?

    27.03.2023, 19:30

    Tuxum qaynatish, popkorn tayyorlash: mikroto‘lqinli pech yordamida ishingizni osonlashtiradigan 8 ta layfxak

    27.03.2023, 15:28

    Yuz terisiga zarar yetkazadigan 5 ta mahsulot

    25.03.2023, 13:49

    Och qoringa ichmaslik kerak bo‘lgan 4 turdagi ichimlik

    25.03.2023, 09:59

    Hatto tajribali uy bekalari ham makaron tayyorlashda yo‘l qo‘yadigan xatoliklar

    24.03.2023, 18:30
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Yengillik kuch bilan birlashganda: 2025-yilning talabalar uchun mo‘ljallangan to‘rtta ASUS noutbuki 


    #BirBirimizga: O‘zbekistondagi e’lonlar xizmati qanday qilib har bir narsaga ikkinchi umr beruvchi kampaniyani ishga tushirdi


    Ohangaronda “Turon Enduro Uzbekistan Cup” enduro mototsikl musobaqasi bo‘lib o‘tadi 


    IMZOning Engelberg premium derazalari Niderlandiyaga eksport qilindi


    IMZOning Engelberg premium derazalari Niderlandiyaga eksport qilindi 


    Onix 100 million so‘m keshbek aksiyasini qayta yo‘lga qo‘ydi 


    Central Asian University xalqaro Vasiylik kengashi tashkil etilganini e’lon qiladi 


    Namangan, Farg‘ona va Andijon Pepsi Music Fest quvvati bilan birlashdi!


    “Bog‘ibaland”da anjir sayli: Samarqandda milliy meva bayrami bo‘lib o‘tdi 


    Way II kompaniyasidan ikkinchi dividend to‘lov


    “Omad mavsumi” UZCARD bilan: uch bosqich, uchta sayohat va bosh sovrin — elektromobil 


    APEX BANKdan biznes uchun individual xizmat ko‘rsatish — bu qulaylik bilan biznes yuritish demakdir


    Biznesga birinchi qadam — “Lux”: Universal bankdan 100 million so‘mgacha imtiyozli kredit


    “Yangi O‘zbekiston” bog‘i yo‘llari yopilgani haqidagi xabarlar asossiz 


    Suvchilar maktabi — Prezident tashabbusining amaliy natijasi

     

    Tavsiya etamiz

    Audio Icon

    “U imperiyani qutqarishi kerak edi” Tarixdagi eng yirik va qudratli jangovar kema – Yamato haqida

    15 avgust, 09:15

    Arash mojarosi: bir o‘zbek undan pulini ololmay sarson, boshqasi esa ko‘p pul bermoqda

    14 avgust, 21:02

    Sun’iy intellekt 2 ta superbakteriyaga qarshi antibiotik yaratdi

    15 avgust, 12:02

    Toshkentda issiqlik ta’minoti va issiq suv tariflari yana oshirilishi mumkin

    13 avgust, 09:46
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Janubiy Koreya prezidenti KXDR bilan “harbiy ishonch” o‘rnatmoqchi

    Dunyo | 15 avgust, 12:53

    Yengillik kuch bilan birlashganda: 2025-yilning talabalar uchun mo‘ljallangan to‘rtta ASUS noutbuki

    Reklama | 15 avgust, 12:00

    “Putin bilan uchrashuv muvaffaqiyatsiz bo‘lish ehtimoli 25 foiz” — Tramp

    Dunyo | 15 avgust, 12:53

    Qoraqalpog‘iston Oliy taʼlim fan va innovatsiyalar vazirligiga yangi rahbar tayinlandi

    O‘zbekiston | 15 avgust, 12:41

    Yevropa ittifoqi Isroilni yangi aholi punktlari qurilishini to‘xtatishga chaqirdi

    Dunyo | 15 avgust, 12:35

    Dam olish kuni O‘zbekistonga nisbatan salqin havo kirib keladi

    O‘zbekiston | 15 avgust, 12:17

    Onix 100 million so‘m keshbek aksiyasini qayta yo‘lga qo‘ydi

    Reklama | 15 avgust, 10:30

    “Yuventus” hujumchisiga “Barselona” va “Nyukasl” da’vogarlik qilmoqda

    Sport | 15 avgust, 12:14

    “Oskar”ga loyiq ko‘rilmagan bo‘lsa-da, shedevrga aylangan filmlar

    Kino | 15 avgust, 12:12
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.