Buyuk Britaniyaning Bat universiteti olimlari maydalashdan oldin sovitilgan qahva donachalari ko‘proq aromatik qahva tayyorlashga imkon berishini eksperimental ravishda tasdiqladi. “Noviy ochag” nashri qahvani muzlatkichda saqlash bo‘yicha tavsiyalarni taqdim etdi.
Bir necha yil oldin barista bo‘yicha jahon chempionati arafasida, Vanna universiteti jamoasi bir xil miqdordagi qahvadan qanday qilib ko‘proq lazzat olish mumkinligini aniqlashga qaror qildi. Tajriba natijasida ma‘lum bo‘lishicha, qovurilgan qahva donachalarini ezishdan oldin sovitish mayda zarrachalarning yanada aniqroq taqsimlanishiga olib keladi, qahva tayyorlash paytida bu bir xil miqdordan yanada aromatik va mazali ichimlik tayyorlash imkonini beradi.
Bu kashfiyot qanchalik muhim?
Qahva dunyodagi eng qimmatbaho tovarlardan biri bo‘lib, uning qiymati ko‘plab mamlakatlar iqtisodiyotining muhim qismini tashkil qiladi. Shu sababli, mahsulotni kamroq ishlatib, xushbo‘y va mazali ichimlikni olish qobiliyati qahva sanoatida katta ahamiyatga ega. Shuningdek oddiy qahva iste’mol qiluvchilar ham qahvani maydalash va pishirishdan oldin muzlatkichga qo‘yish orqali yanada mazali ichimliklar tayyorlashi mumkin.
Tajriba qanday o‘tdi?
Bana universiteti jamoasi qahva donachalarini maydalashda turli haroratlar, oddiy xona haroratidan -196 darajadagi haroratning ta’sir qilishini o‘rganib chiqdi. Olimlar qahva donachalari qanchalik sovuq bo‘lsa, ezilgan paytda olingan zarrachalar shunchalik bir xil va nozikroq bo‘lishini aniqladi. Bu nima uchun muhim? Lazzatli birikmalarning eng yaxshi ekstraksiyasini ta’minlaydigan jihat uni ezishdir. Bu sizga bir xil miqdordagi xom ashyodan ko‘proq qahva tayyorlash va yanada mazali ta’mga ega bo‘lish imkonini beradi.
Olimlar tajriba natijalarini qanday izohladi?
“Siz eng kichik va eng katta zarrachalar o‘rtasida kichik farqi bo‘lgan maydalagichni qidiryapsiz. Agar qahvani juda maydalangan bo‘lsangiz, lazzat ekstraksiyasini oshirishingiz mumkin. Biz qahva donachalarini sovitish bu jarayonni tezlashtirishini va kamroq lazzat o‘zgarishi bilan yuqori ekstraksiyaga imkon berishini aniqladik. Shunday qilib, yaxshi ta’m olishni istasangiz qahvani kamroq vaqt pishirishingiz yoki ko‘proq qahva (ichimlik) tayyorlashingiz mumkin”, — deydi tadqiqot vaqtida Bat universitetida kimyo fanlari doktori talabasi bo‘lgan doktor Kristofer Xendon.
Bu sanoatga katta ta‘sir ko‘rsatishi mumkin. Insonlar haqiqatan ham kuchli vositalar bilan juda yuqori sifatli ichimlik ishlab chiqarishga va yangi narsalarni sinab ko‘rishga harakat qilmoqda. Shunisi e’tiborga loyiqki, Bat universitetining kimyo bo‘yicha tadqiqotlarining 98 foizi Research Excellence Framework 2014 tomonidan xalqaro miqyosda a’lo darajada deb baholangan, kimyo kafedrasi esa Buyuk Britaniyada 4-o‘rinni egallagan.
“Qahva maydalash juda oddiy ishdek tuyulishi mumkin – qahva donachalariga issiq suv qo‘shib, uni maydalash mumkin. Biroq bu jarayonning nozik tomonlari ichimlikning ta’mi va sifatiga katta ta’sir ko‘rsatadi. Maydalash jarayonini yaxshiroq tushuna olish bizga mazali qahva tayyorlashga va undan samaraliroq foydalanishga imkon beradi. Pastroq harorat qahvadan samaraliroq foydalanish imkonini beradi”, — deydi qahvaxonalardan birining rahbari.
Nima sababdan qahvani muzlatkichda saqlash kerak?
Ta’riflangan tadqiqot natijalarini hisobga olgan holda, bu usulni qo‘llab ko‘rish mumkin. Sovitkichga oz miqdorda qovurilgan qahva donachalarini qo‘ying (lekin idishni mahkam yopganingizga ishonch hosil qiling, chunki qahva hidlarni osongina o‘zlashtiradi). Shundan so‘ng sevimli retseptingiz bo‘yicha ichimlik tayyorlang va uning ta’mi va xushbo‘y hidi o‘zgarganiga e’tibor bering. Muzlatkichda qahvani saqlash uchun alohida joy ajrating.
Izoh (0)