• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12758.36
    • RUB163.34
    • EUR14820.11
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +39°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Maslahatlar

    Nima sababdan qahvani muzlatkichda saqlash kerak?

    Buyuk Britaniyaning Bat universiteti olimlari maydalashdan oldin sovitilgan qahva donachalari ko‘proq aromatik qahva tayyorlashga imkon berishini eksperimental ravishda tasdiqladi. “Noviy ochag” nashri qahvani muzlatkichda saqlash bo‘yicha tavsiyalarni taqdim etdi.

    Foto: “Noviy ochag” 

    Bir necha yil oldin barista bo‘yicha jahon chempionati arafasida, Vanna universiteti jamoasi bir xil miqdordagi qahvadan qanday qilib ko‘proq lazzat olish mumkinligini aniqlashga qaror qildi. Tajriba natijasida ma‘lum bo‘lishicha, qovurilgan qahva donachalarini ezishdan oldin sovitish mayda zarrachalarning yanada aniqroq taqsimlanishiga olib keladi, qahva tayyorlash paytida bu bir xil miqdordan yanada aromatik va mazali ichimlik tayyorlash imkonini beradi.

    Bu kashfiyot qanchalik muhim?

    Qahva dunyodagi eng qimmatbaho tovarlardan biri bo‘lib, uning qiymati ko‘plab mamlakatlar iqtisodiyotining muhim qismini tashkil qiladi. Shu sababli, mahsulotni kamroq ishlatib, xushbo‘y va mazali ichimlikni olish qobiliyati qahva sanoatida katta ahamiyatga ega. Shuningdek oddiy qahva iste’mol qiluvchilar ham qahvani maydalash va pishirishdan oldin muzlatkichga qo‘yish orqali yanada mazali ichimliklar tayyorlashi mumkin.

    Tajriba qanday o‘tdi?

    Bana universiteti jamoasi qahva donachalarini maydalashda turli haroratlar, oddiy xona haroratidan -196 darajadagi haroratning ta’sir qilishini o‘rganib chiqdi. Olimlar qahva donachalari qanchalik sovuq bo‘lsa, ezilgan paytda olingan zarrachalar shunchalik bir xil va nozikroq bo‘lishini aniqladi. Bu nima uchun muhim? Lazzatli birikmalarning eng yaxshi ekstraksiyasini ta’minlaydigan jihat uni ezishdir. Bu sizga bir xil miqdordagi xom ashyodan ko‘proq qahva tayyorlash va yanada mazali ta’mga ega bo‘lish imkonini beradi.

    Foto: “Noviy ochag” 

    Olimlar tajriba natijalarini qanday izohladi?

    “Siz eng kichik va eng katta zarrachalar o‘rtasida kichik farqi bo‘lgan maydalagichni qidiryapsiz. Agar qahvani juda maydalangan bo‘lsangiz, lazzat ekstraksiyasini oshirishingiz mumkin. Biz qahva donachalarini sovitish bu jarayonni tezlashtirishini va kamroq lazzat o‘zgarishi bilan yuqori ekstraksiyaga imkon berishini aniqladik. Shunday qilib, yaxshi ta’m olishni istasangiz qahvani kamroq vaqt pishirishingiz yoki ko‘proq qahva (ichimlik) tayyorlashingiz  mumkin”, — deydi tadqiqot vaqtida Bat universitetida kimyo fanlari doktori talabasi bo‘lgan doktor Kristofer Xendon.

    Bu sanoatga katta ta‘sir ko‘rsatishi mumkin. Insonlar haqiqatan ham kuchli vositalar bilan juda yuqori sifatli ichimlik ishlab chiqarishga va yangi narsalarni sinab ko‘rishga harakat qilmoqda. Shunisi e’tiborga loyiqki, Bat universitetining kimyo bo‘yicha tadqiqotlarining 98 foizi Research Excellence Framework 2014 tomonidan xalqaro miqyosda a’lo darajada deb baholangan, kimyo kafedrasi esa Buyuk Britaniyada 4-o‘rinni egallagan.

    “Qahva maydalash juda oddiy ishdek tuyulishi mumkin – qahva donachalariga issiq suv qo‘shib, uni maydalash mumkin. Biroq bu jarayonning nozik tomonlari ichimlikning ta’mi va sifatiga katta ta’sir ko‘rsatadi. Maydalash jarayonini yaxshiroq tushuna olish bizga mazali qahva tayyorlashga va undan samaraliroq foydalanishga imkon beradi. Pastroq harorat qahvadan samaraliroq foydalanish imkonini beradi”, — deydi qahvaxonalardan birining rahbari.

    Foto: “Noviy ochag”

    Nima sababdan qahvani muzlatkichda saqlash kerak?

    Ta’riflangan tadqiqot natijalarini hisobga olgan holda, bu usulni qo‘llab ko‘rish mumkin. Sovitkichga oz miqdorda qovurilgan qahva donachalarini qo‘ying (lekin idishni mahkam yopganingizga ishonch hosil qiling, chunki qahva hidlarni osongina o‘zlashtiradi). Shundan so‘ng sevimli retseptingiz bo‘yicha ichimlik tayyorlang va uning ta’mi va xushbo‘y hidi o‘zgarganiga e’tibor bering. Muzlatkichda qahvani saqlash uchun alohida joy ajrating.

    28.03.2023, 21:45   Izoh (0)   4244
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Uyni tezda tartibga keltirishga yordam beradigan tavsiyalar

    28.03.2023, 15:56

    Bosh terisi pilingi: Foydali va zararli jihatlari, qanday holatda bu muolajani qilib bo‘lmaydi?

    27.03.2023, 19:30

    Tuxum qaynatish, popkorn tayyorlash: mikroto‘lqinli pech yordamida ishingizni osonlashtiradigan 8 ta layfxak

    27.03.2023, 15:28

    Yuz terisiga zarar yetkazadigan 5 ta mahsulot

    25.03.2023, 13:49

    Och qoringa ichmaslik kerak bo‘lgan 4 turdagi ichimlik

    25.03.2023, 09:59

    Hatto tajribali uy bekalari ham makaron tayyorlashda yo‘l qo‘yadigan xatoliklar

    24.03.2023, 18:30
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Qulay shartlar bilan yangi ipoteka mahsuloti va xonadon yutib olish imkoniyati


    Kia Sonet va ADM Global: O‘zbekiston avtomobil klasterini mahalliylashtirilishiga 260 mln AQSH dollari miqdorida sarmoya


    Katta o‘zgarishlar kichik qadamlar bilan boshlanadi


    SQB dan “TEZKOR+” krediti —  biznesingizni rivojlantirish uchun qulay yechim 


    Sun’iy intellekt bo‘yicha ikki diplomli ta’lim — UMFT & FAR EAST University hamkorligida


    GETWORK — Yevropada ishlash orzusini amalga oshiradigan ishonchli agentlik


    Osteosarkoma: tashxislash, davolash va fanlararo yondashuv


    “InfinBANK” AJ Toshkentda yangi Bank xizmatlari markazini ochdi  


    President Tech Award tanlovida ishtirok etish uchun arizalar qabuli uzaytirildi 


    Mikrokreditbankda omonat karta joriy qilindi


    “Tadbirkorlikni rivojlantirish kompaniyasi” ISO 9001 va ISO 37001 xalqaro sertifikatlarini qo‘lga kiritdi 


    Ipak Yo‘li Bankdan Tradeloan: xalqaro bitimlarni moliyalashtirish


    Neo Insurance — sug‘urta bozoridagi raqamli o‘zgarishlarning 2 yillik natijasi 


    Ipotekaga xonadon, sovg‘a sifatida esa — omborxona!


    Ipoteka Bank OTP Group: “Quyosh” — parkentliklar uchun yangi mahalla markazi ishga tushirildi

     

    Tavsiya etamiz

    Matriarxat davri qaytadimi: nima uchun qiz farzand tarbiyalash trendga aylanmoqda?

    14 iyul, 13:07

    Oilasini qashshoqlik va ochlikdan qutqargan jangchi yigit: Arda Gyulerning kurashga to‘la hayot maktubi

    13 iyul, 22:15

    Kia Sonet va ADM Global: O‘zbekiston avtomobil klasterini mahalliylashtirilishiga 260 mln AQSH dollari miqdorida sarmoya

    17 iyul, 15:05

    Isroilning G‘azodagi qirg‘ini yagona emas: Insoniyat tarixidagi eng yirik genotsidlar qanday sodir bo‘lgandi?

    10 iyul, 19:12
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Qozog‘iston Xitoyning “Bir kamar — bir yo‘l” loyihasidan eng ko‘p investitsiya oldi — FT

    Dunyo | 17 iyul, 15:45

    Kia Sonet va ADM Global: O‘zbekiston avtomobil klasterini mahalliylashtirilishiga 260 mln AQSH dollari miqdorida sarmoya

    Reklama | 17 iyul, 15:05

    Kubada vazir mamlakatda tilanchilik yo‘qligini aytgani sabab o‘z lavozimidan chetlatildi

    Dunyo | 17 iyul, 15:37

    O‘zbekiston eng xavfsiz mamlakatlar reytingida 25-o‘rinni egalladi

    O‘zbekiston | 17 iyul, 15:29

    Rossiyada “do‘st bo‘lmagan” davlatlar taomiga soliq solish taklif qilindi

    Dunyo | 17 iyul, 15:09

    O‘zbekistonda 37 mln donadan ortiq mevali daraxt ko‘chati ekildi

    O‘zbekiston | 17 iyul, 14:56

    GETWORK — Yevropada ishlash orzusini amalga oshiradigan ishonchli agentlik

    Reklama | 17 iyul, 13:30

    Tayvan qo‘shinlari Xitoy bosqini paytida metrodan foydalanish bo‘yicha tarixda ilk bor mashg‘ulot o‘tkazdi

    Dunyo | 17 iyul, 14:49

    Ronaldu “An-Nassr” rahbariyatidan “Liverpul” futbolchisining transferini so‘radi

    Sport | 17 iyul, 14:38

    Instagram: Singlisiga avtomobil sovg‘a qilgan Rasul Kusherbayev, ajrashayotgan Xonzoda Qambarova, xorijda hordiq chiqarayotgan mashhurlar

    Madaniyat | 17 iyul, 13:55
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.