Vazn yo‘qotish bo‘yicha onlayn mutaxassislar ko‘pincha ochlikni oziq-ovqat bilan emas, balki ichimlik bilan bostirishni maslahat beradi. Ammo bizning sevimli ichimliklarimizning ko‘pchiligi och qoringa iste’mol qilinmasligi kerak. Ular organizmga jiddiy zarar yetkazishi mumkin.
Ko‘pincha ma’lum bir oziq-ovqatning organizmga ta’siri haqida o‘ylaymiz, lekin ichimliklarga kelganda biroz beparvolik bilan yondashamiz. Bir piyola choy yoki bir stakan sharbatdan qanday zarar bo‘lishi mumkin? Ammo ba’zi ichimliklar foydali yoki zararli xususiyatlarini faqat ko‘plab omillar bilan birgalikda ochib beradi: oziq-ovqat iste’moli, kunning vaqti, salomatlik holati va hokazo. Och qoringa iste’mol qilinganda odatiy ichimlik bezovtalikka olib kelishi va ayrim kasalliklar xavfini oshiradi.
Achchiq choy
Foydasi: ko‘k va qora choy antioksidantlarga boy va sog‘liq uchun foydali. U saraton, yurak-qon tomir kasalliklarini oldini oladi, diabet xavfini kamaytiradi, tana vazni va xolesterin miqdorini kamaytirishga yordam beradi, mikroblarga qarshi ta’sirga ega va aqliy faoliyatni qo‘llab-quvvatlaydi.
Ammo agar och qoringa ichsangiz nima bo‘ladi?
Choy tarkibida taninlar mavjud. Och qoringa iste’mol qilinganda tanin ko‘ngil aynishiga olib kelishi mumkin. Ichimlik qanchalik kuchli bo‘lsa, tanin miqdori shunchalik yuqori bo‘ladi va u ko‘proq noqulaylik tug‘diradi. Choyni ovqatdan keyin darhol emas, balki biroz vaqt o‘tgach — yarim yoki bir soatdan keyin ichgan yaxshi.
Muhim: agar sizda temir tanqisligi bo‘lsa, choyni iste’mol qilishni kamaytirishingiz lozim. Taninlar temirning oshqozon-ichak traktida so‘rilishini kamaytiradi.
Qahva
Foydasi: qahva choy kabi antioksidantlarga boy va organizmga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi: miya faoliyatini yaxshilaydi, konsentratsiyani oshiradi va kayfiyatni yaxshilaydi. Qahva 2-toifa diabet, ayrim saraton va Altsgeymer va Parkinson kabi neyrodegenerativ kasalliklarning rivojlanishiga to‘sqinlik qilishi ehtimoli aniqlangan.
Ammo och qoringa ichsangiz
Kofe me’da shirasining sekretsiyasini rag‘batlantiradi. Shu sababli och qoringa qahva ichish tirnash xususiyatini beruvchi ichak sindromi va oshqozon yarasi bilan kurashuvchilarga tavsiya etilmaydi. Chunki me’da shirasining ortiqcha miqdori oshqozon shilliq qavatiga zarar yetkazadi, ko‘ngil aynishi va qayt qilishni keltirib chiqaradi.
Ammo qahvaning salomatlikka salbiy ta’sirini tasdiqlovchi tadqiqotlar mavjud emas. Amaliyot shuni ko‘rsatadiki, har bir insonda qahvaga reaksiyasi individualdir. Hatto, genetik xususiyatlar mavjud bo‘lib, ularda qahva maxsus tarzda so‘riladi va tanadan chiqariladi. Kimdir och qoringa ikki hissa espresso qahvasini xotirjamlik bilan ichadi va hech narsani sezmaydi, kimdir yengil qovurilgan latte kofesidan keyin jig‘ildon qaynashidan aziyat chekadi. Shu tariqa eng oson yo‘l — his-tuyg‘ularingizni tinglay olishdir.
Muhim: achchiq choy singari, qahva ham organizm tomonidan minerallarning so‘rilishini buzadi, shuning uchun sog‘lom ovqatlanish va bir chashka qahva o‘rtasida tanaffus qilgan ma’qul.
Yangi siqilgan meva sharbatlari
Foydasi: Meva sharbatlari vitamin va antioksidantlarga boy. Albatta, me’yorida bo‘lsa, sog‘liq uchun juda ko‘p foyda keltiradi. Masalan, anorni oling: unda antioksidantlarning katta dozasi mavjud. Ular organizmni turli tashqi ta’sirlardan, saratonning ayrim turlaridan himoya qiladi, yallig‘lanishni kamaytiradi va viruslarga qarshi ta’sirga ega.
Och qoringa ichsangiz
Meva sharbatlarida glyukoza va fruktoza kabi oddiy shakar mavjud. Misol uchun, bir stakan anor sharbati taxminan 34 gramm shakarni o‘z ichiga oladi va och qoringa bunday doza qonda glyukoza darajasining keskin oshishiga olib keladi. Bu holda qondagi glyukoza miqdorini tezda kamaytirish uchun oshqozon osti bezi tezda ko‘p miqdorda insulin ishlab chiqarishi kerak bo‘ladi.
Buning natijasida “shakar miqdorining tushib-chiqishi” yoki glyukemik o‘zgaruvchanlik paydo bo‘ladi. Ba’zi tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, “tushib-chiqishlar” doimiy ravishda qondagi yuqori glyukoza darajasidan kam emas. Glyukozadagi bunday sakrashlar 2-toifa diabet, yurak-qon tomir kasalliklari va vazn ortishi xavfini oshiradi. Shuning uchun ayrim meva sharbatlarini ovqat bilan yoki ovqatdan so‘ng darhol ichgan afzal.
Muhim: och qoringa ichilgan shakar qo‘shilgan har qanday ichimliklar (kompotlar, mevali ichimliklar, shirin choylar, qadoqlangan sharbatlar) tufayli qand miqdorining o‘zgarishi yuzaga keladi. Odatda, bu paytda shakardan bo‘lak organizm uchun foydali hech narsa yo‘q — faqat shakar. Shuning uchun ularni nafaqat och qoringa iste’mol qilish, balki ularni diyetadan butunlay chiqarib tashlash tavsiya etiladi.
Nimani ichsa bo‘ladi?
Ochlik paytida sizga foyda keltiradigan variant — bu gazsiz toza suv. Nima uchun bizga suv kerak?
- Suv tana hujayralariga ozuqa moddalari va kislorodni o‘tkazuvchidir.
- Tanadagi suvning yetarli miqdori yuqori energiya, jismoniy va aqliy faoliyat, normal harorat va bosimni saqlashga yordam beradi.
- Suv bilan toksinlar organizmni tark etadi, ichaklar to‘g‘ri ishlaydi, terlash normallashadi.
- Suv terining namlanishi va elastikligi, uning barqaror yangilanishi va jozibali ko‘rinishining kalitidir.
- Organizmdagi har bir hujayra massasining taxminan 70 foizi suvdan iborat bo‘lib, suvsizlanishning oldini olish uchun bu hajmni doimiy ravishda ushlab turish kerak.
Yetarlicha suyuqlik ichmasligingizni qanday bilsa bo‘ladi?
- Quvvatingiz yo‘q, boshingiz aylanib, boshingiz og‘riyapti.
- Sizga ko‘ngil aynish, ovqat hazm qilish tizimining beqaror ishi, tez-tez kuchli ochlik hissi hamroh bo‘ladi.
- Teri quruq, hech qanday krem bu muammoni hal qilishga yordam bermaydi.
Qachon va qancha suv ichish kerak?
Turli xil tavsiyalar mavjud: 1 kg tanaga 30 ml suv yoki kuniga 2 yoki undan ortiq litr. Mavsumga, jismoniy faollik va salomatlik holatiga qarab, bu ko‘rsatkichlar farq qilishi mumkin. Suvni qo‘rqmasdan och qoringa va ovqatlanish oralig‘ida ichish mumkin.
Mavzuga doir:
Izoh (0)