Makaron pishirishdan oson ish yo‘qdek tuyuladi. To‘g‘ri, bu ish qiyin emas, biroq siz asosiy nyuanslarni bilishingiz va italiyalik oshpazlarning avlodlari tomonidan ishlab chiqilgan makaron tayyorlash qoidalarini e’tiborga olishingiz kerak.
Haqiqiy italyan makaronini faqat yangi qilingan xamirdan oson tayyorlash mumkin, degan fikr xato. Italiyaliklar quruq spagetti va uzoq muddat saqlanadigan shaklli makaron mahsulotlarini hech qanday muammosiz pishiradi (asosiysi, oziq-ovqat mahsulotlari qattiq bug‘doydan va keraksiz qo‘shimchalarsiz tayyorlanishi kerak). Agar hamma narsa to‘g‘ri bajarilgan bo‘lsa, idish to‘g‘ri konsistensiyaga ega bo‘ladi va makaron sous, sariyog‘ va pishloq bilan mukammal ta’mni hosil qiladi.
Italiya restoranlarining oshpazlari Lina Nikolai, Franchesko Matsei va Patrik Mani mazali makaron tayyorlashda uy bekalari yo‘l qo‘yadigan xatoliklar haqida ma’lumot berdi.
Suvga umuman tuz solmaslik yoki tuzning yetarli darajada bo‘lmasligi
Italiyalik oshpazlarning ta’kidlashicha, makaron pishiriladigan suv “dengiz kabi” ta’mga ega bo‘lishi, ya’ni aniq sho‘r bo‘lishi kerak. Tovaga bir-ikki chimdim tuz solish mumkin emas va makaron paketiga yozilgan ma’lumotda tavsiya qilingan suv miqdorini ishlatishni unutmang, aks holda bu o‘zgaradi va pishirish texnologiyasiga rioya qilinmaydi.
Tuzli suv yuqori qaynash nuqtasiga ega, bu tayyor makaronning organoleptik xususiyatlari uchun muhim hisoblanadi. Makaronni tuz to‘liq eriganidan keyin tovaga quyish muhim. Oshpazlar pishirish jarayonida makaronga tuz qo‘shishni tavsiya etmaydi. Tuz nafaqat makaronning o‘ziga, balki boshqa mahsulotlarga ham ta’m beradi.
Suvning qaynashini hisobga olmaslik
Agar makaronni zo‘rg‘a qaynayotgan suvga solsangiz, bu uning zichligi va ta’miga ta’sir qiladi, suv qaynayotgan jarayonda makaron juda ko‘p suvni o‘zlashtiradi va juda yumshoq, yopishqoq bo‘ladi.
Shuning uchun, to‘g‘ri haroratni ushlab turish juda muhim: kastryulkadagi suvning qaynashi aniq va kuchli bo‘lishi kerak. Italiyalik oshpazlar suvni “qaynatish” shart emasligini aytgan va idishga makaron solingunga qadar uni bir necha daqiqa qaynashini kutishadi. Biroq shunday bo‘lsa, muammo bo‘lmaydi. Asosiysi, kastryulkadagi suv ko‘p qaynab ketmasligi kerak, chunki bu tuz konsentratsiyasini o‘zgartiradi va qo‘shimcha ravishda o‘zgartirilgan suyuqlik miqdori tanlangan shakldagi makaronni tayyorlash uchun yetarli bo‘lmasligi mumkin.
Izoh (0)