So‘nggi yangiliklar Asosiy yangiliklar Eng ko‘p o‘qilgan
O'zb
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng

Daryo.uz Daryo.uz

  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
So‘nggi yangiliklar
    • USD 12175.07
    • RUB 125.42
    • EUR 12831.31
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +18°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter

    Daryo logo white Daryo logo dark

    • Mahalliy
      • Mehridaryo
      • Boshqalar
    • Markaziy Osiyo
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
      • Afg'oniston
    • Dunyo
    • Pul
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
      • Biznes
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
    • Kolumnistlar
    • Multimedia

    Daryo.uz Daryo.uz

    Maslahatlar

    Uzoq vaqt davomida saqlash mumkin bo‘lgan oziq-ovqat mahsulotlari

    23 yanvar, 20:59 1666

    Ba’zi oziq-ovqat mahsulotlarini uzoq vaqt davomida xavfsiz tarzda saqlash va ulardan foydalanish mumkin. Lifehacker nashri ularning bir nechtasini sanab o‘tdi.

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Shakarsiz pechenyelar — 2 yilgacha saqlanadi

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Ushbu shakarsiz va qattiq pechenyelar parhez tutuvchilar uchun ayni muddao. Ularni uzoq vaqt davomida saqlash mumkin. Faqatgina havo o‘tkazmaydigan paketlarga solish kifoya.

    Qora shokolad — 2 yilgacha saqlanadi

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Zaxirada saqlash uchun kakao miqdori 70 foiz bo‘lgan shokoladni tanlash yaxshidir. Uni mahkam yopiq idishda quruq va qorong‘i joyda +18 dan +21 darajagacha bo‘lgan haroratda saqlash mumkin.

    Quritilgan qo‘ziqorinlar — 2 yilgacha saqlanadi

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Mutaxassislar quritilgan qo‘ziqorinlarni ikki yildan ko‘p bo‘lmagan muddatda saqlashni tavsiya qiladi. Buning uchun jiddiy manipulyatsiyalar talab qilinmaydi. Zaxiralarni quruq, toza idishga, qog‘oz sumkaga, quruq va salqin joyga qo‘yish lozim.

    Quruq sut — 5 yilgacha saqlanadi

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Quruq sutni saqlash yangi sutga qaraganda osonroq. Kukunni ishlab chiqarish paketida qoldirish yoki kislorod o‘tkazmaydigan idishlarga o‘tkazish kifoya. Xona qanchalik salqin bo‘lsa, sut shunchalik uzoq vaqt yaxshi holatda saqlanadi. Ideal harorat 10 darajadan yuqori emas.

    Konserva mahsulotlari — 5 yilgacha saqlanadi

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Vaqt turli konservalarga qarab farq qiladi. Eng kam saqlanadiganlari baliq va sabzavotlardir. Ular ishlab chiqarilgan kundan boshlab 24 oy ichida iste’mol qilishni tavsiya qiladi. Biroq uch yil davomida saqlanishi mumkin bo‘lgan konserva mahsulotlari ham ishlab chiqariladi.

    Shakar — 2 yildan 10 yilgacha saqlanadi

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Shakarni salqin va quruq joyda saqlash kerak. Agar unga suyuqlik tushsa, bo‘laklanib qoladi. Yana bir muhim nuqta — kuchli va o‘tkir hidlarning yo‘qligi. Kam miqdordagi shakarni saqlash uchun plastik paketlardan foydalanish qulay.

    No‘xat — 1 yildan 20 yilgacha saqlanadi

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Oddiy paket yoki idishda no‘xat salqin va qorong‘i joyda qoldirilsa, bir yilgacha saqlanadi. Agar u kislorod o‘tmaydigan idishda saqlansa, saqlash muddati 20 yilgacha oshishi mumkin.

    Yasmiq — 1 yildan 30 yilgacha saqlanadi

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Zich yopilgan idishlar, salqinlik, namlik va yorug‘lik tushmasligi yil davomida yasmiqning ozuqaviy xususiyatlarini saqlab qolish uchun eng yaxshi sharoitdir. Usti yopiq idishlardan foydalanganda saqlash muddati ikki-uch, o‘n yilgacha oshadi.

    Suli yormasi — 1,5 yildan 30 yilgacha saqlanadi

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Salqin va qorong'i joyda, havo o‘tkazmaydigan idishlardan foydalanish tavsiya etiladi. Kislorod kirmaydigan idishda suli yormasini saqlash yanada uzoqroq davom etadi. Hatto 30 yildan keyin ham undan ajoyib taom tayyorlash mumkin.

    Loviya — 1 yildan 30 yilgacha saqlanadi

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Loviyani mahkam yopiq idishlarga solib, quruq, qorong‘i va salqin joyga qo‘yish kerak. Bunday sharoitda u yil davomida mukammal tarzda saqlanadi. Yaroqlilik muddatini 30 yilgacha oshirish uchun to‘liq havo o‘tkazmaydigan idishlar va +10 dan +21 darajagacha harorat kerak bo‘ladi.

    Tuz — cheksiz

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Tuz uchun mahkam yopilgan idish juda mos keladi, uni qorong‘i va salqin joyda yoki xona haroratida qoldirish kerak. Agar mahsulotni o‘nlab yillar davomida saqlashni rejalashtirmoqchi bo‘lsangiz, idishning to‘liq yopilishini ta’minlash zarur.

    Iste’mol sodasi — 2 yildan ko‘p saqlanadi

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Iste’mol sodasini ikki yil davomida saqlash tavsiya etiladi, ammo, qoida tariqasida, ishlab chiqaruvchining o‘zi saqlash muddatini belgilaydi. Iste’mol sodasidan nafaqat oshxonada, balki tozalash vositalari o‘rniga ham ishlatish mumkin.

    Asal — cheksiz

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Asalni mahkam yopiq qopqoqli idishda saqlash kerak. Bu namlik va begona hidlarni o‘zlashtirmaslikka yordam beradi. Qorong‘i joyda harorat 0 dan +20 darajagacha bo‘lishi lozim. Bu maslahatlarning barchasi qo‘shimchalarsiz tabiiy asalga tegishli.

    Oshxona sirkasi — 2 yildan boshlab

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Sirka nafaqat pishirishda, balki sirtlarni tozalash va hatto yuvish uchun foydali bo‘lishi mumkin. Mutaxassislarning fikriga ko‘ra, sirkaning yaroqlilik muddati ishlab chiqaruvchi tomonidan belgilanadi. Qadoqda tavsiya etilgan muddat ham ko‘rsatiladi — ishlab chiqarilgan kundan boshlab ikki yil.

    Mavzuga doir:

    • Pishiriqlarni uzoq vaqt yangidek saqlash uchun xamirga nima qo‘shish kerak?
    • Tuxum pishirishda deyarli hamma yo‘l qo‘yadigan 11 ta xato
    • Shakar upasi qonni to‘xtatadi, piyoz shishni qaytaradi. Kichik jarohatlarda katta yordam beradigan mahsulotlar

    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    OCHL. “An-Nassr” Ronaldu gol urgan o‘yinda Tojikiston jamoasi ustidan irodali g‘alabaga erishdi (video)

    Bugun, 09:54

    Otasi izidan: Amir Xonning o‘g‘li — Junayd Xon Bollivudda debyut qiladi

    Bugun, 09:46

    Xanchjou—2022. Veloshossening shaxsiy poyga dasturi va kanoechi yigitlarda oltin, baydarkada eshkak eshish bo‘yicha bronza medal

    Bugun, 09:38

    Oksford hududidagi zavodni yashin urib, kuchli portlash sodir bo‘ldi (video)

    Bugun, 09:27

    O‘zbekiston mobil internet arzonligi bo‘yicha dunyoda 22-o‘rinni egalladi. Qo‘shni davlatlarda narxlar qanday?

    Bugun, 09:21

    “Biznesni rivojlantirish banki”ga rahbar tayinlandi

    Bugun, 08:58

    O‘zbekistonning Isroildagi elchisi Feruza Mahmudova o‘z missiyasini yakunlamoqda

    Bugun, 08:43

    Buxoro shahriga yangi prokuror tayinlandi

    Bugun, 08:26

    Zelenskiy qish oldi Ukrainaga qanday qurollar kerakligini aytdi

    Kecha, 23:45

    Qirg‘izistonda 12 yashar bola quturishdan vafot etdi

    Kecha, 23:20

    Tavsiya etamiz

    Tug‘ilgan kunida yonib ketgan yigit, Quddusdagi Yig‘i devori, bir daqiqalik sukut saqlayotgan ukrainaliklar — 2-oktyabr suratlari

    22:00 / 02.10.2023

    AQSHning O‘zbekistondagi elchixonasi Green Card’da ishtirok etmoqchi bo‘lganlarga 10 muhim maslahat berdi

    11:00 / 02.10.2023

    Xudosini cho‘miltirayotgan hindlar, mehmonga kelgan ayiq, odamlardan yasalgan minora — hafta suratlari

    22:00 / 01.10.2023

    Alifbodagi o‘zgarishlar: qulaylik bor joyda noqulaylik tanlanmaydi

    10:00 / 01.10.2023

    MOLIYA

    Iqtisodiyot

    Zapravkalarda metan va Ai-92 benzini narxi oshgani aytilmoqda

    20:00 / 01.10.2023

    Markaziy Osiyoga sarmoya kiritish ijobiy natija beradimi? 

    23:00 / 29.09.2023

    O‘zbekistonda elektron tijorat qanday rivojlanmoqda?

    17:00 / 26.09.2023

    “Bugungi geosiyosiy vaziyatda bitta davlatga tayanib bo‘lmaydi” — bosh vazir o‘rinbosari Jamshid Xo‘jayev

    15:00 / 26.09.2023

    Ko‘p o‘qilganlar

    O‘zbekistonliklar Buyuk Britaniyaga ishga taklif qilinmoqda. Maosh — yiliga 30 ming dollardan ortiq

    16:00 / 02.10.2023

    Prigojinning vasiyatnomasi e’lon qilindi (foto)

    17:00 / 02.10.2023

    Ukraina prezidenti ofisi Zelenskiyni masxara qilgan Ilon Maskka javob qaytardi

    17:00 / 02.10.2023

    AQSHning O‘zbekistondagi elchixonasi Green Card’da ishtirok etmoqchi bo‘lganlarga 10 muhim maslahat berdi

    11:00 / 02.10.2023

    “Bo‘lishi mumkin emas!”. Neymar Eron klubi stadioni haqidagi videoga izoh qoldirdi 

    13:00 / 02.10.2023
    About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2023

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.