“Lisa.ru” nashri qanday mahsulot pishiriqlarning yangidek saqlanishi uchun javobgar ekanini va ularni qanday qilib to‘g‘ri saqlash kerakligini ma’lum qildi.
Qanday qilib pishiriqlarni yumshoq qilib pishirish mumkin?
Pirog va bulochkalar nihoyatda yumshoq bo‘lishi uchun ularga quyidagi mahsulotlarni qo‘shish kerak:
- Bug‘doy kraxmali — xamir tarkibini yaxshilaydi va bulochkalarni yumshoq qiladi.
- Gazli suv — ichimlikka limon sharbati va ozgina iste’mol sodasi qo‘shilishi kerak. Yarim stakan kifoya qiladi, pishiriqlar yumshoq bo‘lib pishadi va uzoq vaqt davomida eskirmaydi.
- Kungaboqar yog‘i — xamiri yumshoq pishiriqlar og‘izda eriydi.
- Yog‘li smetana — pishiriqlarning xamiri yumshoq pishadi.
- Tuxum sarig‘i — pishiriqning yuzasiga qattiqlik beradi.
Quyidagi mahsulotlar pishiriqni uzoq vaqt yangidek saqlashga yordam beradi:
- Bug‘doy uni, faqat eng yuqori nav — unda kamroq kleykovina mavjud.
- Ko‘pgina oshpazlar oshxona margarinidan foydalanadi. Ta’kidlanishicha, bu mahsulot bilan nonlar sekinroq eskiradi.
- Xamirga bir qoshiq suyuq asal qo‘shilsa, tayyor pishiriqlar uzoqroq yangi holatda saqlanadi.
- Agar ozroq yorma qo‘shilsa, unda oladye, quymoq, pirog va bulochka tezda qotib qolmaydi.
- Agar javdar va bug‘doy uni aralashtirilsa, non uzoq vaqt yumshoq saqlanadi.
Pishiriqlarni ochiq havoda qolishi ularni tezroq qotib qolishiga olib keladi.
Qog‘ozga o‘rang
Qog‘oz paket — nonni yangi saqlashning eng yaxshi usuli. Polietilen yoki oziq-ovqat plyonkasida namlik bug‘lanmaydi va nonni tezda mog‘or bosadi.
Non qutisida saqlang
Yopiq idishda pishiriqlar va non o‘zining yangiligini, ta’mini uzoqroq saqlaydi. Kichik teshiklar havoning erkin aylanishiga imkon beradi. Ammo u yerga ko‘p mahsulotlarni qo‘ymang, namlik to‘planadi va natijada mog‘or paydo bo‘ladi.
Non mahsulotlarini muzlating
Muzlatilgan non bir necha oy davomida saqlanishi mumkin. Non yoki pishiriq bo‘lsa, bo‘laklab, qutilarga solish mumkin. Ishlatishdan oldin pechda yoki mikroto‘lqinli pechda isitilishi kerak.
Izoh (0)