Jigar muhim organ sifatida qator funksiyalarni bajaradi. Shuning uchun u alohida e’tibor talab qiladi. Yangi yil bayramlarida, ayniqsa, jigar bosim bilan ishlaydi.
Haqiqatdan ham jigarsiz yashab bo‘lmaydi — u tananing asosiy tozalash tizimining vazifalarini birlashtirgan 500 tagacha turli jarayonlarni amalga oshiradi (kuniga 2000 litr qon jigar orqali o'tadi, bu yerda 300-400 martagacha filtrlanadi!) Va jigar yog‘larni hazm qilishda ishtirok etadigan safro kislotasi fabrikasi hamdir. Shuningdek, u qondagi xolesterin darajasini tartibga soladi, oqsillarni sintez qiladi, metabolizmni tashkil qiladi, qon bosimini nazorat qiladi va hokazo. Bundan tashqari, jigar yallig‘lanish (gepatit), spirtli ichimliklar, giyohvand moddalar va toksik moddalar bilan zaharlanish, jarohatlar va operatsiyalardan keyin o‘zini tiklaydigan yagona organdir. To‘g‘ri, jigar har doim ham tiklanavermaydi. Agar siz unga vaqtida g‘amxo‘rlik qilmasangiz, unda biriktiruvchi to‘qimalar shakllanib ketishi mumkin. Ushbu hodisa siroz deb ataladi.
- Agar o‘ta zarurat bo‘lmasa, dori-darmonlar ichmang (shifokoringiz bilan maslahatlashing!), ayniqsa, isitma tushiruvchi vositalarni qabul qilmang. Agar siz kuniga 3 martadan ortiq va ketma-ket 3-5 kundan ortiq vaqt davomida bosh og‘rig‘i yoki isitma uchun ayrim dorilarni qabul qilsangiz, jigaringiz ezilganlik zarbasi bilan teng miqdorda zarar ko‘rishi mumkin. Dorivor o‘simliklar asosida tayyorlangan preparatlarni uzoq muddatda qabul qilish ham samara bermaydi.
- Bayramona stolda raqs bilan muqobil ovqat va tostlar: faol jismoniy harakatlar jigarning qon bilan ta’minlanishini yaxshilaydi va uning ishini faollashtiradi. Bu safro yetishmovchiligini oldini olishga yordam beradi va xolelitiyoz va xoletsistitdan himoya qiladi.
Qaynatamiz, bug‘laymiz, pishiramiz
Hatto, sog‘lom jigar ham ayrim mahsulotlarni qabul qila olmaydi (endi bu yerga cheksiz bayramlar bilan Yangi yil dasturxonlarini qo‘shing). Misol uchun, jigar qizarib pishgan va yog‘li taomlar, achchiq ziravorlar (qalampir, sirka, xantal), dudlangan go‘sht, turli konservalar, tuzlangan bodring, marinadlar, ta‘mlarga boy sho‘rvalar, qayta ishlangan pishloq, salqin va gazli ichimliklar, qahva, soda va spirtli ichimliklarga “toqat qilolmaydi”. Bunday oziq-ovqat osongina xolelitiyoz yoki gepatosteatozga olib kelishi mumkin. Bu jigar hujayralarida oziq-ovqatning ortiqcha yog‘i, uni yo‘qotishga ulgurmay oqibatda yog‘li degeneratsiyaga sabab bo‘ladi.
- Menyuni sabzavotlar bilan boyiting (ayniqsa, sabzi, kabachka, qovoq), suv teresi, oblepixa, ko‘k choy. Dengiz mahsulotlari va dengiz baliqlari haqida unutmang (faqat yog‘siz bo‘lsin). Qaynatilgan, bug‘langan yoki qaynatilgandan keyin pishirilgan, kotletlar, frikadelka va sufle shaklidagi teftel sho‘rvalar jigar hujayralarini yog‘dan va detoksdan faol tarzda xalos bo‘lishga yordam beradigan lipotrop moddalarga boy.
- Oqsilga boy proteinli omletlar, kam yog‘li tvorog va sut kislotasi bo‘lgan taomlar bilan oziqlaning. Lipotrop moddalar bilan bir qatorda, ular tarkibida juda ko‘p oson hazm bo‘ladigan kalsiy mavjud bo‘lib, u safroning ishqoriy reaksiyasiga yordam beradi — bu jarayonda u toksinlarni tanadan chiqazib yuboradi va o‘t pufagida toshlar shaklida cho‘kmaydi.
- Oz-ozdan, lekin tez-tez taomlaning. Kechasi bir stakan kefir iching yoki yogurt iste‘mol qiling.
Ikki tomonlama yuk
Agar jigar ishdan chiqqan bo‘lsa, dastavval, bu tashqi ko‘rinishga ta‘sir qiladi. Chunki teri jigar funksiyalarining bir qismini bajaradi — u toksinlardan tozalab turadi. Ularning soni juda ko‘p bo‘lsa, ular teri qavatida to‘planib, terida kollagen tuzilishiga yo‘l qo‘ymaydi. Shu bilan birga, teri o‘rgimchak to‘rlarisimon tomirlar va ajinlar bilan qoplanadi, quriydi, xiralashadi, uning teshiklari yopilib qoladi, bu esa akne (husnbuzarlar) paydo bo‘lishiga olib keladi. Sochlarning ildizlari ham mo‘rtlashadi — ular jozibasini yo‘qotib, singan va sho‘ralangan holda o‘sadi.
- Jigar uchun maxsus o‘simlik choyini damlang, bu esa toksinlarning tezroq bartaraf bo‘lishiga yordam beradi. Na’matak mevasi, qora smorodina (qorag‘at) va qayin barglarini teng miqdorda aralashtiring. Kechqurun, 3 osh qoshiqda bir litr qaynoq suv bilan aralashtirib, 6-8 soat davomida termosda ushlang. Bir hafta davomida ovqatdan yarim soat oldin kuniga 2-3 marta 1/3 finjonda kichik qultumlar bilan suyuqlikni chayqatgan holda iching. Allergiya, individual ta‘sirchanlik holatlarida qo‘llash mumkin emas.
Mavzuga doir:
Izoh (0)