Saratonning oldini olish toʻgʻri ovqatlanishdan boshlanadi. Oʻz taomnomangizni qayta koʻrib chiqing va bu zararli ovqatlardan voz keching.
Olimlar va shifokorlar saraton kasalligidan himoyalanish uchun nima bilan kafolatlanishni hali aniqlamadilar. Ammo boshqa tomondan, ushbu xavfli kasallikning rivojlanishini oshiradigan baʼzi omillarni bilamiz. Bir nechta oziq-ovqat halokat uchun kuchli katalizator vazifasini oʻtashi mumkin. Qaysi mahsulotlar onkologlar tomonidan qora roʻyxatga kiritilganligi maʼlum boʻldi. Bu zararli delikateslarni hoziroq unuting.
Qayta ishlangan goʻsht
Saraton rivojlanishining asosiy omillaridan biri kanserogen oziq-ovqat mahsulotlaridir. JSST rasman turli kolbasalar, sosiska va boshqa qayta ishlangan goʻshtlarning tarkibida kanserogen moddalar mavjudligi sababli xavfli oziq-ovqatlar roʻyxatiga kiritdi. Masalan, 50 gramm zararli goʻshtni muntazam ravishda isteʼmol qilish ichak saratoni rivojlanish xavfini 18 foizga oshiradi. Kolbasa, ayniqsa, saqlash muddatini uzaytiruvchi komponentlari tufayli zararlidir.
Popkorn
Shakar, tuz va yogʻ qoʻshib mikrotoʻlqinli pechda tayyorlangan popkorn sogʻliq uchun nihoyatda xavflidir. Qizdirilganda sunʼiy yogʻlar zararli diasitni oʻz ichiga olgan bugʻ chiqaradi. Yoqimli tuyilgan hid oʻpka saratoni rivojlanish xavfini oshiradi.
Losos baligʻi
Maxsus fermer xoʻjaliklarida yetishtirilgan losos baligʻini sotib olish oson. Ammo bunday tejash xavfli oʻsmalar kabi noxush oqibatga aylanishi mumkin. Qishloq xoʻjaligida yetishtirilgan losos baliqlarda koʻp miqdorda toksik bifenil (PCB) mavjud. Tabiiy losos baligʻi juda foydali, lekin uni faqat kam uchraydigan fermer doʻkonlaridan topish mumkin. Agar u juda qimmat boʻlsa, lososni boshqa baliq turi bilan almashtiring.
Dudlangan goʻsht
Steyklar, barbekyu va boshqa gril taomlar har doim yuqori haroratda pishiriladi. Bu usul geterotsiklik aromat aminlar va polisiklik aromat uglevodorodlarning paydo boʻlishini taʼminlaydi xolos. Boshqacha qilib aytganda, xushboʻy kaboblar bilan birga siz kanserogenlarni isteʼmol qilasiz. Oldini olish uchun bunday taomlardan yeyishni kamaytiring.
Sunʼiy shakar
Agar mahsulotda shakar boʻlmasa, unda shirinlagich(qand) mavjud. Va bu toʻgʻri tanlov emas. Har qanday shakar oʻrnini bosuvchi moddalar va shirinlagichlar metabolizmni buzadi va infarkt xavfini oshiradi. Qolaversa, onkologlar sunʼiy qandning har qanday turi organizmga kanserogenlar bilan bir xilda zarar yetkizadi, deb hisoblaydi. Tabiiy shakarni ham oqilona isteʼmol qilish kerak. Haddan tashqari miqdordagi koʻp shakar tanada saraton hujayralarini rivojlanish xavfini tugʻdiradi. Shirinlikmi? Faqat bayramlarda.
Spirtli ichimliklar
Muntazam spirtli ichimliklar isteʼmol qilish miya, ichak, qiziloʻngach, jigar va boshqa muhim organlarning saratoniga olib keladi. Sogʻligʻingizni asrab qolish uchun spirtli ichimliklardan voz keching yoki uning miqdorini keskin kamaytiring.
Transyogʻlar
Transyogʻlar sogʻlom organizmning yana bir dushmanidir. Ular suyuq yogʻ qattiq yogʻga aylanganida hosil boʻladi. Bu ishlab chiqaruvchiga nima uchun kerak? Hammasi oddiy: transyogʻlar mahsulotning yaroqlilik muddatini uzaytiradi. Lekin organizmingizni emas. Zararli birikmalar odatda margarin, konfetlar, pishiriqlar, pechenye, myusli, chipslar va souslar tarkibida boʻladi.
Saratonning oldini olish uchun muntazam tekshiruvdan o‘tish va sog‘lom turmush tarzini olib borish kerak. Ba’zilar o‘z vaqtida davolanish orqali saraton kasalligini muvaffaqiyatli yengadilar.
Mavzuga doir:
Izoh (0)