Ma’lum bo‘lishicha, qizil ikra vitamin va minerallar manbai sifatida iste’mol qilinadi. Elle nashri uning qanchalik foydali ekani va nima uchun uni ratsionga kiritish kerakligini ma’lum qildi.
Qizil ikra omega-3, B12, B6, D va boshqa ko‘plab vitamin va minerallarni o‘z ichiga olgan noyob oziq-ovqat mahsulotidir. Ular inson organizmida sog‘lom va barqaror immunitet tizimini ta’minlaydi. Qizil ikra tarkibining 30 foizi oson hazm bo‘ladigan oqsildir.
Bir porsiya qizil ikra (25 gramm) inson organizmining oqsilga bo‘lgan kunlik ehtiyojining yarmini ta’minlashi mumkin. Ikra aminokislota, mikro va makroelementlar, B12, A vitamini, temir va kalsiyga boy. Qizil ikra ba’zi kasalliklarni davolashda, suyaklarni mustahkamlashda va immunitetni yaxshilashda yordam beradi.
Qizil ikraning salomatlik uchun foydalari
Ikra nafaqat mazali yegulik, balki haqiqiy vitamin ombori hamdir. Bu oqsil, fosfor va kalsiyning yuqori sifatli manbai, organizmni aminokislota, temir va magniy bilan to‘yintirishning ajoyib usuli. Inson hatto qizil yoki qora ikrani ratsioniga kiritib, depressiya bilan kurashishi mumkin. omega-3 baliq yog‘ining ko‘payishi tufayli qizil va qora ikra yurak kasalliklari va surunkali stressdan kelib chiqadigan kasalliklarni davolashda foydali ekani isbotlangan. Ushbu xususiyatlari tufayli ikraning inson salomatligi uchun foydalari bebahodir:
- aterosklerozning oldini olish;
- immun tizimini mustahkamlovchi;
- raxitning oldini olish va davolash;
- teri kasalliklarini davolash;
- skelet tuzilishini yaxshilash;
- kattalar va bolalarda vizual funksiyalarning normal rivojlanishi;
- yurak-qon tomir kasalliklarining oldini olish va davolash, qon ivishining oldini olishga yordam beradi;
- asab tizimi va miya funksiyalarini saqlab turish.
Ikra iste’mol qilish haqida bir nechta mashhur, ammo umuman noto‘g‘ri taxminlar mavjud. Ulardan biri vazn ortishiga olib kelishi mumkin, lekin bu ikraga bog‘liq emas, balki u bilan iste’mol qilinadigan mahsulotlar tufayli: masalan, non va sariyog‘. Non va sariyog‘ asosan uglevod va yog‘lardan iborat bo‘lib, ularning katta miqdori semirishga olib keladi.
Qizil ikraning kaloriya miqdori nisbatan past: 100 gramm yangi mahsulotda 264 kkal mavjud. Kaloriyalarning 61 foizi yog‘dan, 33 foizi oqsildan kelib chiqadi, shuning uchun kaloriyalar haqida tashvishlanish shart emas. Biroq iste’mol qilinadigan kaloriyalar soni baliq turiga bog‘liqligini yodda tutish lozim.
Vitamin tarkibi
- B12 vitamini— 20,00 mkg;
- Riboflavin/B20 — 620 mg;
- Pantotenik kislota/B5 — 3,500 mg;
- D vitamini — 117,00 IU;
- A vitamini — 905,00 IU;
- B6 vitamini — 0,320 mg;
- Tiamin / B1 — 0,190 mg.
B1, B2, B5, B6 va B9 vitaminlari ko‘plab metabolik jarayonlarda ishtirok etib, barcha organ va tizimlarning to‘g‘ri ishlashini rag‘batlantiradi. Organizmdagi bu vitaminlarning yetarli darajasi aqliy faoliyatga, shakar almashinuviga va toksinlarni yo‘q qilishga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi.
Qizil ikraning qanday zararli tomonlari bor?
Mahsulotga ta’sir qilishi mumkin bo‘lgan ikra ishlab chiqarishda bir nechta muammolar mavjud. Misol uchun, baliq ko‘pincha simob va boshqa og‘ir metallarni to‘playdi, chunki baliq fermalari ko‘pincha kimyoviy oziqlardan foydalanadi. Natijada yuqori natriy buyraklarga ta’sir qilishi mumkin va ortiqcha xolesterin yurak xastaligi xavfini oshiradi. Ikra sotib olayotganda, uning kelib chiqishini tekshirish lozim.
Allergiya va o‘zaro ta’sirlar
Qizil va qora ikra ham allergik reaksiyaga olib kelishi mumkin. Ikra allergiyasi teri toshmasi yoki tomoq, tilning shishishi sifatida namoyon bo‘ladi. Baliqqa allergiyasi borlar, ikra iste’mol qilishda ko‘proq ehtiyot bo‘lishi kerak.
Izoh (0)