Biz biror narsani qanchalik tez-tez mexanik tarzda, unga ahamiyat bermasdan qilamiz... Biroq kanadalik olimlarning yangi kashfiyoti haqida bilib olgach, albatta, kundalik tartibingizni qayta ko‘rib chiqasiz.
Olimlar onkologiyaning paydo bo‘lishiga hissa qo‘shadigan beshta muntazam bajariladigan odatlarni aniqlashdi.
Birinchi navbatda, go‘sht va pishloqni tez-tez iste’mol qilish qayd etdi. Olimlarning fikricha, mazkur mahsulotlar qizilo‘ngach saratoniga olib kelishi mumkin. Ammo ulardan voz kechish sizni kasallikdan himoya qilmaydi. Faqat go‘sht va pishloqni iste’mol qilishda oltin o‘rtalikka amal qilish tavsiya etiladi.
Ikkinchi o‘rinda uyqu yetishmasligi. Bu organizmga chekish kabi zararli. Uchinchi o‘rindan gaz plitasida taom tayyorlash joy oldi. Gap shundaki, yonish jarayonida azot dioksidi va formaldegid ajralib chiqadi, bu saratonga olib kelishi mumkin.
Saraton rivojlanishiga hissa qo‘shadigan so‘nggi odatni olimlar tomonidan o‘tirishni talab qiladigan ish ekani ajratib ko‘rsatilgan. Bunga yo‘l qo‘ymaslik uchun tik turgan holda ishlash yoki ular orasida jismoniy mashqlar qilish tavsiya etiladi. Eng yaqin do‘konga chekish yoki qahva ichish uchun tez-tez otlanadiganlar kasallikdan o‘ziga xos himoya yaratadilar.
Qizig‘i shundaki, ilgari olimlar (faqat ingliz olimlar!) o‘limga olib keluvchi kasallikning rivojlanishi to‘g‘ridan-to‘g‘ri ovqatlanish bilan bog‘liqligiga ishongan. Xususan, ular qahva, brokkoli va boshqa sabzavotlarni, shuningdek, qora shokoladni yoqtirmaydigan ayollar xavf ostida hisoblangan.
Izoh (0)