Aynan shu mahsulot endometrioz xavfini oshiradi. Yaqinda Lids universiteti olimlari 17 yil davom etgan tadqiqot natijalarini e’lon qildi, deb xabar beradi Wday nashri.
Unda 35 yoshdan 39 yoshgacha bo‘lgan jami 32 ming 147 nafar ayol ishtirok etdi. Mutaxassislarning ko‘pchiligi ayollarning nima iste’mol qilishi va diyeta ularning sog‘lig‘iga qanday ta’sir qilishi bilan qiziqdi.
Natijada to‘rtta asosiy oziq-ovqat guruhi aniqlandi.
- Birinchisiga haftada bir marta yoki undan kamroq mol va parranda go‘shti, baliq iste’mol qilganlar kirdi.
- Ikkinchisiga baliqni afzal ko‘rib, uni haftada kamida bir marta iste’mol qilganlar.
- Uchinchisi baliq va parranda go‘shtini haftada bir marta yoki undan ko‘proq tanovul qilganlar.
- To‘rtinchi guruh baliq yoki parranda go‘shti emas, asosan lahm go‘sht iste’mol qilganlar.
Tadqiqotchilar lahm go‘sht sifatida mol va qo‘y go‘shti, yarim tayyor go‘sht mahsulotlarini hisobga olishdi.
Olimlar barcha ayollarning sog‘lig‘ini o‘zaro taqqoslab, to‘rtinchi turdagi diyetaga rioya qilganlarda to‘g‘ri ichak saratoniga chalinish ehtimoli ko‘proq ekanini aniqladilar. Shuni ta’kidlash kerakki, bunday ayollarning soni oz, atigi bir foizga yaqin edi.
Har holda bu ma’lumotlar muhim ahamiyatga ega. Agar biror kishi oilada saraton kasalligiga moyil bo‘lsa-yu, uning oldini olish haqida jiddiy o‘ylayotgan bo‘lsa, go‘sht iste’molini cheklagan ma’qul, — deydi tadqiqot rahbari doktor Diyego de Jorgui.
Qayd etish kerakki, 2018-yilda Glazgo universitetida 273 ming 466 nafar ayolni qamrab olgan katta miqyosdagi tadqiqot o‘tkazildi. Uning natijalari olimlarni quvontirmadi.
Agar 35-40 yoshli ayol haftasiga uch bo‘lak bekon iste’mol qilsa, unda ko‘krak bezi saratoni rivojlanish xavfi ortadi.
Shuningdek, Vashingtondagi Saraton tadqiqot markazida yana bir tadqiqot 82 ming nafar ayol ishtirokida o‘tkazildi. Kuzatuvlar 22 yil davom etdi.
Natijada, haftasiga ikki marta go‘sht iste’mol qiladigan ayollarda go‘sht iste’mol qilmaydiganlarga qaraganda 56 foizga ko‘proq endometrioz tashxisi qo‘yilgani ma’lum bo‘ldi.
“Go‘shtni iste’mol qilish endometriozni keltirib chiqaradigan gormonlar ishlab chiqarishga ta’sir qiladi”, — deydi tadqiqot rahbari Fred Xatchinson.
Ko‘proq faol jismoniy harakat va yangi sabzavotlar, kamroq yog‘li va qizarib pishgan ovqatlar, spirtli ichimliklar va chekishdan saqlanish — sog‘lom hayotning bu formulasi o‘z sog‘lig‘i haqida qayg‘uradigan har bir kishiga ma’lum. Istalgan vaqtda va istalgan joyda mavjud bo‘lgan oziq-ovqat va ko‘katlarning ro‘yxatini saratonga qarshi eng yaxshi oziq-ovqatlar sifatida muzlatkich eshigiga ilib qo‘yishga arziydi.
Izoh (0)