• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12581.97
    • RUB157.75
    • EUR14698.26
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +25°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Maslahatlar

    Hech qachon muzlatilgan holda sotib olinmasligi kerak bo‘lgan 6 ta mahsulot

    Aksariyat oziq-ovqatlar yangiligida foydali, ammo muzlatilganida sifatini yo‘qotadi. Shuning uchun ularni sotib olmagan maʼqul. Jahon muzlatilgan oziq-ovqat sanoati yirik biznesdir. 2022 yil maʼlumotlariga ko‘ra 2021 yildagi 252,19 milliard dollardan 2030 yilga kelib 389,90 milliard dollargacha o‘sishi kutilmoqda. Bu muzlatilgan mahsulotlarning do‘konlarda soni sezilarli darajada oshadi deganidir. Biroq, oziq-ovqat xarid qilishdan oldin tajribali oshpazlarning fikrlariga quloq tutish zarur. Ularning fikricha, muzlatilgan shaklda bir qator mahsulotlarni sotib olishdan qochish kerak.

    Brokkoli

    Foto: Marie Claire

    Oshpaz Syuzan Irbining so‘zlariga ko‘ra, muzlatilgan brokkolini pishirganda juda yumshoq bo‘ladi. Ammo bu chalg‘ituvchi holat. “Ishlab chiqaruvchilar muzlatilgan poyalarni asosan sifatsiz qadoqlarda yetkazib berishadi”, — deydi u. Oshpaz, retsept yaratuvchisi, fotograf va “The Forked Spoon” kitobining muallifi Jessika Randxava brokkoli nozik sabzavot ekanini, muzlatilganda o‘z taʼmini yo‘qotishini taʼkidlaydi. “Eng yomoni, brokkoli kabi nozik sabzavot muzlatilganida o‘z ozuqalarini yo‘qotadi”, — deydi MealFan oshpazi va bosh direktori Erik Sornoso. “Muz kristallarining paydo bo‘lishi hujayralar yorilishiga olib keladi. Bu suv faolligini kamaytirishi va ozuqa moddalarining yo‘qolishiga sabab bo‘ladi”, — deb tushuntiradi u. Shunday qilib, muzlatilgan sabzavotlarni isteʼmol qilsangiz, hech qanday ozuqaviy qiymatga ega bo‘lmaysiz.

    Non

    Foto: Marie Claire

    Garchi ko‘pchilik xamir mahsulotlarini muzlatishni tavsiya qilsa-da, bu samarali emas. “Non muzlatilganda uning konsistensiyasi o‘zgaradi”, — deydi oshpaz Dana Bujalski. Agar nonni yaxshi ko‘radigan bo‘lsangiz, hozirgina tandirdan uzilganidan yaxshirog‘ini topa olmaysiz. Do‘konda sotib olingan muzlatilgan nonga ko‘nglingiz to‘lmasa, uyda o‘zingiz non pishirishni o‘ylab ko‘ring.

    Burger uchun kotletlar

    Foto: Marie Claire

    “Muzlatilgan burger kotletlari sotib olishga arzimaydi”, — deydi Jorjtaun (Texas)dagi City Post Chophouse kompaniyasining oshpazi Adrian Korkil. Har doim oziq-ovqat do‘konidan yangi qiyma go‘sht sotib oling va ziravorlar qo‘shing, bu muzlatilgandan ko‘ra yaxshiroq taʼmga ega.

    Yog‘siz protein (baliq, dengiz mahsulotlari, tovuq)

    Foto: Marie Claire

     

    Muzlatilgan baliq, dengiz mahsulotlari va tovuq go‘shtidan bir nechta ishonchli taomlar tayyorlash kafolatlatlangan bo‘lsa-da, Pazandachilik taʼlimi institutining oshpazlik sanʼati va oziq-ovqat operatsiyalari bo‘yicha yetakchi mutaxassisi Shon Matiyevich ushbu toifadagi ovqatlardan uzoqroq turishni tavsiya qiladi. “Haqiqatan ham yog‘siz mahsulot muzlatkichda yaxshi saqlanmaydi”, — deydi u. Har qanday protein, uni muzlatib qo‘yganingizda, oqsilning hujayra devorlarini buzadi va undagi barcha suyuqlik oqib chiqadi. Oshpazning taʼkidlashicha, bu taʼsir branzino va Chili dengiz basti kabi yog‘li oqsillarda unchalik sezilmaydi.

    Qulupnay

    Foto: Marie Claire

    Butun yil davomida mavsumiy vitaminlarni saqlab qolish uchun ko‘plab rezavorlar xavfsiz tarzda muzlatiladi. Biroq, bu tajriba qulupnayda ish bermaydi. “Qulupnay, g‘ovakli tabiati tufayli suv bilan to‘yingan va muzlatilganida tom maʼnoda bu parchalanib ketadi”, — deydi Syuzan Irbi. Muzlatilgan qulupnayni, hatto, smetanaga ham qo‘shish tavsiya etilmaydi. Muzlatilgan qulupnaydan kompot tayyorlagan maʼqul.

    Qaymoqli desert uchun xamir

    Foto: Marie Claire

    “Zavarnoy” xamiri muzlatilgan holatda yaxshi saqlanmaydi. Misol uchun, kremli ​​eklerlar tayyorlaganda, chamadon shaklli pishiriq ko‘pirtirilgan qaymoq bilan to‘ldirilganda (qaymoqli pishiriqlar) “qarsildoq g‘ovak” paydo bo‘ladi, bu esa mahsulot tez buzilishiga olib keladi. Auguste Escoffier oshpazlik sanʼati maktabi xodimi Sara Gunderson muzlatilgan qaymoqli pishiriqlari yangilaridek xushtaʼm bo‘la olmaydi, deb hisoblaydi.

    Mavzuga doir:

    • Pishiriqlarni uzoq vaqt yangidek saqlash uchun xamirga nima qo‘shish kerak?
    • С vitamini: qaysi mahsulotlar tarkibida bor, nima uchun foydali va u koronavirusni davolashda yordam beradimi?
    23.02.2023, 13:15   Izoh (0)   7586
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Salomatlik uchun: nima sababdan har doim yangi kiyimlarni sotib olgandan keyin yuvish kerak?

    21.02.2023, 18:55

    Oddiy tish kovlagichdan foydalanishning 15 ta noodatiy usuli 

    20.02.2023, 19:25

    Nima uchun dafna yaprog‘ini yoqish yoki polni tuz bilan yuvish kerak: uyda mikroiqlimni yaxshilash uchun layfxaklar

    19.02.2023, 21:35

    Ko‘zoynaklar nega terlaydi va oldini olish uchun nima qilish kerak?

    18.02.2023, 10:04

    Sovun qoldiqlaridan samarali foydalanish uchun 20 ta layfxak

    17.02.2023, 18:48

    Qanday kiyimlarni “tez yuvish rejimi”da yuvish mumkin emas?

    16.02.2023, 21:37
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Uzbekistan Airways bilan Istanbulga foydali parvoz qiling!


    IMZOning Engelberg premium derazalari Niderlandiyaga eksport qilindi


    Way II kompaniyasidan ikkinchi dividend to‘lov


    HONOR talabalarni qo‘llab-quvvatlovchi aksiyani e’lon qildi 


    “Yangi O‘zbekiston” bog‘i yo‘llari yopilgani haqidagi xabarlar asossiz 


    APEX BANKdan biznes uchun individual xizmat ko‘rsatish — bu qulaylik bilan biznes yuritish demakdir


    Central Asian University xalqaro Vasiylik kengashi tashkil etilganini e’lon qiladi 


    #BirBirimizga: O‘zbekistondagi e’lonlar xizmati qanday qilib har bir narsaga ikkinchi umr beruvchi kampaniyani ishga tushirdi


    Way II kompaniyasi o‘z investorlariga dividend to‘lovlarini amalga oshirdi


    Suvchilar maktabi — Prezident tashabbusining amaliy natijasi


    Onix 100 million so‘m keshbek aksiyasini qayta yo‘lga qo‘ydi 


    “Omad mavsumi” UZCARD bilan: uch bosqich, uchta sayohat va bosh sovrin — elektromobil 


    “Bog‘ibaland”da anjir sayli: Samarqandda milliy meva bayrami bo‘lib o‘tdi 


    Namangan, Farg‘ona va Andijon Pepsi Music Fest quvvati bilan birlashdi!


    Yengillik kuch bilan birlashganda: 2025-yilning talabalar uchun mo‘ljallangan to‘rtta ASUS noutbuki 

     

    Tavsiya etamiz

    Audio Icon

    “U imperiyani qutqarishi kerak edi” Tarixdagi eng yirik va qudratli jangovar kema – Yamato haqida

    15 avgust, 09:15

    Arash mojarosi: bir o‘zbek undan pulini ololmay sarson, boshqasi esa ko‘p pul bermoqda

    14 avgust, 21:02

    “Stalinning barmog‘i” — Zangezur yo‘lagi Ozarbayjon uchun qanchalik muhim?

    14 avgust, 14:19

    Toshkentda issiqlik ta’minoti va issiq suv tariflari yana oshirilishi mumkin

    13 avgust, 09:46
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Ilon Maskning foto va video yaratish uchun mo‘ljallangan neyron tarmog‘i bepul bo‘ldi

    Dunyo | 15 avgust, 23:40

    Ota-onalarga OTM kontraktini to‘lashda beriladigan soliq imtiyozida endi yosh farq qilmaydi

    O‘zbekiston | 15 avgust, 23:35

    Tramp Lukashenko bilan 1300 nafar mahbusni ozod qilishni muhokama qildi

    Dunyo | 15 avgust, 23:20

    Qoraqalpog‘istonni rivojlantirish uchun 200 mln dollargacha xorijiy mablag‘ jalb etiladi

    O‘zbekiston | 15 avgust, 23:07

    Xitoy BMTning Eronga nisbatan zudlik bilan sanksiyalar kiritishiga qarshi chiqdi

    Dunyo | 15 avgust, 22:51

    O‘zbekiston va Qozog‘iston o‘rtasida aviaqatnovlar soni ko‘payadi

    O‘zbekiston | 15 avgust, 22:35

    “Rossiya Ukraina bilan o‘t ochishni to‘xtatishga rozi bo‘lish imkoniyatiga ega bo‘ldi” — Germaniya kansleri

    Dunyo | 15 avgust, 22:18
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.