Immun tizimi organizmning himoya mexanizmidir. Aynan u virusli va bakterial infeksiyalardan himoya qiladi, antitolalarni faol ishlab chiqara boshlaydi. Shuning uchun immunitet qanchalik zaif bo‘lsa, organizm tez-tez kasal bo‘ladi, deb yozadi Hello.
Organizmning himoya funksiyasini qanday oshirish mumkin?
Immunitetning holati bevosita ichak mikrobiotasining holatiga bog‘liq. Ichakda inson salomatligini saqlash va uni patogenlardan himoya qilishda muhim rol o‘ynaydigan mikroorganizmlarning katta guruhi yashaydi. Ularning umumiy soni taxminan 17 trillion donani tashkil etadi va ularning 90 foizini laboratoriya sharoitida yetishtirish mumkin emas. Ajablanarlisi shundaki, olimlar kattalarning oshqozon-ichak traktidagi barcha bakteriyalarning taxminiy vazni taxminan 2,5-3 kilogramm ekanini aniqladi.
Ichaklardagi foydali bakteriyalarning xilma-xilligi va miqdoriga qarab, mikrobiota immunitetni kuchaytirishga yordam beradi. Aksincha, mikroorganizmlar tarkibining buzilishi surunkali yallig‘lanishni keltirib chiqaradi, kasalliklarni, shu jumladan autoimmun kasalliklarni rivojlanish xavfini oshiradi.
Ichak mikrobiotasi immunitet hujayralarining gomeostazasiga sezilarli ta’sir ko‘rsatadi. Shuning uchun tez-tez uchraydigan O‘RVIda birinchi navbatda, oshqozon-ichak traktining mikroflorasini tiklash muhimdir. Sog‘lom oshqozon-ichak trakti immunitetning asosiy himoya tizimidir.
Ba’zi oziq-ovqatlar ichak mikrobiotasini foydali bakteriyalar bilan to‘ldirishga yordam beradi, shuningdek, ozuqa moddalarining tarkibi tufayli immunitetni mustahkamlaydi.
Tuzlangan karam
Fermentlangan sabzavotlar probiyotiklarga boy. Shuning uchun tuzlangan karam, bodring va boshqa sabzavotlar virusli kasalliklarga qarshi kurashda ajoyib yordamchilardir. Qolaversa, qo‘ziqorinli choy ham probiyotiklarga boy.
Tabiiy yogurt
Sut kislotasi mahsulotlari probiyotiklarning ajoyib manbalari bo‘lib, mikroorganizmlarning o‘sishini to‘xtatuvchi foydali bakteriyalar bilan ta’minlaydi.
Ko‘katlar
Ko‘katlar kletchatkaga qo‘shimcha ravishda prebiotiklarga boy, shuningdek, magniyga boy. Ko‘pgina tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, magniyni yetarli darajada iste’mol qilmaydigan odamlarda surunkali yallig‘lanish ehtimoli ko‘proq. Bu guruhga ismaloq, barcha turdagi salatlarning barglari va xitoy karami kiradi.
Ustritsa
Bu turdagi dengiz mahsulotlari ruxga boy. Rux immun tizimining hujayralari faoliyatini qo‘llab-quvvatlaydi, antitolalarni ishlab chiqarishda ishtirok etadi, o‘ziga xos antivirus ta’sirga ega. Rux miqdori bo‘yicha yetakchi oziq-ovqatlar qatoriga quyidagilar kiradi: dukkaklilar, yong‘oqlar, go‘sht, pishloq, tvorog va loviya.
Zarchava
Ushbu ziravor ozgina achchiq ta’mi, xushbo‘yligi va taomlarga beradigan apelsin rangi uchun ham sevimli. Ammo zarchavaning eng muhim qiymati uning shifobaxsh xususiyatlaridadir. Sharq ziravorlari kuchli antioksidant va yallig‘lanishga qarshi xususiyatlarga ega. Zarchava ildizi maydalanadi va oziq-ovqat va ichimliklarga ziravor sifatida qo‘shiladi.
Ro‘yxatda keltirilgan mahsulotlardan tashqari, kundalik ratsionga yangi sabzavot va mevalarni, A va C vitaminlariga boy rezavor mevalarni kiritish kerak. Mumkin bo‘lgan tahdidning oldini olish va immunitet tizimini mustahkamlashga yordam berish, istalmagan oqibatlarga qarshi kurashishdan ko‘ra osonroqdir.
Mavzuga doir:
- Vazn yo‘qotishga va qomatni chiroyli saqlashga yordam beruvchi nonushtabop 5 ta mahsulot
- Sovuq ob-havo inson organizmiga qanday ta’sir qiladi: qishda kuzatiladigan salomatlik bilan bog‘liq muammolar
- Immunitetni yaxshilaydi, suyaklarni mustahkamlaydi, yurak kasalliklarining oldini oladi: Qizil ikraning qanday foydali xususiyatlari bor?
Izoh (0)