Kalsiy organizm hujayralarini qurishda ishtirok etadigan asosiy elementdir. Yurak, tish, suyak, soch, tirnoq va boshqa a’zolarning sog‘lig‘i uning miqdoriga bog‘liq. Bu elementning darajasini hamisha nazorat qilish kerak. Wday nashri kalsiy va magniy qabul qilishda foydali bo‘lgan shifokor maslahati bilan bo‘lishdi.
Kalsiyni qachon qabul qilish kerak?
Kalsiyni qabul qilishni boshlashdan oldin shifokor bilan maslahatlashish lozim. O‘zboshimchalik bilan davolanish to‘g‘ri kelmaydi, chunki bu elementning ortiqchasi ishtahaning yo‘qolishi, jigar va buyraklarning yomonlashishi, ko‘ngil aynishi va qayt qilishga olib kelishi mumkin.
Shifokorlar kalsiyni ovqatdan keyin kechqurun ichishni tavsiya qiladi. Bu oddiy maslahat emas, hamma narsani ilm-fan isbotlaydi. Olimlar inson organizmining biologik ritmi bo‘yicha tadqiqot o‘tkazdi. Ma’lum bo‘lishicha, kunduzi organizm kalsiyni minimal miqdorda, kechasi esa maksimal darajada qabul qiladi. Ushbu kimyoviy elementning yetishmasligida organizm kalsiyni suyak to‘qimasidan oladi, bu esa bo‘g‘imlar bilan bog‘liq muammolarga olib keladi.
Kalsiyni qanday qabul qilish kerak?
Shifokorlar kalsiyni o‘zini qabul qilish yetarli emasligiga amin. Bu element D vitamini bilan birga sintez qilinmasa, u organizmda so‘rilmaydi. Lekin shuni ta’kidlash joizki, D vitaminini o‘z ichiga olgan mahsulotlar kalsiy preparatlarini qabul qilishdan 4 soat oldin iste’mol qilinishi kerak. Kalsiy tabletkalari ushbu elementni o‘z ichiga olgan oziq-ovqat bilan birga ichilishi mumkin. Bunday mahsulotlarga quyidagilar kiradi:
- kefir;
- sut;
- tvorog;
- qatiq;
- yogurt.
Salomatlikka zarar yetkazmasdan kalsiyni qanday qabul qilish kerak? Me’yorni topish uchun shifokorlar bunday dorilarni 2:1 nisbatda qabul qilishni taklif qiladi. 1 gramm kalsiy uchun 0,5 g magniy to‘g‘ri keladi. Kalsiyning so‘rilishi uyg‘un va tabiiy bo‘lishi uchun ratsionga grechka va arpa yormalari, keshyu yong‘og‘i va bodom qo‘shish kerak.
Kalsiyni qancha vaqt qabul qilish mumkin? Tabletkalar tarkibida ushbu elementni doimiy ravishda olish kerak emas. Chunki uning ortiqchasi boshqa muammolarni keltirib chiqaradi. Kalsiyni ma’lum vaqtlarda ichish kerak, lekin 1-2 oydan oshmasligi juda ham muhim.
Bunday dori-darmonlarni qabul qilish vaqtini faol o‘sish davri, suyak sinishidan keyin, homiladorlik davriga moslash kerak. Kurs davomiyligini faqat tajribali shifokor aniq belgilashi mumkin. Kurs tugagandan so‘ng ushbu elementni o‘z ichiga olgan mahsulotlar haqida unutmaslik lozim.
Mutaxassis fikri
Odamlar suyaklarning mo‘rtlashishini kalsiy va magniy yetishmasligi tufayli kasallikning rivojlanishi deb ataladi. Kasallikning tibbiy nomi osteoporozdir. Kasalliklar soni bo‘yicha u 4-o‘rinni egallaydi (onkologiya, yurak-qon tomir kasalliklari va diabetdan keyin).
Osteoporoz — bu suyak massasining asta-sekin kamayishi. Kasallik ayollarda ko‘proq kuzatiladi. Ayniqsa, suyak massasi menopauzaning birinchi yilida kamaya boshlaydi. Ushbu davrda ayol har yili 20 foizgacha, keyin esa 2-5 foizgacha suyak massasini yo‘qotadi. Osteoporozning asosiy sababi kalsiy yetishmasligidir.
- voyaga etgan odamga kuniga 1000 mg kalsiy, 50 yoshdan oshgan ayolga esa 1200 mg kerak bo‘ladi.
- Bolalar: 1-3 yosh — 500 mg, 4-8 yosh — 800 mg, 9-18 yosh — 1300 mg.
Buning uchun bir stakan sut tarkibidagi kalsiyni olish uchun 6 porsiya brokkoli iste’mol qilish kerak. Qolaversa, kalsiyni maxsus qo‘shimchalardan olish mumkin, ammo bu faqat tahlillarni nazorat qilish bilan amalga oshirilishi kerak, aks holda elementning ko‘pligi oshqozon, buyraklar, yurak mushaklari, asab tizimi, suyaklarning mo‘rtligiga olib keladi.
Magniy — xotira va yangi ma’lumotlarni idrok etish uchun mas’ul bo‘lgan antidepressant. U mushaklarning qisqarishida, shu jumladan yurak mushaklarida ishtirok etadi. Magniyning kunlik ehtiyoji 400-800 mg ni tashkil qiladi.
Magniyning yetishmasligi charchoq, asossiz yallig‘lanish xususiyati, tashvish, depressiya, xotira buzilishi, shuningdek, terlash, mushaklar spazmi va yurak qisqarishidagi uzilishlarga olib keladi.
Magniy oziq-ovqat tarkibida oson so‘riladi. Ularga bug‘doy kepagi, qovoq urug‘i, yong‘oq, ismaloq, guruch, loviya, shokolad kiradi. Ushbu mahsulotlarning barchasida magniy B6 vitamini ham mavjud bo‘lib, u organizm uchun muhimdir.
Magniyning farmatsevtik shakllari ham mavjud. Ammo ular tekshiruvdan o‘tgandan keyin shifokor tomonidan belgilanishi kerak. Bunday shakllarni iste’mol qilish organizmda magniyning haddan tashqari ko‘payishiga olib kelishi mumkin, bu esa singimaslik, mushaklarning kuchsizligi, yurak ritmining buzilishi, teri qurishi va ko‘ngil aynishi, diareya va suvsizlanishga olib keladi.
Izoh (0)