“Islom.uz” portalida ro‘za vaqtida ovqatlanish borasida yo‘l qo‘yiladigan xatolar haqida maqola e’lon qilindi.
- Har kuni shakar, bo‘yoq moddasi solingan ichimliklarni ichish.
- Suvni katta hajmda iste’mol qilish.
Suvni iftor vaqtida bir necha qultum ichib, so‘ngra, har soatda bir stakandan ichib turish tavsiya qilinadi.
- Iftordan so‘ng jismoniy mashqlarni qilib turish.
Oshqozon hazm tizimini yengillashtirish uchun, jismoniy mashqlarni, iftordan ikki soat o‘tgandan keyin bajarish tavsiya qilinadi.
- Oziq-ovqatni tez chaynab, yutish.
- Shirinlikni yoki shakar solingan taomlarni iftor qilib, darrov tanovul qilish.
Kechki namozlar va taroveh namozida tetik bo‘lish uchun, iftordan so‘ng ikki soatlik tanaffusdan keyin iste’mol qilish tavsiya qilinadi.
- Natriy moddasi mavjud bo‘lgan taomlarni ko‘p iste’mol qilish.
Buning o‘rniga kaliy moddasi ko‘p bo‘lgan taomlarni iste’mol qilish tavsiya qilinadi. Kaliy moddasi organizmda suvni ushlab turadi va chanqoqni bosadi. Bananning tarkibida kaliy moddasi ko‘p bo‘lib, uning saharlikka iste’mol qilinishi, kun davomida chanqoqni me’yorida ushlab turishga sabab bo‘ladi. Saharlik uchun tarkibida eng ko‘p bo‘lgan kaliy manbalari:
- xurmo
- avokado
- quritilgan shaftoli
- xandon pista
- qovoq
- no‘xat
- qora shokolad.
- biryani (guruch, dorivor, go‘sht, baliq, tuxum va sabzavotlar yig‘indisidan iborat taom)
- kaboblar
- pitssa
- fast-fudning har qanday ko‘rinishi
- pishloq
- sut solingan choy.
- kartoshka
- guruch
- xurmo
- bug‘doy unidan tayyorlangan non
- banan
- kichik stakanda kardamonli arab choyi (imbirning bir turi).
Izoh (0)