O‘zbekistonda non va qandolat mahsulotlari ishlab chiqarish, tashish, sotish va ularni saqlashda sanitariya-gigiyena talablari tasdiqlandi. Bu haqda Sanitariya-epidemiologik osoyishtalik va jamoat salomatligi qo‘mitasi xabar berdi.
Bosh davlat sanitariya vrachi tomonidan tasdiqlanib, Adliya vazirligi tomonidan hisobga olingan ushbu gigiyena talablariga ko‘ra, quyidagilar belgilandi:
- korxona hududidagi barcha o‘tish joylari va yo‘laklar changni tarqalishini oldini olish uchun qattiq qoplamali (asfaltlangan va boshqalar) bo‘lishi kerak;
- ishlab chiqarish va korxona hududi kemiruvchilar, suvaraklar, it, mushuklar va boshqa jonzotlar kirishidan himoyalangan bo‘lishi kerak;
- uskunalar va anjomlarning yuzasi silliq, tozalash, yuvish va dezinfeksiya qilish uchun qulay bo‘lishi lozim;
- korxonaning ishlab chiqarish xonalari va sexlari texnologik jarayonlar oqimini, xom ashyo va tayyor mahsulotlarning qarshi va kesishgan oqimlarining oldini olgan holda joylashtirilishi kerak;
- ishlab chiqarish obyektlari xonalarining devorlari va pollari yuvish va zararsizlantirish ishlarini olib borishga chidamli qoplama materiallar bilan qoplangan bo‘lishi kerak;
- mahsulotlar bilan aloqada bo‘luvchi asbob-uskunalar va apparatlarning barcha qismlari oziq-ovqat sanoatida foydalanish uchun inson salomatligi uchun xavfsiz bo‘lgan materiallardan tayyorlanishi kerak.
Shuningdek, non va qandolat mahsulotlari ishlab chiqarish korxonalarida mahsulotlarni ishlab chiqarish vaqtida deratizatsiya va dezinseksiya jarayonlarini amalga oshirish taqiqlanadi.
Ushbu hujjatda korxonalarning ishchi xodimlar shaxsiy gigiyenaga qat’iy rioya qilishlari, xususan, ochiq yaralar, tirnalgan, kesilgan yoki boshqa teri jarohati bo‘lganda, jarohatni plastir bilan berkitishi, ish joyida zargarlik buyumlari, soatlar va cho‘ntaklarda buyumlar bilan yurmasligi, ish joyida maxsus himoya kiyimlari, bosh kiyim, poyabzal va baxilalar kiyishi lozimligi keltirilgan.
Izoh (0)