Yong‘oq, grechka yoki sulidan olingan sutdan farqli o‘laroq, sigir sutining saqlash muddati ancha qisqaroq. Biroq bitta oddiy harakat bilan sutni uzoq muddat yangi saqlab turish mumkin.
Hozirgi kunda bozorda hayvon sutiga shunchalik ko‘p o‘xshashliklar borki, sigir suti so‘nggi bir necha yil ichida jiddiy raqobatga duch keldi. Nonushtada yog‘siz sut mahsulotlarini iste’mol qilishdan zavqlanadiganlar uchun, uni uzoq muddat yangi saqlash muhim ish hisoblanadi.
Sigir suti uzoq muddat yangidek saqlanishi uchun uni 0 dan 4 gacha bo‘lgan haroratda saqlash kerak. Hech kimga sir emaski, iliq havo sutga qanchalik ko‘p ta’sir qilsa, u shunchalik tez yangiligini yo‘qotadi.
Atrof-muhitning ushbu mahsulotga ta’sirini qanday kamaytirish mumkin?
Sovitkichingizning eng sovuq qismlari sutni uzoqroq muddat buzilmasligiga yordam beradi. Sovitkichning eng sovuq qismlari odatda orqa va pastki qismida joylashgan. Biroq, ularni juda sovuq joyga qo‘ymang, bu sut muzlashiga olib kelishi mumkin.
Sovitkichning sovuqroq qismi sut sifatiga zarar yetkazmaydi. Boshqacha qilib aytganda sutni muzlatish xavfsiz. Siz qo‘rqmasdan sutni muzlatishingiz mumkin. Aytaylik, siz oziq-ovqat do‘konidan bir o‘ramda bepul sut sotib oldingiz va ikkinchi o‘ramni yaroqlilik muddati tugaguncha iste’mol qila olmasligingizni bilasiz. Bunday holatda ikkinchi o‘ramdagi sutni muzlatib qo‘yishingiz mumkin, lekin bu ishni qilishdan oldin o‘ramdagi bir stakan miqdoridagi sutni boshqa idishga solishingizga to‘g‘ri keladi, chunki sut muzlaganda kengayadi. Uni eritish uchun o‘ramni muzlatkichga qo‘ying, iloji boricha uni quyosh nurlari tushadigan peshtaxtada qoldirmang va har foydalanishdan oldin sutni yaxshilab chayqatishni unutmang.
Sovitkichda sutni qayerda saqlash mumkin?
“Ko‘p odamlar sutni muzlatkich eshigida saqlaydi, lekin bu eng yomon joy, chunki harorat issiqroq va eng ko‘p shu joyda o‘zgarib turadi. Uning uchun eng yaxshi joy bu pastki qismi, ya’ni muzlatkichdagi eng sovuq joy”, — degan edi Lipton. Sovitkich eshigida saqlanadigan sut issiq havo bilan ko‘p ta’sirlashadi.
Pastki tokchaning orqa tomoni butun muzlatkichdagi eng sovuq haroratni saqlab turadi, chunki u muzlatkich chiroqlaridan uzoqda va eshikdan eng uzoqda joylashgan, shuning uchun bu eng yaxshi variant.
Sut qancha vaqt saqlanishi mumkin?
“Sigir suti qadoqda bo‘lsa, uni ochilgandan keyin yetti kun ichida ishlatish kerak. U ochilmaguncha, yaroqlilik muddatiga e’tibor bergan ma’qul”, — deydi Karoters. Sutning sifatiga e’tibor bering, uni ichishdan oldin hidlang. Sutni qadoqdan to‘g‘ridan to‘g‘ri iste’mol qilish uning saqlanish muddatini sezilarli darajada qisqartiradi.
Mavzuga doir:
- Deyarli hamma noto‘g‘ri qiladi: sut bilan aralashtirmaslik kerak bo‘lgan 5 xil oziq-ovqat.
- Sut bilan iste’mol qilish mumkin bo‘lmagan mahsulotlar.
- Har kuni sut ichilganida organizmda qanday o‘zgarishlar kuzatiladi?
- Sut mahsulotlarini iste’mol qilish to‘xtatilsa, organizmda qanday o‘zgarish yuz beradi?
Izoh (0)