Tajriba tariqasida “kun” bilan “tun” almashtirib qo‘ygan taqdirda ham, organizm bioritmlari sabab, insondagi glyukozani to‘g‘ri qabul qilish darajasi kechga borib pasayadi. Bu haqda Medportal xabar bermoqda.
Bostonlik tadqiqotchilar tajriba maqsadida 14 nafar sog‘lom kishi uchun nazorat qilib turiladigan laboratoriya sharoitlarida vaqt siljishini tashkil etishdi.Sinovda ishtirok etganlar sakkiz kecha-kunduz davomida odatdagi kun tartibida yashab, ertalab soat 8:00da nonushta qilishdi va 20:00da kechki ovqatni tanovul qilib, uxlashdi.
Bir necha hafta o‘tganidan so‘ng yana o‘sha ko‘ngillar endi kun tartibini tun tartibiga o‘zgartirib, 20:00da nonushta qilishdi, 8:00da esa kechki ovqatni yeb, kunduzi uxlashdi.
Olimlarning aniqlashlaricha, tajriba ishtirokchisi qaysi tartibda ovqatlanib, uxlaganidan qat’iy nazar, bir xil darajada ovqat yegani sabab kechga borib uning qonidagi glyukoza miqdori tongdagi nisbatan 17 foiz ko‘p bo‘lavregan.
Olingan xulosalar insonning xulqi emas, balki biologik soatlar inson organizmining glyukozani to‘g‘ri qabul qilishini belgilab beradi. Agar insonning ovqatlanish va uxlash sikllari organizmining ichki soatlari bilan kelishmasa, bu narsa qondagi qand miqdori regulyatsiyasiga ta’sir qiladi.
Shu sababli tungi smenada ishlaydigan kishilar 2-turga oid qandli diabet bilan xastalanish va semirishga ko‘proq moyil bo‘lishadi.
Izoh (0)