Yoz — quyosh, yangi sabzavotlar, mevalar va uzoq kutilgan taʼtillar vaqti. Ammo aynan shu davrda ichak infeksiyalari bilan kasalxonalarga murojaat qilish soni tez surʼatlar bilan ortib bormoqda. Bu nima uchun sodir bo‘layotgani va qanday choralar o‘zingiz va farzandlaringiz salomatligini saqlashga yordam berishini quyidagi maqoladan bilib olasiz.

Nima uchun yozda ichak infeksiyalari ayniqsa xavfli?
Feldsher Arujan Xanturinaning tushuntirishicha, Selsiy bo‘yicha plyus 25 darajadan yuqori haroratda bakteriyalar oziq-ovqatlarda ham qo‘llarda ham faol ravishda ko‘payishni boshlaydi.
“Har qanday oziq-ovqat noto‘g‘ri saqlanganda tezda infeksiya manbaiga aylanishi mumkin. Biz ko‘pincha salmonellyoz, dizenteriya, rotavirus va oziq-ovqat toksikoinfeksiyalariga duch kelamiz,” dedi u.
Mutaxassisning so‘zlariga ko‘ra, bolalar va keksalar eng katta xavf ostida — ularning immuniteti zaifroq va hatto kasallikning yengil shakli ham jiddiy asoratlarga olib kelishi mumkin.
“Ichak infeksiyalarining 70 foizi kir qo‘llar orqali yuqadi. Odamlar eshik tutqichlari, pullar, telefonlarga tegishadi, shundan so‘ng ovqatga qo‘l urishadi va natijada kasallik yuqishi boshlanadi,” deya taʼkidladi mutaxassis.

Mutaxassisning so‘zlariga ko‘ra, har safar ovqatlanishdan oldin qo‘llarni kamida 30 soniya sovun bilan yuvishni unutmaslik kerak, ayniqsa ko‘chadan, hojatxonadan yoki hayvonlar bilan aloqadan keyin. Shuningdek, antiseptikni, ayniqsa, tabiatda tez-tez ishlatish kerak. Alohida eʼtibor, mutaxassis taʼkidlaganidek, tirnoq tozaligiga qaratilishi kerak, ular ostida ko‘p miqdorda kir bo‘lib, mikroblar to‘planadi.
Mahsulotlarni saqlash
Sut mahsulotlari, go‘sht, tuxum, tayyor salatlar, souslar (ayniqsa, mayonezli) — bularning barchasi, mutaxassisning so‘zlariga ko‘ra, yozda saqlash sharoitlarini qatʼiy nazorat qilishni talab qiladi.
“Ularni va boshqa mahsulotlarni bozorlardan, ayniqsa, go‘sht mahsulotlarini sotib olmaslikni tavsiya qilaman. U yerda muzlatgichlar yo‘q va ko‘pincha hasharotlar to‘planadi, bu esa sog‘liq uchun to‘g‘ridan-to‘g‘ri tahdiddir. Yozda eng muhimi — haroratni to‘g‘ri ushlab turish. Yaxshisi, hamma narsa yaxshi saqlanishi uchun sovitkichda yoki muzxonada saqlangani maʼqul.

Ko‘pchilik odatda taomdagi kichik o‘zgarishlarni, shu jumladan tuzilish yoki taʼmni eʼtiborsiz qoldirishi mumkin. Ammo aslida ozgina nordonlik ham juda xavfli belgi bo‘lishi mumkin,” dedi u.
Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti eslatib o‘tdi: yilning issiq faslida suv, yuvilmagan mevalar, bemorlar bilan aloqa va hatto oddiy o‘yinchoqlar orqali yuqishi mumkin bo‘lgan enterovirus infeksiyasini yuqtirish xavfi ortadi. Ovqat tayyorlashni diqqat bilan kuzatib borish kerak: xom mahsulotlarda bakteriyalarning ko‘payish ehtimoli yuqori.

Mutaxassisning so‘zlariga ko‘ra, zaharlanishlarning ko‘p qismi sifatsiz suv bilan bog‘liq — ayniqsa dam olish yoki chet elga sayohat paytida.
“Har doim do‘kondagi filtrlangan suv yoki qadoqlangan variantlarni tanlash kerak. Shuningdek, ishchilardan foydalaniladigan suyuqlik sifatini aniqlab, muassasalardagi muzni tekshirish kerak,” dedi mutaxassis.
Aruzhan taʼkidlaganidek, bolalarda ichak infeksiyalari ko‘pincha ancha og‘ir kechadi, qusish, yuqori isitma va tez suvsizlanish bilan namoyon bo‘ladi.
“Bola og‘ziga tortayotgan barcha o‘yinchoqlar va so‘rg‘ichlarga ishlov bering. Va unga poldagi yoki qumdagi mevalarni yeyishiga yo‘l qo‘ymang, hatto “bir soniyaga tushgan bo‘lsa ham,” deb tavsiya qildi u.
YUNISEF maʼlumotlariga ko‘ra, har yili minglab bolalar iflos suv va gigiyena qoidalariga rioya qilmaslik natijasida kelib chiqqan ichak infeksiyalari asoratlaridan vafot etmoqda.
Shuningdek mutaxassis yo‘l aptechkasini yig‘ishni maslahat berdi:
- qo‘l uchun antiseptik;
- faollashtirilgan ko‘mir yoki enterosorbentlar;
- haroratni tushiruvchi dorilar;
- diareyaga qarshi preparatlar;
- shaxsiy idishlar, salfetkalar;
- Qadoqlangan suv — bir sutkalik minimal zaxira.
Agar bolangizda isitma ko‘tarilganini, kuchli qusish, ich ketishi boshlanganini yoki suvsizlanish belgilari (og‘iz qurishi, uzoq vaqt quruq taglik) yoki undan ham yomoni, axlatda qon borligini sezsangiz, darhol shifokorga murojaat qiling. Bunday hollarda professional tibbiy yordam zarur.
“Yozda ichak infeksiyalari ko'p uchraydi, ammo oddiy qoidalarga rioya qilinsa, ularning aksariyatining oldini olish mumkin”, deya xulosa qildi mutaxassis.

Oldini olish choralari
- Ovqatdan oldin va keyin qo‘lingizni yuving.
- Oqar suv ostida meva va sabzavotlarni yuving.
- Go‘sht, tuxum va baliqqa yaxshilab termik ishlov bering.
- Faqat qaynatilgan yoki qadoqlangan suv iching.
- Hasharotlarga qarshi repellentlardan foydalaning, ayniqsa o‘rmonda va suv bo‘yida.
- Nosog‘lom hududlarda ommaviy tadbirlardan saqlaning.
- Faqat sanitariya-epidemiologiya xizmati ruxsati bilan tekshirilgan joylarda cho‘miling.
Izoh (0)