Ramazon oyi boshlanish va yakunlanish sanalari har yili o‘zgarib turadi. Bu yil ro‘za tutish 11-martdan boshlanib, 9-aprelda tugaydi. Oy ko‘rinishiga qarab, ro‘za tutish ushbu sanadan bir kunga surilishi yoki biroz ertaroq ham boshlanishi mumkin.
Ko‘pchilik ro‘za tutgan davrida to‘g‘ri ovqatlanishga alohida e’tibor qaratmaydi, vujudlarida qanday o‘zgarishlar bo‘lishi haqida uncha o‘ylanmaydilar ham. Herbalife’ning Muvozanatlashtirilgan ovqatlanish bo‘yicha mutaxassisi Gulbahor Ishanhodjayeva bu yil ilk bor ro‘za tutish niyatida bo‘lgan va shuningdek, har yil ro‘za tutuvchilar bilan o‘z tavsiyalarini bo‘lishdi.
1.Mutaxassis bilan maslahatlashing
Organizmingizni tekshiruvdan o‘tkazib, ro‘za tutishga tayyorligingizni aniqlab olish zarur. Ro‘za paytida ovqatlanish vaqti va iste’mol qilinadigan mahsulotlar tarkibi o‘zgaradi. Tanadagi qayta qurish, tiklanish jarayoni o‘rtacha 1 – 2 hafta davomida kechadi. Ichak faoliyati boshqa oziq-ovqatlarga va ovqatlanish kun tartibiga moslashadi. Iftorda ochlik birdaniga to‘yimli kechki dasturxon bilan almashib, doimiy ovqatlanish tarzi bayramona, serquvvat taomlar bilan o‘zgarishi, moddalar almashinuvi jarayoni sekinlashuviga olib kelishi mumkin.
2.Muvozanat bilan ovqatlaning va suv iching1
Zamonaviy hayot tarzi sharoitlarida (ovqat tayyorlash uchun vaqt va odatiy oziq-ovqat mahsulotlarida foydali moddalarning yetishmasligi holatida) o‘zingiz va oilangizni muvozanatli ovqatlanish bilan ta’minlash mushkul.
Iftorda turli xil ovqatlarnin ko‘p iste’mol qilish kaloriyaning oshishiga va ovqat hazm qilish tizimini zo‘riqtirishga olib keladi. Bunday vaziyatda ratsionni aniq tarkib va maksimal foydali ozuqa miqdoriga ega maxsus mahsulotlar bilan to‘ldirish tavsiya etiladi, ularning kaloriya past darajada va yengil hazm bo‘ladi. Herbalife kompaniyasining O‘zbekiston bozorida taqdim etilgan muvozanatli mahsulotlari ortiqcha kaloriya (1 portsiyada 200 kaloriyadan ko‘p emas) va oziqa moddalarini yetishmasligini hal etishda beqiyos yordamchi bo‘la oladi. Shuningdek, ular ro‘za vaqtida organizm uchun zarur vitamin va mikroelementlar bilan ta’minlaydi2.
Bundan tashqari, Herbalife’ning Formula 1 proteinli kokteyllari va Formula 3 proteinli aralashmalari qo‘shilgan taomlar yengil va oson tayyorlanadi, shu bilan birga ular uzoq vaqt to‘q tutadi, organizmni zarur makro- va mikronutriyentlar bilan ta’minlaydi. Kompleks multivitaminlarning qo‘llanishi ro‘zadan so‘ng vitamin va minerallar yetishmovchiligini bartaraf etishga zamin yaratadi hamda ochlik paytida immun va asab tizimini qo‘llab-quvvatlaydi3.
Suv esa asosiy erituvchi va ozuqa moddalari uchun “transport” sifatida muhim o‘rin tutadi. Inson normada 3 – 4 litr miqdorida (ovqat, meva-sabzavotlar, choy, sharbat va boshqa ichimliklar) suyuqlik ichishi, shundan 1,5 – 2 litri toza suvni tashkil etishi zarur. Suv yetishmasligi metabolik jarayonlar sekinlashuviga olib kelishi mumkin. Bu esa, o‘z navbatida, vazn ortishiga, vitaminlar va makronutriyentlar so‘rilishi buzilishiga, surunkali kasalliklar o‘tkirlashuviga olib kelishi mumkin.
Suv oshqozon-ichak tizimining uyg‘onishiga yordam beradi, oshqozon va ichaklar ishini faollashtiradi, ularni tozalaydi. Ovqat hazm qilish so‘laklari sekretsiyasini qo‘shimcha qo‘llab-quvvatlash va tanani ovqatlanishga tayyorlash, kislota asosi muvozanatini tiklash uchun suvga limon sharbati qo‘shilishi tavsiya etiladi.
3.Nonushtalarni o‘tkazib yubormang
Ekspertlar nonushta qilish juda muhim ekanligini ta’kidlashadi. Ro‘za tutgan vaqtda organizmda mikroelementlar miqdori kamayishi kuzatiladi Ovqatlanishni o‘tkazib yuborish quvvat, miya va tana faolligini pasaytirishi mumkin. Agar ertalab nonushta tayyorlashga vaqtingiz bo‘lmasa, Herbalife’dan nonushta – to‘laqonli ovqatlanish o‘rnini bosuvchi va iftorgacha sabr saqlashda yordam beruvchi ajoyib qaror bo‘ladi. Bunday nonushta organizmni yetarli miqdordagi oqsillar, zarur vitaminlar va mikroelementlar, to‘qimalar, antioksidantlar va fermentlar bilan ta’minlaydi. Bunda siz kaloriyalarni normadan oshirib yubormaysiz va ovqatni tayyorlash uchun 2 – 3 daqiqagina sarflaysiz xolos.
4.Iftorlik paytida ko‘p yeb yuborishdan saqlaning
Iftor paytida shoshilmasdan ovqatlanish va suv ichish kerak. Agarda go‘sht va sabzavotlardan tayyorlangan taomlardan obdon iste’mol qilinsa va ko‘p non iste’mol qilinsa, ularning hazm bo‘lishi uchun ko‘p vaqt ketadi. Iftor taomi uchun sabzavotlar, baliq va sut mahsulotlaridan taomlar tayyorlash hamda go‘shtli taomlardan kamroq yeyish zarur. Faqat me’yorni unutmang va o‘z organizmingizga quloq tuting. Gazlangan ichimliklarni tabiiy sharbatlar, smuzilar, mineral suvlar va giyohli choy bilan almashtiring.
Taom tayyorlash jarayonida ziravorlarni diqqat bilan tanlash va piyoz, sarimsoq, kashnich, zira va xantaldan foydalanishda ularning miqdoriga e’tiborli bo‘lish zarur, chunki ular tuzli kislota (xlorid kislotasi) ishlab chiqarilishini, ishtaha kuchayishi va oshqozon shilliq pardasi yallig‘lanishini keltirib chiqarishi mumkin.
5.Sport bilan shug‘ullanishni to‘xtatmang4
Ro‘za paytida jismoniy harakatning o‘rni juda muhim. Olimlar, o‘tkazilgan tadqiqotlardan kelib chiqib, jismoniy faollikni odatdagidan 30% kamaytirishni tavsiya etadilar. Bu moddalar almashinuvini zarur darajada saqlash va ro‘zadan so‘ng mashg‘ulotlarning doimiy ritmiga qaytish imkonini beradi. Ro‘za paytida mushak massasi va jismoniy faollikni saqlashda maxsus proteinli mahsulotlar yordam berishini unutmang!
¹Ichimlik rejimini o‘zgartirganda, mutaxassis bilan maslahatlashish kerak.
²Herbalife mahsulotlari kun davomida bir yoki ikkita taom o‘rnida bo‘lishi mumkin. Mahsulotlardan foydalanish bo‘yicha tavsiyalar etiketkada ko‘rsatilgan.
³Herbalife mahsulotlari kun davomida bir yoki ikkita taom o‘rnida bo‘lishi mumkin. Mahsulotlardan foydalanish bo‘yicha tavsiyalar etiketkada ko‘rsatilgan.
⁴Jismoniy mashqlar rejimini o‘zgartirishdan avval mutaxassis bilan maslahatlashish tavsiya etiladi.
Reklama huquqi asosida.
Izoh (0)