• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12939.93
    • RUB162.03
    • EUR14725.64
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +15°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Salomatlik

    Oziq-ovqatlarni zararli mahsulotga aylantiradigan 7 ta xato

    Pishirish jarayonida agar ushbu xatolardan birini qilsangiz hatto, eng foydali mahsulot ham buzilishi mumkin. Nima uchun kartoshkani yuvish kerakligi, tuzdan ko‘ra maxsus ziravorlar foydali ekanligi haqida bilib oling. Bular taom tayyorlayotganingizda, albatta, asqatadi.

    Ziravorlar o‘rniga tuz ishlatasiz

    Taom sizga bemazadek tuyulsa, uning ta’mini tuz bilan yaxshilashga urinmang — natriy xlorid organizmdagi suyuqlikni ushlab turadi va shish paydo qiladi. Mahsulotlarni xushta’m qilish, ammo sog‘lig‘ingizga zarar yetkazmaslik uchun ziravorlar bilan tajriba o‘tkazib ko‘ring. Ular nafaqat foydali, balki, ziravorlar tuzdan farqli o‘laroq taomni sho‘r qilmaydi. Idishlardagi tuzni limon sharbati, selderey, yangi yoki quritilgan pomidor, sarimsoq, sirka, kinza, rayhon, petrushka, zira va xantal bilan almashtirish mumkin.

    O‘simlik yog‘ini haddan tashqari qizdirasiz

    Ko‘pgina o‘simlik moylarini isitish mumkin, ammo zaytun moyi va kokos yog‘i kabi ba’zi yog‘lar issiqlikka chidamsiz. Agar tovadagi moy tutashni boshlasa, bilingki, bir necha daqiqa ichida u barcha foydali xususiyatlarini yo‘qotadi. Qovurishda kungaboqar yog‘idan foydalaning va tayyor taomlarga lazzat uchun zaytun va zig‘ir urug‘ini qo‘shing.

    Sabzavotlarni juda uzoq pishirasiz

    Foto: “Noviy ochag”

    Sabzavotlardan maksimal foyda olish uchun ularni xom holda iste’mol qilgan yaxshi. Kaliforniya universiteti olimlarining fikriga ko‘ra, issiqlik bilan ishlov berish suvda eruvchan vitaminlar — C va B vitaminlarini, shuningdek, polifenollar deb nomlanuvchi oziq moddalar guruhini yo‘q qiladi. Tayyorlash usuliga qarab yo‘qotishlar 15 dan 55 foizgacha bo‘lishi mumkin.

    Yuqori harorat yog‘da eriydigan A, D, E va K vitaminlari va antioksidant karotin moddasiga ta’sir qilmaydi. Faqat qaynatish yoki bug‘da pishirish tavsiya etiladi. Chuqur qovurish va tovada qovurishda sabzavotlardagi foydali moddalardan deyarli hech narsa qolmaydi.

    Barcha meva va sabzavotlarni tozalaysiz

    Oziq moddalarning asosiy miqdori ba’zi sabzavot va mevalarning qobig‘ida to‘planganligini bilasizmi? Kartoshka po‘stlog‘ida 50 foiz kletchatka bo‘lib, ochlikni bostiradi va ovqatning ovqat hazm qilish trakti orqali harakatlanishiga yordam beradi. Olma po‘sti saraton rivojlanishining oldini oluvchi antioksidant bo‘lgan kversetinning deyarli to‘liq zaxirasini o‘z ichiga oladi. Kivining mayin “terisi” E vitamini va flavonoidlarning boy manbaidir.

    Asalni eritasiz

    Asal hamisha suyuqligicha qolmaydi. Yig‘imdan bir necha oy o‘tgach, u tabiiy kristallanish jarayonidan o‘tadi va xamirning qattiqligidek mustahkamlik hosil qiladi. Shu bilan birga u foydali xususiyatlarini yo‘qotmaydi va bu shaklda yillar davomida saqlanishi mumkin, mazali va xushbo‘y bo‘lib qoladi.

    Foto: “Noviy ochag”

    “Xom” tuzdan foydalanasiz

    Tuzning zarari haqida hamma biladi. Ammo bordi-yu undan foydalanishdan butunlay voz kechishga tayyor bo‘lmasangiz, hech bo‘lmaganda uni “xom” shaklida ishlatmang. Mutaxassislarning fikriga ko‘ra, pishirish jarayonida tuz eriydi va yuqori harorat sharoitida bu mineral buyrak, qon tomirlari va limfa tizimiga kamroq zarar yetkazadi.

    Kartoshkani yuvmasdan qaynatasiz

    2015-yilda Yevropa Ittifoqining Oziq-ovqat xavfsizligi boshqarmasi hisobotida xavfli kanserogen akrilamid bo‘lgan mahsulotlar aniqlangan. Ular orasida kartoshka ham bor edi. Ilm-fan kraxmalli oziq-ovqatlar yuqori haroratda qovurilgan yoki pishirilganda uning darajasi keskin ko‘tarilishidan xabardor. Darvoqe, tayyor kartoshkali taomning uzoq muddat saqlanishi ham akrilamid darajasining o‘sishiga yordam beradi.

    Ushbu xavfli moddaning organizmga kirishiga yo‘l qo‘ymaslikning yagona yo‘li bor — kartoshka, chipslar va uni o‘z ichiga olgan boshqa mahsulotlardan butunlay voz kechish. Agar buning iloji bo‘lmasa, kartoshkani 2 soat davomida suvga bo‘ktirib qo‘yish orqali uning paydo bo‘lish xavfini kamaytirishga harakat qiling.

    26.04.2023, 20:41   Izoh (0)   7504
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Non doim zararli, shirinliklar taqiqlangan: to‘g‘ri ovqatlanishga oid noto‘g‘ri fikrlar

    04.01.2023, 11:57

    Dunyodagi eng foydali mahsulot: zaytun yog‘ining siz bilmagan shifobaxsh xususiyatlari

    10.04.2023, 18:40

    Foydali deb hisoblanadigan ammo organizm uchun zararli bo‘lgan 6 xil oziq-ovqat mahsuloti

    14.04.2023, 12:35

    Ruhiy dam olish: insonga nima uchun zarur va uni qanday tashkil qilish kerak?

    26.04.2023, 15:30

    Osteopat maslahati: bosh aylanishidan qanday xalos bo‘lish mumkin?

    26.04.2023, 11:30

    Nima uchun tilla uzuk taqilgan barmoq qorayib qoladi: sabab va bartaraf etish choralari

    25.04.2023, 11:49
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Centrum Air Istanbul va O‘zbekistonning uch shahri o‘rtasida to‘g‘ridan-to‘g‘ri reyslarni yo‘lga qo‘ymoqda


    Acıbadem shifoxonalar tarmog‘ida qon kasalliklarini zamonaviy davolash usullari: leykoz va boshqa kasalliklar


    “Akkermann sement” xalqaro forumi: qurilish materiallari sohasidagi muammolar keng tahlil qilindi


    Ipoteka Bank OTP Group o‘zini o‘zi band qilganlarga yangi ipoteka dasturini ishga tushirdi: hujjatlarsiz, asabbuzarliksiz, samarali natijalar bilan


    APEX BANK Toshkentda Bosh ofis va Markaziy sotuv ofisini ochdi


    Eng chuqur g‘or, eng baland ko‘prik va eng sirli maskan – Namanganga boramiz


    Tarmoqda bolalar xavfsizligi : Octobankdan maslahatlar


    Jamg‘armalar bilan qanday ishlash zarur: bank omonatlari, aksiyalar yoki investitsion paketlar? (davomi)


    UZTELECOM 10 Gbit/s tezlikdagi uy internetini foydalanuvchilarga taqdim etdi


    Kapitalbank xodimlarining raqamli ko‘nikmalarini rivojlantirmoqda 


    InfinBANK Visa Direct orqali xalqaro pul o‘tkazmalariga qo‘yilgan limitlarni oshirdi 


    ANORBANK Xususiy sektorni rivojlantirish bo‘yicha Islom korporatsiyasi bilan 10 million AQSH dollariga teng kelishuv imzoladi


    Oqtepa Lavashdan “Kulgili narxlar”: sevimli taomlar — har bir pozitsiya 10 mingdan 20 ming so‘mgacha bo‘lgan maxsus narxlarda


    Ilg‘or qurilish texnologiyalari asosida qad rostlayotgan Quyi Chotqol GES


    ZTE korxonasi GSMA M360 Yevrosiyo forumida suniy intellekt raqamli iqtisodiyot rivojiga qo'shayotgan hissasi haqida ma’lumot berdi

     

    Tavsiya etamiz

    Budapesht fasadlari: sanʼat ko‘chada yashaydi (foto)

    27 may, 10:00

    Gestapo va KGB xizmatida bo‘lgan buxorolik “Shtirlits”

    26 may, 19:00

    Ayol ovchilardan ilg‘or samolyotlarga qadar — Ukraina rus Shahed’larini qanday ovlaydi?

    19 may, 20:10

    “Lend-Liz” yordami sovg‘a bo‘lmagan — Britaniya ikkinchi jahon urushida berilgan yordamni qanday qaytargan edi?

    19 may, 15:00
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Saudiya olimlari suvsizlanishni aniqlovchi mobil texnologiya ishlab chiqdi

    Layfstayl | 27 may, 23:35

    O‘zbekistonda intellektual mulk sohasida faoliyat olib borayotgan mutaxassislar malakasi oshiriladi

    O‘zbekiston | 27 may, 23:20

    Namangan viloyati hokimiga yangi o‘rinbosar tayinlandi

    O‘zbekiston | 27 may, 23:05

    “Daryo” dayjesti: 27-mayning eng muhim xabarlari

    O‘zbekiston | 27 may, 22:50

    Janubiy Koreyaning eng mashhur va baxtiyor 10 nafar juftligi

    Kino | 27 may, 22:20

    Yil boshidan buyon chegaradan qariyb 40 kg zargarlik buyumlarining noqonuniy olib o‘tilishiga chek qo‘yildi – Bojxona qo‘mitasi

    O‘zbekiston | 27 may, 22:05

    Nazorat kuchaysa, mehr kamayadimi? Olimlar qattiqqo‘l onalar farzandiga qanday ta’sir qilishini aniqladi

    Ayollar sahifasi | 27 may, 21:40
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.