• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12692.42
    • RUB158.44
    • EUR14511.24
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +25°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Salomatlik

    Oziq-ovqatlarni zararli mahsulotga aylantiradigan 7 ta xato

    Pishirish jarayonida agar ushbu xatolardan birini qilsangiz hatto, eng foydali mahsulot ham buzilishi mumkin. Nima uchun kartoshkani yuvish kerakligi, tuzdan ko‘ra maxsus ziravorlar foydali ekanligi haqida bilib oling. Bular taom tayyorlayotganingizda, albatta, asqatadi.

    Ziravorlar o‘rniga tuz ishlatasiz

    Taom sizga bemazadek tuyulsa, uning ta’mini tuz bilan yaxshilashga urinmang — natriy xlorid organizmdagi suyuqlikni ushlab turadi va shish paydo qiladi. Mahsulotlarni xushta’m qilish, ammo sog‘lig‘ingizga zarar yetkazmaslik uchun ziravorlar bilan tajriba o‘tkazib ko‘ring. Ular nafaqat foydali, balki, ziravorlar tuzdan farqli o‘laroq taomni sho‘r qilmaydi. Idishlardagi tuzni limon sharbati, selderey, yangi yoki quritilgan pomidor, sarimsoq, sirka, kinza, rayhon, petrushka, zira va xantal bilan almashtirish mumkin.

    O‘simlik yog‘ini haddan tashqari qizdirasiz

    Ko‘pgina o‘simlik moylarini isitish mumkin, ammo zaytun moyi va kokos yog‘i kabi ba’zi yog‘lar issiqlikka chidamsiz. Agar tovadagi moy tutashni boshlasa, bilingki, bir necha daqiqa ichida u barcha foydali xususiyatlarini yo‘qotadi. Qovurishda kungaboqar yog‘idan foydalaning va tayyor taomlarga lazzat uchun zaytun va zig‘ir urug‘ini qo‘shing.

    Sabzavotlarni juda uzoq pishirasiz

    Foto: “Noviy ochag”

    Sabzavotlardan maksimal foyda olish uchun ularni xom holda iste’mol qilgan yaxshi. Kaliforniya universiteti olimlarining fikriga ko‘ra, issiqlik bilan ishlov berish suvda eruvchan vitaminlar — C va B vitaminlarini, shuningdek, polifenollar deb nomlanuvchi oziq moddalar guruhini yo‘q qiladi. Tayyorlash usuliga qarab yo‘qotishlar 15 dan 55 foizgacha bo‘lishi mumkin.

    Yuqori harorat yog‘da eriydigan A, D, E va K vitaminlari va antioksidant karotin moddasiga ta’sir qilmaydi. Faqat qaynatish yoki bug‘da pishirish tavsiya etiladi. Chuqur qovurish va tovada qovurishda sabzavotlardagi foydali moddalardan deyarli hech narsa qolmaydi.

    Barcha meva va sabzavotlarni tozalaysiz

    Oziq moddalarning asosiy miqdori ba’zi sabzavot va mevalarning qobig‘ida to‘planganligini bilasizmi? Kartoshka po‘stlog‘ida 50 foiz kletchatka bo‘lib, ochlikni bostiradi va ovqatning ovqat hazm qilish trakti orqali harakatlanishiga yordam beradi. Olma po‘sti saraton rivojlanishining oldini oluvchi antioksidant bo‘lgan kversetinning deyarli to‘liq zaxirasini o‘z ichiga oladi. Kivining mayin “terisi” E vitamini va flavonoidlarning boy manbaidir.

    Asalni eritasiz

    Asal hamisha suyuqligicha qolmaydi. Yig‘imdan bir necha oy o‘tgach, u tabiiy kristallanish jarayonidan o‘tadi va xamirning qattiqligidek mustahkamlik hosil qiladi. Shu bilan birga u foydali xususiyatlarini yo‘qotmaydi va bu shaklda yillar davomida saqlanishi mumkin, mazali va xushbo‘y bo‘lib qoladi.

    Foto: “Noviy ochag”

    “Xom” tuzdan foydalanasiz

    Tuzning zarari haqida hamma biladi. Ammo bordi-yu undan foydalanishdan butunlay voz kechishga tayyor bo‘lmasangiz, hech bo‘lmaganda uni “xom” shaklida ishlatmang. Mutaxassislarning fikriga ko‘ra, pishirish jarayonida tuz eriydi va yuqori harorat sharoitida bu mineral buyrak, qon tomirlari va limfa tizimiga kamroq zarar yetkazadi.

    Kartoshkani yuvmasdan qaynatasiz

    2015-yilda Yevropa Ittifoqining Oziq-ovqat xavfsizligi boshqarmasi hisobotida xavfli kanserogen akrilamid bo‘lgan mahsulotlar aniqlangan. Ular orasida kartoshka ham bor edi. Ilm-fan kraxmalli oziq-ovqatlar yuqori haroratda qovurilgan yoki pishirilganda uning darajasi keskin ko‘tarilishidan xabardor. Darvoqe, tayyor kartoshkali taomning uzoq muddat saqlanishi ham akrilamid darajasining o‘sishiga yordam beradi.

    Ushbu xavfli moddaning organizmga kirishiga yo‘l qo‘ymaslikning yagona yo‘li bor — kartoshka, chipslar va uni o‘z ichiga olgan boshqa mahsulotlardan butunlay voz kechish. Agar buning iloji bo‘lmasa, kartoshkani 2 soat davomida suvga bo‘ktirib qo‘yish orqali uning paydo bo‘lish xavfini kamaytirishga harakat qiling.

    26.04.2023, 20:41   Izoh (0)   7618
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Non doim zararli, shirinliklar taqiqlangan: to‘g‘ri ovqatlanishga oid noto‘g‘ri fikrlar

    04.01.2023, 11:57

    Dunyodagi eng foydali mahsulot: zaytun yog‘ining siz bilmagan shifobaxsh xususiyatlari

    10.04.2023, 18:40

    Foydali deb hisoblanadigan ammo organizm uchun zararli bo‘lgan 6 xil oziq-ovqat mahsuloti

    14.04.2023, 12:35

    Ruhiy dam olish: insonga nima uchun zarur va uni qanday tashkil qilish kerak?

    26.04.2023, 15:30

    Osteopat maslahati: bosh aylanishidan qanday xalos bo‘lish mumkin?

    26.04.2023, 11:30

    Nima uchun tilla uzuk taqilgan barmoq qorayib qoladi: sabab va bartaraf etish choralari

    25.04.2023, 11:49
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    STEM va biznes yo‘nalishidagi qizlar uchun TBC Bank’dan ta’lim grantlari — O‘zbekistonda gender tafovutini kamaytirish yo‘lida yangi qadam


    American University of Technologyʼda bakalavrlar uchun ochiq eshiklar kuni


    InfinBANK va Kwikpay: uyingizga komissiyasiz va mehr bilan xalqaro pul o‘tkazmalari


    BYD SEALION 7: Flagman elektr SUV — shahar ko‘chalarida yangi yetakchi 


    “Biznesni rivojlantirish banki” BMT Taraqqiyot Dasturi bilan hamkorlik qiladi


    SonetUzStyle tanlovida ishtirok etish uchun arizalar qabuli 15-avgustgacha uzaytirildi


    Avvallari xufiyona iqtisodiyotda faoliyat yuritgan eshitish va gapirishda muammosi bor insonlar endi rasmiy sektorga qo’shilib, Poytaxt Parking jamoasining bir qismiga aylandi


    ZARMED Universiteti: 200 ta grant sizni kutmoqda


    Qo‘ng‘iroqlardan mobil internetga: Toshkent mobil aloqadan foydalanish modelini qanday o‘zgartirmoqda


    Aqlli diversifikatsiya: nima uchun kerak va kapitalni qanday taqsimlash lozim?


    AVO bank aloqa markazi: innovatsiyalar va yangi xizmat darajasi 


    Toshkentda CRYPTO O₂ forumi bo‘lib o‘tdi: Texnologiya, fintech va tartib‑qoidalar muhokama qilindi 


    OKMKda mahalliy dumpkarlardan foydalaniladi 


    AKFA energiya tejovchi romlari: iqlimga moslashtirilgan, qulaylikni ko‘zlagan 


    Endi Ucell ilovasida Yandex Music’ni tinglash mumkin 

     

    Tavsiya etamiz

    Trampning Falastinga nisbatan noxolis siyosati: AQSH YUNESKO a’zoligidan nega chiqyapti?

    2 avgust, 18:35

    Kamchatkadagi hodisa yagona emas: so‘nggi 120 yilda ro‘y bergan eng kuchli megazilzilalar

    1 avgust, 18:20

    Tramp uchun xavotirlar: AQSH prezidenti taniqli shaxslarga yosh qizlarni sotgan Jeffri Epshteynning mijozi bo‘lganmi?

    29 iyul, 17:19

    Bir kechada oddiy ofitsiantdan millionerga aylangan ayol: lotereyadan yutilgan 10 mln dollar mashmashasi

    27 iyul, 09:25
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Quyosh faolligi oshdi: 24 soat ichida 15 ta chaqnash kuzatildi

    Dunyo | 2 avgust, 23:50

    “Har qanday xatoga qarshi raketalar bilan javob qaytaramiz” — Hindiston Pokistonga ogohlantirish berdi

    Dunyo | 2 avgust, 23:25

    Superliga. “Dinamo” “Navbahor”ga qarshi bahsda g‘alabani qo‘ldan chiqardi

    Sport | 2 avgust, 23:20

    Davlat byudjetidan nafaqalarga xarajat qisqarib, subsidiyalar ko‘paytiriladi

    O‘zbekiston | 2 avgust, 23:16

    BAA banklari Rossiya kompaniyalarining hisoblarini ommaviy ravishda bloklashga kirishdi

    Dunyo | 2 avgust, 22:55

    Qurollar faqat mustaqil Falastin davlati barpo etilgandagina topshiriladi — HAMAS

    Dunyo | 2 avgust, 22:30

    Superliga. “Bunyodkor” “Neftchi”dan, “Nasaf” “So‘g‘diyona”dan ustun keldi

    Sport | 2 avgust, 22:21

    O‘z joniga qasd qilish, o‘zidan qoniqmaslik va kuchli stress. Ijtimoiy tarmoqlarga bo‘lgan qaramlik nimasi bilan xavfli (foto, video)

    O‘zbekiston | 2 avgust, 22:00
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.