Sog‘lom ovqatlanish hayotni uzaytirishini hamma biladi. Ammo yana bir muhim narsa bor. So‘nggi tadqiqotlar natijasida biz iste’mol qiladigan narsa va Altsgeymer kasalligi, demensiya rivojlanish xavfi o‘rtasidagi bog‘liqlikni aniqlandi. Ravshan tafakkurni uzoqroq saqlash uchun qanday mahsulotlarga e’tibor berish kerakligini ma’lum qilamiz, deb yozmoqda “Noviy ochag” nashri.
Shakar
Nevropatolog Syuzan Delamonte tomonidan olib borilgan tadqiqot tibbiyotda chinakam yutuq bo‘ldi. U o‘z ilmiy ishida ilk bor Altsgeymer kasalligining rivojlanishiga turtki bo‘lgan “3-toifa diabet” atamasini qo‘llaydi.
Gap shundaki, shakarni iste’mol qilish insulin qarshiligiga hujayralar insulin gormoni ta’siriga javob berishni to‘xtatganda olib keladi. Kundalik ratsionda insulinning (masalan, shakar) katta miqdorda chiqarilishiga hissa qo‘shadigan mahsulotlarning mavjudligi miya hujayralarining asta-sekin o‘limiga va demensiya yoki demensiyaning asosiy sababi bo‘lgan degeneratsiyasiga yordam beradi.
Yumshoq pishloq
Barcha pishloq mahsulotlari, shu jumladan, qayta ishlangan pishloq, vaqt o‘tishi bilan organizmda to‘planib, Altsgeymer kasalligini keltirib chiqaradigan oqsil turlarini o‘z ichiga oladi. Pishloqni bodom bilan almashtiring. Yong‘oq — miya uchun eng yaxshi ozuqa. Bundan tashqari, yong‘oq va zaytun moyini muntazam iste’mol qilish ayollarda ko‘krak bezi saratoni xavfini kamaytiradi.
Qayta ishlangan go‘sht mahsulotlari
Kolbasa, sosiska kabi qayta ishlangan go‘sht mahsulotlari deyarli har bir oila dasturxonining tez-tez mehmonlaridir. Ayni paytda go‘sht mahsulotlari jiddiy muammolar manbai hisoblanadi. Dudlangan mahsulotlarda xavfli kanserogenlar nitrozaminlar mavjud bo‘lib, ular yordamida ishlab chiqaruvchilar mahsulotning saqlash muddatini oshiradilar. Ushbu moddalar saratonning ayrim turlarini qo‘zg‘atadi va olimlarning fikriga ko‘ra, miyaning degeneratsiyasiga olib keladi. Ushbu oziq-ovqatlarni baliq va dukkaklilar kabi boshqa sog‘lom protein manbalari bilan almashtirish tavsiya etiladi.
Oq oziq-ovqatlar
Ushbu toifaga oq non, qayta ishlangan guruch, makaron va insulinning haddan ortiq ko‘tarilishiga olib keladigan boshqa oziq-ovqatlar kiradi. Bunday tezkor sakrashlar organizmdagi yallig‘lanish jarayonlarining rivojlanishini qo‘zg‘atadi. Bu Altsgeymer kasalligi va demensiyaning sabablaridan biri hisoblanadi. Ko‘kat va sabzavotlardan iborat salat sendvichning sog‘lom muqobilidir. Taomnomaga tabiiy shirinlik sifatida rezavor mevalar yoki qizil ikra yoki loviya kabi sog‘lom oqsillarni kiriting.
Uglevodlar
Hatto, mikroelementlarga to‘yintirilgan “sog‘lom” donli non ham — bulochkalar yoki “ponchik”lar haqida gapirmasa ham bo‘ladi — insulin ko‘tarilishiga sabab bo‘ladi. Keksalikka qadar tiniq fikrni saqlab qolishni istasangiz, uglevodlar iste’molini sezilarli darajada kamaytirishingiz kerak. Dukkaklilar miya faoliyatini saqlab qolish uchun eng yaxshisidir. Loviya, fasol, no‘xat va yasmiqdan iborat gazaklar klassik O‘rta Yer dengizi taomlariga asoslangan mashhur MIND diyetasining asosidir. Dukkaklilardan tashqari, ismaloq, yong‘oq, rezavorlar, baliq, parranda go‘shti, zaytun moyi va qizil sharobni o‘z ichiga oladi. Ushbu ratsion qizil go‘sht, sariyog‘, shirinliklar, tez tayyorlanadigan va qovurilgan taomlarni cheklangan miqdorda iste’mol qilish imkonini beradi.
Mavzuga doir:
Izoh (1)
Boshqa tildan tarjima qilganda ozgina eʼtiborli boʻlsangiz yaxshi boʻlardi. Tarjimon dasturdan toʻgʻridan toʻgʻri koʻchirib qoʻymasdan.
Xatolar juda koʻp