Sovitish yoki sovitmaslik — bu boshqa masala. Tez buziladigan mahsulotlar va yangi go‘sht va sut, tvorog, yogurt, tuxum va dengiz mahsulotlari kabi saqlash muddati qisqa bo‘lgan oziq-ovqatlarni darhol muzlatkichga qo‘yish kerakligi aniq. Lekin sabzavotlar, meva, asal va, masalan, non haqida nima deyish mumkin? Marie Claire nashri muzlatkichda saqlash tavsiya etilmaydigan mahsulotlar ro‘yxatini taqdim etdi.
Non
Nonni muzlatkichda saqlashdan foyda yo‘q. Tejash orqali non bo‘laklari nam va qattiq holatga keladi. Agar ular uyda ko‘p bo‘lsa, uni non qutisiga yoki o‘rab, stolda qoldirish mumkin. Uzoq vaqt davomida nonni yaxshi saqlash uchun esa qog‘oz sochiq bilan o‘rab, sovitkichga qo‘yish tavsiya etiladi.
Qahva
Odatda ko‘pchilik qahvani muzlatkichga qo‘yadi. Afsuski, sovuq va namlikdan olingan donalar darhol o‘z hidini yo‘qotadi va barcha begona hidlarni o‘zlashtiradi. Qahva uchun eng yaxshi joy faqat qorong‘i, quruq joy. Ammo uzoq vaqt davomida qahvani yopiq idishda sovitkichdagina saqlash mumkin.
Piyoz
Muzlatkichdagi namlik tufayli hatto tozalanmagan piyoz ham yumshoq holatga keladi va tezda yomonlashadi. Bundan tashqari, ortiqcha namlik zararli bakteriyalarning rivojlanishiga yordam beradi. Piyozni quruq va salqin joyda saqlash kerak, shunchaki ularni kartoshkaning yoniga qo‘ymaslik lozim, chunki birga saqlanganda, ikkalasining saqlash muddati ikki barobarga qisqaradi.
Zaytun moyi
Zaytun moyini saqlashda birinchi va eng muhim qoida haroratni nazorat qilishdir. Buning uchun optimal harorat + 12-16 daraja. Muzlatkichda yog‘ tarkibini o‘zgartirishni boshlashi, cho‘kindi paydo bo‘lishi mumkin.
Rayhon
Muzlatkichda rayhon barglari tezda quriydi, xushbo‘yligini yo‘qotadi, shuningdek, barcha begona hidlarni mukammal darajada o‘zlashtiradi. Buning natijasida salat yoki sendvichdan eskirgan hid keladi. Rayhon birinchi navbatda o‘simlik bo‘lib, uni idishdagi suvda saqlash yaxshiroq. Umuman olganda, bu qoidalar har qanday bargli ko‘kat uchun amal qiladi.
Asal
Agar to‘g‘ri saqlansa, asalning saqlash muddati deyarli yo‘q. Uni uyda qorong‘i joyda va xona haroratida mahkam yopilgan idishda saqlash mumkin. Sovuq muhit asalning kristallanishiga va uning ta’mini o‘zgartirishga olib keladi.
Shokolad
Past haroratlarda u yoqimsiz oq qoplama bilan qoplanadi. Buning sababi shundaki, sovuq namlikni muzlatadi va shokolad yuzasida saxaroza kristallari paydo bo‘la boshlaydi. To‘g‘risini aytganda, shu tufayli mahsulot o‘zining tashqi ko‘rinishini, eng muhimi, ta’mini yo‘qotadi.
Sarimsoq
Sarimsoq ham xuddi piyoz kabi muzlatkichda nam yumshoq holatga o‘tib qoladi. Natijada misli ko‘rilmagan tezlikda unib chiqa boshlaydi. Asosiy tavsiya mahsulotni quruq va namlik yetib bormaydigan joyda saqlash.
Avokado
Muzlatkichda avokado tezroq pishib, yanada mazali bo‘ladi — bu eng keng tarqalgan noto‘g‘ri tushunchalardan biridir. Pishmagan avokado, albatta, muzlatkichda ma’lum vaqtdan keyin yumshoqroq bo‘ladi, lekin gap uning pishishida emas, balki qobig‘i orqali mevaga singib ketadigan namlikda bo‘ladi. Ammo avokadoni pishishi uchun ochiq havoda qoldirish yaxshiroq.
Kartoshka
Kartoshkani ham muzlatkichda saqlash tavsiya etilmaydi. Sovuq havo kraxmalni shakarga aylantiradi, bu nafaqat ildiz mevalarining ta’mini, balki tuzilishini ham o‘zgartiradi. Kartoshkani saqlashning ideal usuli — ularni qog‘oz qoplarga solib, salqin, ammo sovuq bo‘lmagan joyga qo‘yishdir.
Pomidor
Pomidor ham muzlatkichda ta’mini yo‘qotadi va yumshaydi. Yopishqoq sabzavotning ta’mi avvalgidek bo‘lmaydi, shuning uchun ularni yaxshi holatda saqlash uchun salqin, lekin sovuq bo‘lmagan joyda saqlash lozim.
Olma
Olmalarni xona haroratida taxminan bir hafta davomida saqlash mumkin, shundan keyingina muzlatkichga o‘tkazish mumkin. Olmaning ayrim turlarini o‘rtacha 17-18 haroratda taxminan bir oy davomida saqlash mumkin, agar ular alohida qadoqlangan bo‘lsa.
Banan
Olma kabi, agar xohlasangiz, bananlarni muzlatkichda saqlash mumkin. Agar pishmagan bananlarni sotib olgan bo‘lsangiz, ularni qog‘oz xaltada salqin, ammo sovuq bo‘lmagan joyda pishishi uchun qoldirgan ma’qul. Muzlatkichda pishgan banan tezda qorayadi, ammo ma’lum vaqtga qadar ularning ta’miga hech qanday ta’sir qilmaydi.
Izoh (0)