Ratsionni biroz o‘zgartirish orqali ham salomatlikni asrash mumkin. Marie Claire nashri immunitetni mustahkamlashda yordam beradigan mahsulotlar ro‘yxati bilan tanishtirdi.
Sarimsoq
Bu achchiq taomlarni sevib iste’mol qiluvchilarning eng kerakli mahsuloti hisoblanadi, zamonaviy restoranlarining oshpazlari sarimsoqni ekzotik ziravorlardan afzal ko‘radi va uning shifobaxsh xususiyatlari deyarli butun dunyoda tan olingan. Sarimsoq o‘rta asrlarda hatto vaboda ham qo‘llanilgan. Bugungi kunda, xayriyatki, o‘limga olib keladigan kasalliklar kamroq darajada tahdid qilmoqda, ammo sarimsoq hanuzgacha foydali profilaktika hisoblanadi. Immunitet tizimini mustahkamlash uchun ushbu mahsulotning yangisini iste’mol qilish foydalidir. Uni taom, sous va salatlarga qo‘shish mumkin. Ammo uni ta’mi yoki hidini xushlamaydiganlar uni taomni pishirish jarayonida qo‘shishi mumkin, chunki lazzatning bir qismi yo‘qolsa-da, ammo foydalari saqlanib qoladi.
Baliq
Baliq omega-3 yog‘ kislotalarining manbai bo‘lib, immunitetni mustahkamlash uchun organizmda yetarlicha bo‘lmaydi. Bundan tashqari, inson organizmi rux ishlab chiqarishga qodir emas va shuning uchun ushbu elementni o‘z ichiga olgan oziq-ovqatlar, jumladan, baliqni ko‘proq iste’mol qilish kerak. Gap shundaki, rux immunitet hujayralarining tuzilishida bevosita ishtirok etadi.
Shokolad
Ma’lum bo‘lishicha, tarkibida yuqori foizli kakao bo‘lgan haqiqiy qora shokolad nafaqat organizmdagi faollikni tiklashga yordam beradi, balki uni zararli bakteriyalardan himoya ham qiladi. Sof shakldagi kakao immunitet tizimini rag‘batlantiradi, unga viruslar tushishiga yo‘l qo‘ymaydi. Muammo shundaki, qo‘shimcha va bo‘yoqlarsiz haqiqiy kakaoni iste’mol qilish deyarli mumkin emas, u yoqimsiz achchiq ta’mga ega. Shuning uchun qora shokolad eng yaxshi yechimdir.
Qo‘ziqorinlar
Agar shamollash anchadan beri qiynayotgan bo‘lsa, kasallikni nafaqat virusga qarshi preparatlar, balki qo‘ziqorinlar bilan ham davolashi mumkin. Organizmning infeksiyaga qarshi muvaffaqiyatli kurashishi uchun oq qon hujayralarining himoya xususiyatlarini yaxshilaydigan mahsulotlarni iste’mol qilish kerak, bu tezroq tuzalishga yordam beradi.
Zanjabil
Immunitet tizimini rag‘batlantirish uchun, shuningdek, shamollashning dastlabki bosqichlarda faqat zanjabil ildizidan foydalanish mumkinligini yodda tutish kerak. Uning shifobaxsh xususiyatlari qadim zamonlardan beri ma’lum: Xitoyda jangchilar janglarda olingan yaralarga zanjabil ildizini surtishgan. Mahsulot tarkibida C, B vitamini retinol va mavjud. Uning farmakologik xususiyatlari sarimsoqqa o‘xshaydi, lekin o‘simlikning hidi ancha yoqimli. Zanjabil turli xil taomlar uchun ziravor sifatida ishlatilishi mumkin. Shuningdek, zanjabilli choyni ham ichish tavsiya etiladi.
Limon
Ushbu sitrus mevaning foydali xususiyatlari ko‘pchilikka ma’lum. Limon C vitaminining yuqori konsentratsiyasini o‘z ichiga oladi, ammo u faqat yangi namunalar va sharbatlarda saqlanadi va issiqlik bilan ishlov berish yoki havo bilan uzoq vaqt aloqa qilish natijasida yo‘qoladi. Shuning uchun limon sharbatini suvga qo‘shib, darhol ichish tavsiya etiladi. Bundan tashqari, limonli choydan voz kechish lozim, chunki sitrusning shifobaxsh xususiyatlari qaynoq suvda yo‘qoladi.
Asal
Asal ko‘p shirinlik iste’mol qila olmaydiganlar uchun ayni muddao. Mazali ta’mga qo‘shimcha ravishda, bu noziklik turli xil shifobaxsh xususiyatlarga ham ega: asal yaralarni davolaydi, asab va immunitet tizimini yaxshi holatda saqlaydi. Shamollashda tez tiklanishga yordam beradi va agar har kuni bir qoshiq asal iste’mol qilish qoidaga aylansa, kasalliklar kamroq bezovta qiladi.
Kefir
Kefir, shubhasiz, immunitetni mustahkamlash uchun juda kutilmagan vosita bo‘lib tuyilishi mumkin, chunki u ko‘proq parhez paytida ichiladi, ammo shamollashdan qochishga yordam beradi. Kefir ovqat hazm qilishni yaxshilash va ichaklarni mikroblarning kirib kelishidan himoya qilish qobiliyatiga ega. Kalsiy va D vitamini suyaklarni mustahkamlaydi va qon hosil bo‘lishiga yordam beradi, qondagi himoya antitolalarining sintezini rag‘batlantiradi va viruslar bilan kurashadi.
Qovoq
Qovoq tarkibida beta-karotin mavjud bo‘lib, u organizm hujayralari o‘rtasida to‘g‘ri aloqa o‘rnatish va saqlashga yordam beradi. Bu immunitet tizimining normal ishlashining asosiy kafolatidir. Shuningdek, qovoq kabi har qanday boshqa to‘q sariq rangli sabzavotlarni iste’mol qilish tavsiya etiladi va sabzavotning rangi qanchalik yorqin bo‘lsa, unda beta-karotin ko‘proq bo‘ladi.
Izoh (0)