Muzlatkichga qanday mahsulotlarni qo‘yish kerak va ularni saqlash uchun qaysi turdagi idishlar yaxshi? Xarid qilingan mahsulotlarning saqlash muddatini uzaytirishni istovchilar Marie Claire nashri taqdim etgan tavsiyalarga amal qilishi kifoya.
Ba’zida muzlatkich juda ko‘p foydali narsalarni saqlaydi: meva, ko‘kat, baliq, parranda go‘shti, non, sut mahsulotlari. Agar ushbu mahsulotlarning barchasini saqlash shartlariga rioya qilinmasa, ularning sifati buziladi. Ba’zan buning uchun bir necha soatgina kifoya. Ammo mahsulotlarning saqlash muddatini uzaytirish va ko‘proq vaqt davomida yangidek saqlash mumkin.
Non
Nonni muzlatkichda saqlamagan yaxshiroq — u yerda non ortiqcha hid va namlikni o‘zlashtirib oladi. Non mahsulotlarini mahkam o‘ralgan va yorug‘likdan himoyalangan holda to‘g‘ri saqlash mumkin. Masalan, u non qutisiga solinsa, qorong‘i va xona haroratida saqlanadi.
Ko‘katlar
Ko‘katlarni ozgina havo bilan to‘ldirilgan mahkam yopiq paketlarda saqlash kerak. Shuningdek, ularni ichimlik suviga solib qo‘yish ham mumkin. To‘g‘ralgan salat barglari uchun ularni muzlatkichda qog‘oz salfetka va plastik o‘ram bilan qoplangan idishda saqlash tavsiya etiladi. Bu barglarning umrini uzaytiradi. Ammo selderni muzlatkichning sabzavot bo‘limiga qo‘yishdan oldin uni folga bilan o‘rash kerak.
Pishloq
Vakuumli paketni ochgandan so‘ng pishloqni maxsus pishloq qog‘oziga yoki polietilen plyonkaga o‘rash tavsiya etiladi. Uni muzlatkichning o‘rtasida (meva bo‘limida, lekin eshikda emas) 5-10°C haroratda saqlagan yaxshiroq. Haddan tashqari sovuq va quruqlik, shuningdek, juda issiq harorat pishloq uchun zararli bo‘ladi.
Sut
Sutni uzoqroq saqlash uchun uni muzlatkichga to‘g‘ri joylashtirish kerak. Sigir suti issiq havoda osongina buziladi, tezda yangiligini yo‘qotadi. Muzlatkichning eng sovuq qismlari uni uzoqroq saqlashga yordam beradi, shuning uchun sut muzlatkichning orqa va pastki qismida saqlanadi.
Pishiriqlar
Uyda tayyorlangan pechenye va boshqa pishirilgan mahsulotlarni havo o‘tkazmaydigan idishda saqlagan yaxshiroq. Pishiriq idishiga bir bo‘lak oq non solib qo‘yish lozim, uning namlikni singdirib olishi pechenyening yumshoq va yangidek turishiga yordam beradi.
Bananlar
Banan xarid qilingach, uning bandi o‘ralgan holda javonda yaxshi saqlanadi. Agar allaqachon ochilgan bananning bir qismini saqlash kerak bo‘lsa, uni muzlatkichga qo‘ygan ma’qul. Banan va avakadolarni boshqa oziq-ovqatlardan uzoqroq tutishni unutmang, chunki ular juda ko‘p etilen gazini chiqaradi, bu esa boshqa sabzavotlar va mevalarning tezroq pishishiga olib keladi.
Qahva donalari
Eng yaxshi natijaga erishish uchun qahva loviyalarini shkaf yoki javon kabi salqin va qorong‘i joyda saqlash mumkin, pechka va boshqa issiqlik ishlab chiqaruvchi uskunalardan uzoqroq joyda saqlash kerak. Qahva donachalarini muzlatkichda saqlab bo‘lmaydi — u atrofdagi hidlarni o‘ziga singdiradi va muzlatkich xushbo‘y mahsulotlarga to‘la bo‘lsa, qahva donachalari yopiq idish yoki paketda bo‘lmasa, o‘z ta’mini ularga singdira boshlaydi. Ehtimol, ularning mazasi o‘zgarib qolishi ham mumkin.
Izoh (0)