Ortiqcha ovqatlanish, yurib gazak iste’mol qilish, stress va boshqa omillar jiddiy muammo — atoniya (mushak va to‘qimalar taranglashishi)ga olib kelishi mumkin. Bunday vaqtda oshqozon og‘irlashib qoladi, ya’ni ovqat hazm bo‘lmaydi. Kasallik boshqa alomatlar — shish, ko‘ngil aynishi va qayt qilish bilan birga kuzatiladi, deb yozadi Wday.
Oshqozonda og‘irlik paydo bo‘lishining alomat va sabablari
Atoniya — bu tashqi va ichki omillar majmuasi ta’sirida yuzaga keladigan kasallik. Bunga quyidagilar kiradi:
- zararli odatlar: chekish, spirtli ichimliklar iste’mol qilish;
- yugurib ovqatlanish;
- ortiqcha ishlash;
- haddan tashqari katta porsiyalarda ovqat iste’mol qilish;
- qattiq parhezlar;
- doimiy stress;
- asab tizimining beqarorligi;
- yuqtirilgan infeksiyalar.
Muammoning birinchi, eng xarakterli alomati — bu og‘irlik hissi. Bemorga oziq-ovqat hazm bo‘lmagandek tuyiladi. Atoniyaning boshqa belgilari asta-sekin qo‘shiladi:
- qorin bo‘shlig‘ida og‘riq;
- og‘iz bo‘shlig‘ida yoqimsiz hid;
- hiqichoq;
- ishtahaning yo‘qolishi;
- shish;
- harorat ko‘tarilishi.
Oshqozonda og‘irlik paydo bo‘lsa, nima qilish kerak?
Atoniya bilan kurashishning eng ishonchli usuli — bu parhezga rioya qilishdir. Shu tarzda shifoxona va dori-darmonlarsiz salomatlikni qayta tiklash mumkin.
Ushbu ko‘rsatmalarga amal qilish tavsiya etiladi:
- kichik qismlarda ovqatlanish, har 1,5-2 soatda bir marta;
- gaz hosil bo‘lishini rag‘batlantiradigan mahsulotlarni ratsiondan chiqarib tashlash;
- pyure yoki suyuq taomlarga ustunlik berish;
- ratsionga sho‘rvalarni kiritish.
Oshqozon nima uchun og‘irlashib qolganini faqat shifokor aniqlay oladi. Buning uchun u bemorni tekshirish, so‘rov va laboratoriya tekshiruvlarini o‘tkazadi. Agar xalq tabobati va parhez yordam bermasa, vaqtni behuda sarflamaslik kerak, aksincha samarali davolanishni buyurishi mumkin bo‘lgan mutaxassis bilan bog‘lanish tavsiya etiladi.