Ortiqcha ovqatlanish, yurib gazak iste’mol qilish, stress va boshqa omillar jiddiy muammo — atoniya (mushak va to‘qimalar taranglashishi)ga olib kelishi mumkin. Bunday vaqtda oshqozon og‘irlashib qoladi, ya’ni ovqat hazm bo‘lmaydi. Kasallik boshqa alomatlar — shish, ko‘ngil aynishi va qayt qilish bilan birga kuzatiladi, deb yozadi Wday.
Oshqozonda og‘irlik paydo bo‘lishining alomat va sabablari
Atoniya — bu tashqi va ichki omillar majmuasi ta’sirida yuzaga keladigan kasallik. Bunga quyidagilar kiradi:
- zararli odatlar: chekish, spirtli ichimliklar iste’mol qilish;
- yugurib ovqatlanish;
- ortiqcha ishlash;
- haddan tashqari katta porsiyalarda ovqat iste’mol qilish;
- qattiq parhezlar;
- doimiy stress;
- asab tizimining beqarorligi;
- yuqtirilgan infeksiyalar.
Muammoning birinchi, eng xarakterli alomati — bu og‘irlik hissi. Bemorga oziq-ovqat hazm bo‘lmagandek tuyiladi. Atoniyaning boshqa belgilari asta-sekin qo‘shiladi:
- qorin bo‘shlig‘ida og‘riq;
- og‘iz bo‘shlig‘ida yoqimsiz hid;
- hiqichoq;
- ishtahaning yo‘qolishi;
- shish;
- harorat ko‘tarilishi.
Oshqozonda og‘irlik paydo bo‘lsa, nima qilish kerak?
Atoniya bilan kurashishning eng ishonchli usuli — bu parhezga rioya qilishdir. Shu tarzda shifoxona va dori-darmonlarsiz salomatlikni qayta tiklash mumkin.
Ushbu ko‘rsatmalarga amal qilish tavsiya etiladi:
- kichik qismlarda ovqatlanish, har 1,5-2 soatda bir marta;
- gaz hosil bo‘lishini rag‘batlantiradigan mahsulotlarni ratsiondan chiqarib tashlash;
- pyure yoki suyuq taomlarga ustunlik berish;
- ratsionga sho‘rvalarni kiritish.
Oshqozon nima uchun og‘irlashib qolganini faqat shifokor aniqlay oladi. Buning uchun u bemorni tekshirish, so‘rov va laboratoriya tekshiruvlarini o‘tkazadi. Agar xalq tabobati va parhez yordam bermasa, vaqtni behuda sarflamaslik kerak, aksincha samarali davolanishni buyurishi mumkin bo‘lgan mutaxassis bilan bog‘lanish tavsiya etiladi.
Izoh (0)