So‘nggi yangiliklar Asosiy yangiliklar Eng ko‘p o‘qilgan
O'zb
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng

Daryo.uz Daryo.uz

  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
So‘nggi yangiliklar
    • USD 12183.01
    • RUB 126.26
    • EUR 12865.26
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +15°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter

    Daryo logo white Daryo logo dark

    • Mahalliy
      • Mehridaryo
      • Boshqalar
    • Markaziy Osiyo
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
      • Afg'oniston
    • Dunyo
    • Pul
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
      • Biznes
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
    • Kolumnistlar
    • Multimedia

    Daryo.uz Daryo.uz

    Salomatlik

    Ofis xodimlari ovqatlanishda doimo yo‘l qo‘yadigan 5 ta xato

    02.12.2022, 13:56 7182

    Koronavirus pandemiyasidan so‘ng bir qancha tashkilotlar masofadan ishlash imkoniyatiga ega bo‘ldi, ammo ba’zi kompaniya xodimlari haftada besh kun ofisga boradi. Ish vaqtida, albatta, turli xil yeguliklar iste’mol qiladi. Ammo hamma ham to‘g‘ri ovqatlanadimi? Marie Claire nashri ofis xodimlari ovqatlanishda doimo yo‘l qo‘yadigan xatolarni sanab o‘tdi.

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Betartib ovqatlanish

    Ba’zida ish shunchalik ko‘pligidan nonushta yoki tushlik qilishga vaqt bo‘lmaydi. Kun bo‘yi och qolgandan so‘ng kechasi muzlatkichga murojaat ortadi, natijada kunlik kaloriya miqdori oshib ketadi. Bundan tashqari, bu tarzda ovqatlanish hamda mahsulotlarning sifati haqida o‘ylash kerak. Bunday ratsion vazn ortishiga va oqsil, yog‘, uglevod, kletchatka, vitamin, mineral va mikroelementlar yetishmasligi kuzatilishi mumkin.

    Ishlash jarayonida ovqatlanish

    Yana bir katta xato — ish jarayonida ovqatlanish yoki tushlikda Telegram, YouTube kanallaridagi kontentni tomosha qilish. Hatto tushlik paytida hamkasblar bilan suhbatlashish odatiy bo‘lsa ham foydali odat emas. Oziq-ovqatga yetarlicha e’tibor bermaslik tufayli ko‘p ovqatlanish yuzaga keladi.

    Ushbu ikkita xatoga yo‘l qo‘ymaslik uchun uyda nonushta qilishga harakat qilish va har kuni ofisda ovqatlanish uchun ma’lum vaqt ajratish tavsiya etiladi. Tushlik uchun ham diqqatni jamlab, asta-sekin ovqatlanish kerak. Shundagina sekin uglevodlar, oqsillar, yuqori sifatli yog‘lar va kletchatkalar o‘z vazifasini bajaradi. Muntazamlik haqida unutmaslik lozim, bir vaqtning o‘zida ovqatlanish organizmga foydali ta’sir ko‘rsatadi.

    Nosog‘lom gazaklar

    Keyingi xato avvalgilari kabi muammo tug‘dirishi mumkin. Gazaklar muhim, lekin ular ham to‘g‘ri iste’mol qilinishi kerak, shuningdek, boshqa ovqatlarning umumiy jadvaliga ham rioya qilinishi lozim. Gazak uchun tez uglevodlarga boy ovqatlarni tanlamaslik kerak: ularning ortiqchasi tez muddatda semirish, diabet va turli yurak-qon tomir kasalliklariga olib keladi. Qisqa muddatda shakarli mahsulotlar iste’mol qilish uyquchanlikni keltirib chiqarishi mumkin.

    Tez uglevodlar

    Afsuski, ofis xodimlarining tushligining asosiy qismi ham har doim ham to‘yimli emas. Tushlik paytida kartoshka, makaron, pitssa yoki sendvichlar iste’mol qilmaslik kerak. Ushbu oziq-ovqatlar yuqori glisemik indeksga (GI) ega, qonda insulin ko‘tarilishiga olib keladi va ovqatdan keyin uyquchanlikni keltirib chiqaradi.

    Qahva va energetik ichimliklar

    Organizm, shu jumladan miya energiya manbai sifatida adenozin trifosfor kislotasidan foydalanadi. Jarayon davomida erkin adenozin hosil bo‘ladi, bu “charchoq molekulasi” deb ham ataladi. Retseptorlar bilan bog‘lanib, miyaga charchoq haqida signal beradi va yurak urish sekinlashadi va uyquchanlik paydo bo‘ladi.

    Kofein ham organizmni aldaydi: retseptorlarga bog‘lanadi, ammo u yerga adenozin kira olmaydi. Shu sababli, biz bir necha soat davomida charchoq va uyquchanlik kuzatilmaydi, keyin yana uxlash istagi paydo bo‘ladi. Ammo kofeinning tetiklantiruvchi xususiyati afsuski, charchaganlikni bildirmaydi. Aksincha, ko‘proq ishlash natijasida charchoq kuchayadi. Energetiklar ham xuddi shu prinsipda ishlaydi.

    Qahva borasida me’yorni to‘g‘rilash uchun ko‘proq uxlash, kuniga ikki stakandan ko‘p ichmaslik, ratsiondan sirop, shakar va boshqa shirinliklarni chiqarib tashlash tavsiya etiladi.

    Mavzuga doir:

    • Xotirani qanday yaxshilash mumkin?
    • Salomatlik xavf ostida: kompyuter organizmga zarar yetkazayotganining 5 ta belgisi
    • Doimiy charchoq hissidan qanday qutulish mumkin?

    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Toshkentda qurilish sabab 500 dan ortiq daraxt ko‘chirilishi mumkin

    Bugun, 00:10

    Apple sensorli matoni patentlash uchun ariza topshirdi. Bu nimani anglatadi?

    Kecha, 23:58

    Toshkentda yo‘lovchi avtobus beton ustunga borib urildi (video)

    Kecha, 23:55

    “Mazlum har doim mazlum bo‘lib qolaveradi va bu mazlumlik avlodlar kayfiyatida qayta-qayta takrorlanaveradi...” — “Oresteya” tragediyasi haqida

    Kecha, 23:40

    Shavkat Mirziyoyev Germaniyaga yetib bordi (foto)

    Kecha, 23:30

    Sergelidagi portlash, kitob o‘qiyotgan “Tolibon” jangchisi, yoppasiga o‘lgan baliqlar — 28-sentabr suratlari

    Kecha, 23:16

    Ukraina lageridagi rus harbiy asirlariga qanday taomlar beriladi?

    Kecha, 22:40

    “Jahon savdo tashkilotiga aʼzolikning iqtisodiy jihatlarini muhokama qilish doim qiyin kechgan” — professor Piter Van Den Bosh O‘zbekistonning JSTga aʼzo bo‘lish y...

    Kecha, 22:25

    Instagram: Farzand kutayotgan Yulduz Turdiyeva, Shahzod Sultonovning Feruza Normatovaga syurprizi, ona bo‘lgan Nigina Anorboyeva

    Kecha, 22:15

    Tavsiya etamiz

    “Mazlum har doim mazlum bo‘lib qolaveradi va bu mazlumlik avlodlar kayfiyatida qayta-qayta takrorlanaveradi...” — “Oresteya” tragediyasi haqida

    23:00 / 28.09.2023

    Sergelidagi portlash, kitob o‘qiyotgan “Tolibon” jangchisi, yoppasiga o‘lgan baliqlar — 28-sentabr suratlari

    23:00 / 28.09.2023

    Sergelidagi portlash: 15 yoshli bola vafot etdi, minglab xonadonlar zararlandi (foto, video)

    18:00 / 28.09.2023

    Pedagogika kollejining 9 yil avval yo‘qolgan talabalari, to‘ydagi yong‘inda halok bo‘lganlar, daryo qirg‘og‘iga kelib qolgan sport binosi — 27-sentabr suratlari

    23:00 / 27.09.2023

    MOLIYA

    Iqtisodiyot

    O‘zbekistonda elektron tijorat qanday rivojlanmoqda?

    17:00 / 26.09.2023

    “Bugungi geosiyosiy vaziyatda bitta davlatga tayanib bo‘lmaydi” — bosh vazir o‘rinbosari Jamshid Xo‘jayev

    15:00 / 26.09.2023

    O‘zbekiston oktyabr oyidan Rossiyadan gaz import qilishga tayyor — Energetika vazirligi

    16:00 / 25.09.2023

    “Oltin vasvasasi”: Nima uchun Markaziy Osiyo davlatlari oltinga pul tikmoqda?

    17:00 / 22.09.2023

    Ko‘p o‘qilganlar

    Sergelidagi omborxonada kuchli portlash ro‘y berdi: jarohatlanganlar bor (video)

    06:00 / 28.09.2023

    Shveysariya prokuraturasi Gulnora Karimovaga oid tergovni yakunladi

    21:00 / 28.09.2023

    “Vaziyat to‘liq nazoratga olingan” — Toshkent hokimligi Sergelidagi portlash haqida

    09:00 / 28.09.2023

    Sergelidagi portlash hududini tozalash ishlari boshlandi — fotoreportaj

    10:00 / 28.09.2023

    Sergelidagi portlash yuzasidan jinoyat ishi qo‘zg‘atildi

    12:00 / 28.09.2023
    About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2023

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.