• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12413.79
    • RUB154.86
    • EUR14468.27
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +30°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Salomatlik

    Faqat Extra Virgin emas: qanday qilib zaytun yog‘ini to‘g‘ri tanlash kerak?

    Ko‘pchilik zaytun yog‘ining turlari ko‘p bo‘lganidan uning eng yaxshisini qanday tanlashni bilmaydi. Namunalar turiga qarab nordon va sharobga o‘xshash ta’mga ega bo‘ladi. Marie Claire nashri Ital City Food kompaniyasining boshqaruvchi hamkori Alyona Knyazyeva bilan birgalikda zaytun moyini tanlashda qanday qilib muammoga duch kelmaslikni ma’lum qildi.

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Zaytun yog‘i turlari

    Extra Virgin zaytun moyi

    Yorqin ta’mga boy va oltin-yashil rangga ega bo‘lgan eng yuqori sifatli moy. Yog‘ni siqib olish uchun faqat qo‘lda yig‘ib olingan me’yorda pishgan zaytun olinadi. Yog‘ salqin presslash orqali ishlab chiqariladi, ya’ni barcha qimmatli kislotalar o‘zgarishsiz qoladi. Extra Virgin kislotasi 0,8 foizdan oshmaydi.

    Virgin Olive Oil zaytun moyi

    O‘rta sinf mevalaridan salqin presslangan yog‘. Ta’mi va xushbo‘yligi yuqoridagi turlarga o‘xshamaydi, ammo shunga qaramay, yog‘ mazali va foydali. Mahsulot mexanik usullar bilan yig‘ib olinadi va kimyoviy moddalar qo‘shilmasdan tozalanadi. Ushbu zaytun moyining kislotaligi 2 foizdan oshmaydi.

    Refined Olive Oil zaytun moyi

    Ushbu turdagi moy presslashdan keyin tozalash jarayonidan o‘tadi. Keyin u zaytun moyi bilan aralashtiriladi. Ishlab chiqaruvchi bu yoki boshqa moyning xususiyatlariga asoslanib, nisbatlarni o‘zi tanlaydi. Ta’mga ko‘ra, Refined Olive Oil Extra Virgin yog‘idan biroz pastroq, ammo baribir yetarli miqdorda vitamin va minerallarni o‘z ichiga oladi. Yevropada bu turdagi moy eng mashhurlaridan biridir. Buning sababi moyning Extra Virginga qaraganda arzonroqligidir. Kislota darajasi 1,5 foizdan oshmaydi.

    Olive Pomace Oil zaytun moyi

    U kimyoviy ishlov berish natijasida olinadi. Uning hidi va ta’mi, shuningdek, ozuqaviy qiymati yo‘q. Mahsulotning ta’mini barqarorlashtirish va kislotaliligini kamaytirish uchun yakuniy mahsulotga faqat 10-20 foiz zaytun moyi qo‘shiladi. Kislota darajasi 1 foizdan oshmaydi.

    Olio Vergine lampante va Olio di Oliva Raffinato toifasidagi zaytun moylari inson iste’moli uchun mos emas, ular sanoatda foydalanish uchun mo‘ljallangan.

    Qaysi turdagi moydan qanday foydalanish kerak?

    Salat, marinad va pishiriqlar uchun tozalanmagan Extra Virgin yog‘ini tanlash kerak, bu taomlarning ta’mini boyitadi. Ushbu yog‘ni qalampir, sarimsoq, rayhon yoki limon kabi tabiiy mahsulotlar bilan ham ishlatish mumkin. Mahsulotlarni qovurish va pishirish uchun tozalangan ikkinchi presslangan yog‘ mos keladi. Pomace zaytun moyi yoki Orujo deb nomlanadi. Pomace yog‘ining inkor etilmaydigan afzalligi uning arzonligi, shuningdek neytral ta’mi va uzoq vaqt saqlanishidir.

    Yorliq bilan tanishish

    Zaytun moyi sharobga o‘xshamaydi. U qanchalik yangi bo‘lsa, shunchalik foydali bo‘ladi. Shuning uchun, sotib olayotganda, birinchi navbatda ishlab chiqarish sanasi va yaroqlilik muddatiga qarash tavsiya etiladi. Yog‘ning saqlash muddati 18 oydan oshmasligi kerak. Zaytun moyini tanlashda uning rangi ham yordam beradi. Bu zaytunning pishib yetish jarayoniga bog‘liq: yog‘ rangi qanchalik quyuqroq bo‘lsa, undagi zaytun shunchalik me’yorida bo‘ladi. Yashil rang salqin presslashning belgisidir. Bunday yog‘ning qadoqlari biroz qoraygan bo‘lishi kerak, chunki zaytun moyiga quyosh nuri yoqmaydi. Iloji bo‘lsa, kompozitsiya bilan to‘liq tanishgan holda zaytun moyini tanlash lozim. Unda “aralash” so‘zi bo‘lmasligi kerak ─ bunday moy aralash mahsulotlarga tegishli.

    Shifrlarni tasniflash

    Extra Virgin moyining qadoqlarida DOP, IGP va BIO qisqartmalarini topish mumkin. Keling, bu nimani anglatishini tushunib oling:

    DOP (Denomimazione di Oridine Protetta) yog‘ning “himoyalangan kelib chiqishi hududi”ga ega ekanligini anglatadi. Oddiy qilib aytganda, bu zaytun moyi uchun zaytun ma’lum bir mintaqada yetishtirilgan va yig‘ib olingan. Xuddi shu mintaqada yog‘ ham siqilgan.

    IGP (Indicazione Geografica Protetta) ishlab chiqarish jarayoni qattiq nazorat ostida bo‘lganini anglatadi. Shu bilan birga, jarayonning bir qismi belgilangan hududdan tashqarida amalga oshiriladi.

    BIO xaridorga 100% tabiiylikni kafolatlaydi. Bu yog‘ ishlab chiqarishda o‘g‘itlar, gormonlar va pestitsidlar ishlatilmaganligini anglatadi. Ushbu sertifikat yog‘da bo‘yoq, ta’m kuchaytirgich, oziq-ovqat qo‘shimchalari va genetik modifikatsiyalangan mahsulotlar yo‘qligiga kafolat beradi.

    Saqlash qoidasi

    Zaytun moyi tez buziladigan mahsulotdir. Mahsulot ochilgandan so‘ng u bir oydan ko‘p bo‘lmagan muddatda, taxminan uch hafta davomida saqlanishi kerak. Buning uchun ideal joy — eshiklari shaffof bo‘lmagan oshxona shkafi. Zaytun moyini saqlashda quyidagi shartlarga rioya qilishni unutmaslik lozim. Agar yog‘ni saqlaydigan shisha yengil shishadan yasalgan bo‘lsa, yog‘ni ichi ko‘rinmaydigan idishga quyish yoki shishani folga bilan o‘rash tavsiya etiladi. Qolaversa, yog‘ni +25 darajadan yuqori bo‘lmagan haroratda saqlash kerak.

    Mavzuga doir:

    • Mavsumiy meva: anjirning foydali va zararli xususiyatlari
    • Yangi, pishirilgan yoki quritilgan: qanday olma organizm uchun maksimal foyda keltiradi?
    • Vazn kamaytirish uchun qora sedana yog‘ini qancha va qanday ichish kerak?

    04.09.2022, 13:57   Izoh (0)   27919
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Bolalarni sabzavot iste’mol qilishga undashning 7 ta usuli

    03.09.2022, 17:54

    Xotirani pasaytiradi: miya qarishini tezlashtiradigan 4 ta mahsulot

    02.09.2022, 17:40

    Qandli diabet xavfini oshiradigan 7 ta kundalik odat

    02.09.2022, 12:02

    Tishlarni qahva dog‘laridan himoya qilishning 7 usuli

    01.09.2022, 15:29

    Yaqinlashib kelayotgan infarktning xurujdan bir oy avval paydo bo‘ladigan tungi alomati

    01.09.2022, 13:27

    Sog‘lom va baxtli hayot kechirish uchun 6 tavsiya

    31.08.2022, 21:32
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    “Trastbank” kichik biznesni rivojlantirish uchun 1 mlrd so‘mgacha kredit taklif etadi


    Smart Business O‘zbekistonda UZCARD va Humo kartalarini qabul qilish uchun yagona yechimni taqdim etadi 


    HONOR talabalarni qo‘llab-quvvatlovchi aksiyani e’lon qildi 


    Imzo Glass mahsulotlari Buyuk Britaniyaga eksportga yuborildi


    UZTELECOM simli internetni modernizatsiya qilmoqda: abonentlar GPON va FTTx orqali 100 Mbit/s dan yuqori tezlikka ega bo‘ladilar


    BI Group O‘zbekistonda turar joy binosining zilzilabardoshligini ochiq sinovdan muvaffaqiyatli o‘tkazdi


    Pepsi Taste Challenge 2025: Pepsi yana oldinda — O‘zbekistonda 59,28% ovozga sazovor bo‘ldi 


    Kapitalbank va Korporativ sport assotsiatsiyasi hamkorlik memorandumini imzoladi


    HAVAL O‘zbekistonda yangi modellarni namoyish etdi: HAVAL H6 Facelift va HAVAL H9 taqdimot kechasi


    Kelajak – bugungi qilgan harakatingiz samarasidir. O‘zingizga ishonch esa har qanday yutug‘ingizning boshlanishi 


    Universalbank o‘zini o‘zi band qilgan fuqarolar uchun yangi “Mikrokredit 300 ”ni ishga tushirdi 


    “Biznesni rivojlantirish banki” 1 trln 273 mlrd so‘mlik ipoteka krediti ajratdi


    Accor Toshkentda Swissôtel Tashkent ochilishini nishonlamoqda, shveysariya uslubidagi hashshamatni O‘zbekiston poytaxtiga olib kelmoqda


    Uzbekistan Airways bilan Istanbulga foydali parvoz qiling!


    Mobiuz Andijon, Namangan va Farg‘ona viloyatlarida 5G ning yangi imkoniyatlarini ochmoqda

     

    Tavsiya etamiz

    “Rusning sharmandali blitskrigi”. Urush taqdirini belgilab bergan Kiyev jangi qanday yakunlangan edi?

    22 avgust, 20:08

    Islom Karimovning sobiq matbuot kotibi “Otamdan qolgan dalalar” filmi taqiqlanish sababini oshkor qildi

    21 avgust, 11:58

    Turkiyada oyoq suyaklarini sindirib, bo‘yni o‘stirish operatsiyasi ommalashmoqda (foto)

    21 avgust, 11:52

    Hisob palatasi nega hisobdor emas?

    20 avgust, 19:50
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Rossiyaga isiriq olib kirmoqchi bo‘lgan ayol 8 yilga qamaldi

    O‘zbekiston | 23 avgust, 10:25

    Go‘sht yeyuvchi bakteriya AQSH plyajlarini egallab oldi

    Dunyo | 23 avgust, 10:00

    O‘zbekistonda nechta oila borligi ochiqlandi

    O‘zbekiston | 23 avgust, 09:40

    AQSH hukumati Intel kampaniyasining 10 foiz ulushini sotib oldi

    Dunyo | 23 avgust, 09:10

    Ularning ko‘pchiligi oramizda yo‘q: “I operatsiyasi” aktyorlari yillar davomida qanchalik o‘zgargan?

    Kino | 23 avgust, 09:00

    Andijonda 811 ta holatda jamoat joylarida tig‘li buyumlar olib yurgan fuqarolar aniqlandi

    O‘zbekiston | 23 avgust, 00:05

    Buxoroda ikki yilda bir marta xalqaro sanʼat biyennalesi o‘tkaziladi

    O‘zbekiston | 22 avgust, 23:50
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.