Bolani kariyes va ortiqcha vazndan himoya qilishga urinib, ota-onalar ko‘pincha farzandlarini shirinlikdan butunlay mahrum qiladilar. Ammo bu noto‘g‘ri: bolalarning to‘liq rivojlanishi uchun shirinliklar ham kerak.
Avvaliga oz-ozdan
3 yoshgacha go‘dak ona suti, bo‘tqa va pyuredan kerakli miqdorda glyukoza oladi. Ammo 3 yoshdan keyin unga asta-sekin zefir, asal, yog‘sizroq muzqaymoq va kremsiz pirojniy berishingiz mumkin.
5 yoshda shokolad tatib ko‘rishi mumkin — avval oq va sutli, keyinchalik esa achchig‘ini. Shirinliklar faqat ovqatdan keyin iste'mol qilinishini tushuntiring va uni hech qachon kechirim yoki mukofot sifatida ishlatmang.
Ko‘pchilik onalar farzandlari ovqatini oxirigacha yeyishi uchun ovqatga shakar qo‘shadi. Bunday qilishning hojati yo‘q, shirin taom tezda odatiy holga aylanadi. Natijada bola oziq-ovqatning tabiiy ta'miga moslasha olmaydi va shirinliklarga qaramlik rivojlanishi mumkin.
Nonushta va tushlik oralig‘ida, sayrda, multfilm tomosha qilayotganda yeyilgan yeguliklar tezda shakarga psixologik qaramlikni keltirib chiqaradi. Shirinliklarga bo‘lgan ishtiyoqning yana bir sababi gormonal kasalliklar yoki qalqonsimon bezning noto‘g‘ri ishlashi bo‘lishi mumkin.
Shirintomoq bolalar ratsioniga albatta, baliq, jigar, o‘rdak va tovuq go‘shti, tuxum, lavlagi, brokkoli, karam, olma qo‘shish kerak. Konfet va shakar esa shokoladdan ko‘ra ko‘proq kariyesga olib keladi.
Mazali va foydali
Tabiiy shokolad tez uglevodlarning eng “sog‘lom” manbai hisoblanadi. U serotonin ishlab chiqarishni rag‘batlantiradigan triptofan aminokislotasini o‘z ichiga oladi. Bu gormon nafaqat kayfiyatni, balki aqliy qobiliyatlarni ham oshiradi. Yana bir aminokislota, fenilalanin xotira, idrok va fikrlashni yaxshilaydi. B1, B2, PP vitaminlari, kalsiy, temir, mis, magniy, kaliy, antioksidantlar asab tizimi uchun muhimdir.
Sorbet - vitamin va minerallarga boy yangi tabiiy sharbat yoki meva va rezavorlar pyuresidan tayyorlangan muzlatilgan shirinlik.
Marmelad — eng foydali meva pyuresi, shakar va jelatindan tayyorlanadi. Chaynaladigan marmeladni xarid qilmagan ma’qul, u juda ko‘p kimyoviy qo‘shimchalarni o‘z ichiga oladi.
Zefir — 80 foizi uglevodlardan iborat va yog‘larni o‘z ichiga olmaydi. Olma pyuresi ishlab chiqarishda ishlatiladi. Oq rangdagi zefirni tanlagan yaxshi, unda bo‘yoqlar bo‘lmaydi. Tarkibda sorbet prefiksi bo‘lgan konservantlar bo‘lmasligi kerak. Zefir tarkibida o‘simlik yog‘i (palma yog‘i, hindiston yong‘og‘i yog‘i yoki sanoat margarini), marshmellou esa shinni yoki makkajo‘xori shakari siropidan tayyorlangan sintetik mahsulotdir.
Myusli batonchalari dastlab davolovchi yegulik bo‘lgan. U ochlikni tezda qondiradi va quvnoqlik tuyg‘usini beradi. Tarkibi don, yong‘oq, rezavorlar, quritilgan mevalarni o‘z ichiga oladi. Tarkibida konservantlar, bo‘yoqlar va shakar, palma yog‘i bo‘lmasligi kerak. Karamel yoki shokoladlilarini tanlamang.
Nimani bilishingiz kerak?
Sun’iy shirin ta’m beruvchi moddalar ko‘pincha saqich, parhez ovqatlar, ichimliklar va qandolat mahsulotlarida mavjud. Ular organizmni shirinliklar bilan to‘yintiradi, ovqat hazm qilish jarayonida insulin faoliyati buziladi. Ammo ayni paytda ular sog‘lom bolaning ratsionida bo‘lishi mumkin emas. Rossiyada ko‘plab sun’iy shirin ta’m beruvchi moddalar bolalar ovqatlarini ishlab chiqarishda taqiqlangan yoki yoshga qarshi ko‘rsatmalarga ega.
Izoh (0)