Ba’zi oziq-ovqatlarni saqlash uchun sovitgichga qo‘ysangiz ham, qo‘ymasangiz ham bo‘ladi — hech qanday farqi sezilmaydi. Lekin shunday oziq-ovqatlar borki, sovuq va namlik ularga mutlaqo to‘g‘ri kelmaydi. Qaysi oziq-ovqatlarni hozirning o‘zidayoq sovitgichdan olib boshqa joyga qo‘yish kerak?
Avokado — xona haroratida yetilib pishadi, sovitgich esa bunga yordam bermaydi, ularni buzilishdan saqlamaydi.
Bananlar — sovitgich ichida pishib yetilmaydi, po‘sti belgilangan muddatdan oldin qoraya boshlaydi.
Rayhon — sovuqda so‘lib qoladi va qoraya boshlaydi.
Non — sovitgichda tez qotib qoladi.
Qahva — sovitgichdagi yuqori namlik qahva donlarining ta’mini buzadi.
Baqlajon — xona haroratini ma’qul ko‘radi.
Asal — sovitgichda saqlash kristallarga aylanishni tezlashtiradi.
Qovun — shuningdek tarvuzlar ham o‘z ta’mini, hidini va antioksidantlar zaxirasini xona haroratida yaxshiroq saqlaydi.
Piyoz va sarimsoq — sovitgichlarni juda yomon ko‘radi! Namlik ularni yumshoq va so‘lg‘in qilib tashlaydi, o‘zagini tezroq tashlashga va buzilishga majbur qiladi.
Qalampir — bulg‘or va achchiq qalampirlar sovitgich sharoitida yetilib pishishni to‘xtatadi va siz istagan sifatlarni saqlab qola olmaydi.
Ananas, kivi, mango va boshqa tropik mevalar — issiq mamlakatlarda o‘sadi. Ularga sovuq to‘g‘ri kelmaydi.
Kartoshka — 7°C dan past harorat uning ta’mini yoqimsiz qiladi.
Shirin kartoshka — sovuqda saqlanganda uning ustida xunuk dog‘lar paydo bo‘ladi.
Pomidorlar — sovuqda so‘liydi va unli tarkibiy tuzilishga ega bo‘lib qoladi.
Qo‘zoqli loviya — sovuq sifatiga va tashqi ko‘rinishiga shiddatli zarba beradi.
Manba: “Xitrosti jizni”
Izoh (0)