Kolbasa — dasturxonimizdagi eng ommabop mahsulotlardan biri. Bu oziq-ovqatni ko‘pchilik boy mazasi va oddiy tayyorlanish usuli uchun yaxshi ko‘radi. Ammo so‘nggi vaqtlarda OAVlarda kolbasa kasalliklar manbai ekanligi haqida xabarlar tobora ko‘payib bormoqda. Biz bu haqiqat yoki navbatdagi uydirma ekanligini aniqlashtirishga qaror qildik.
Kolbasaning foydasi nimada?
Kolbasa mahsuloti foydali bo‘lishi mumkinmi? Har qanday shifokor sizga shuni aytishi mumkinki, kolbasa tabiiy go‘shtdan, hech qanday qo‘shimchalarsiz (maza berish uchun zarur ziravorlardan tashqari) tayyorlanganidagina, kolbasa foydali bo‘la oladi. Bu ziravorlar — quritilgan piyoz, sarimsoqpiyoz, zira, kardamon, xushbo‘y va qizil qalampir.Unda nima uchun kolbasaning zarari haqida ko‘p gapirishadi?
Hamma gap shundaki, mahsulot uchun xomashyo tanlashga barcha ishlab chiqaruvchilar ham birdek mas’uliyat bilan yondashavermaydi. Siz do‘konlarda sotilayotgan kolbasalarning yorliqlarini hech o‘qiganmisiz? Afsuski, ularning ko‘pchiligining tarkibi mintaqaviy standartda ko‘rsatilganidan ancha yiroq.Arzonroq mahsulot yaratish uchun ko‘plab kompaniyalar mahsulotga hidni, rangni, ta’mni kuchaytiruvchi moddalar qo‘shadi. Tadqiqotlar ko‘rsatishicha, doimiy ravishda past sifatli kolbasani iste’mol qilish ko‘plab kasalliklar yuzaga kelishiga olib keladi.
Nahotki sevimli mahsulotdan voz kechishga to‘g‘ri keladi?
Yuqorida aytib o‘tganimizdek, kolbasani yeyish mumkin va zarur, faqatgina sinalgan mahsulotni tanlash muhim. “Daryo” muxbirlari O‘zbekistondagi kolbasa ishlab chiqaruvchi eng ommabop kompaniyalar sexlariga tashrif buyurishga qaror qildi, biz “To‘xtaniyoz ota” brendidan boshladik.Bu marka 20 yil avval paydo bo‘lgan va bu yillar davomida ko‘plab qiyinchiliklarni boshdan kechirgan, shu bilan bir vaqtda kolbasa va sosiskalarning ajoyib ta’mini saqlab qolgan. Ularning ishlab chiqarish korxonalari Kelesda joylashgan, xalq sevgan oziq-ovqatni qanday ishlab chiqarishlarini ko‘rish uchun aynan o‘sha yerga yo‘l oldik.
Sexda
Darhol diqqatni tortadigan birinchi narsa — bu sexning mutlaqo top-tozaligi yoki aytish joiz bo‘lsa, sterilligi. Oq devorlar va pol muntazam ravishda yuvib turiladi, uskunalar sterillanadi. Ishchilar, qoidaga ko‘ra, uniforma va bosh kiyim kiyib olgan.Nimadan tayyorlashadi?
Ishlab chiqarishning muhim jihati shundan iboratki, unda kompaniyaning faqat o‘z fermasidagi yosh buqalar go‘shtidan foydalaniladi. Shu sababli “To‘xtaniyoz ota” mahsulotlari sifati uchun 100 foiz javob beriladi. Bu yerda o‘z texnologiyalari va ishlanmalaridan foydalanishadi, shu bilan birga, ishlab chiqarishda faqat mol go‘shti, qo‘y go‘shti va tovuq go‘shtini ishlatishadi, cho‘chqa go‘shti o‘rniga dumbadan foydalanishadi, bu esa kolbasa mazasini yaxshilaydi, xolos.Go‘shtdan tashqari, kolbasaga muz zarralari (sovitish uchun), soya oqsili va nitratning xavfsiz miqdorini qo‘shishadi. Bu nima uchun kerak? Qaynatilgan go‘sht aslida kulrang bo‘ladi. Mahsulotga o‘sha yoqimli tusni berish uchun ruxsat etilgan qo‘shimchalar ishga solinadi.
Uskunalar-chi?
Sexdagi uskunalar — alohida hikoya. Bu yerda barchasi shunday qurilganki, ishchilar hatto go‘shtga qo‘l tekkizishiga ham to‘g‘ri kelmaydi (ajratib olish bosqichidan tashqari). Qimmatbaho mashinalar go‘shtni qiymalaydi, dudlaydi, tayyor mahsulotni qadoqlaydi. Buni kuzatish juda yoqimli!Qayerdan xarid qilish mumkin?
Ayni paytda “To‘xtaniyoz ota” va “Myasnov” (kompaniyaning ikkinchi brendi) markalari naq 150 turdagi kolbasa mahsulotlarini chiqarmoqda. Ular orasida dudlangan, qaynatilgan kolbasalar ham, sosiskalar ham, sardelkalar ham, boshqa ko‘plab kolbasa turlari ham bor. Ularni deyarli har qaysi savdo nuqtasida yoki firma do‘konlarida xarid qilish mumkin:- Yunusobod (Megaplanet savdo markazi yaqinida)
- O‘rikzor (ikkinchi pavilyondagi 78-do‘kon)
- Qatortol (birinchi pavilyondagi 82-do‘kon)
To‘g‘risini aytganda, ishlab chiqarish ko‘lami va keng assortiment bizda katta taassurot qoldirdi. Shu sababli “tadqiqotlarimiz”ni davom ettirishga qaror qildik — mazali kolbasa va sosiskalarni tatib ko‘rish bizga shunchalik yoqib qoldi!
Reklama huquqi asosida
Izoh (0)