Ko‘pchilik ayollar ozish muammosiga duch kelganda, qat’iy diyetalar, hatto och qolish, yog‘ va shirinliklardan butunlay voz kechish yo‘lini tanlaydi. Bu usullar samara keltirgan taqdirda ham gastrit, gemoglobinning pasayishi va sog‘liq bilan bog‘liq boshqa muammolarni keltirib chiqaradi. Avvalgidek ovqatlanishni boshlashingiz bilan vazningiz yanada ko‘proq bo‘lib qaytadi.
Ozish jarayoniga asta-sekinlik bilan o‘tish kerak —shakar, pishiriqlar, gazli ichimliklar va qovurilgan sho‘r taomlardan bosqichma-bosqich voz kechishni tavsiya etamiz. Eng muhim qoida — kuniga ikki litrdan kam bo‘lmagan toza suv ichish. Qahva ichishni minimum darajagacha kamaytirish lozim. Ko‘k choy esa ortiqcha vaznga qarshi kurashishda yordam bera oladi.
Kuniga besh mahal, kichkina porsiyalar bilan ovqatlanish. Nonushtaga bo‘tqa yoki bir nechta tuxum oqi va bitta sarig‘idan iborat qovurdoq tanovvul qilishingiz mumkin. Kunduzgi 12 ga qadar tez hazm bo‘ladigan uglevodlar — bitta kichkina bulochka yoki bir bo‘lak shokolad, 16:00 gacha sekin uglevodlar: grechka va tovuq to‘shi, bug‘doyning qattiq navidan tayyorlangan makaron va qattiq pishloq iste’mol qiling.
Sabzavotlarni yoddan chiqarmang. Taom mahallaridan biri foydali salat bo‘lsin. 16:00 dan keyin faqat tuxum oqi va xom sabzavotlar (masalan, qaynatilgan tuxum va salat bargi) bilan ovqatlaning. Mevalar tarkibida shakar ko‘p bo‘lganligi uchun ozishga yordam bermaydi. Biroq tongda olma yoki banan yeyish organizmni kerakli vitaminlar bilan ta’minlaydi.
Shuni unutmangki, har qanday yengil tamaddi besh mahal ovqatdan biri bo‘ladi.
Izoh (0)