• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12904.51
    • RUB161.99
    • EUR14575.64
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +27°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Maslahatlar

    Yaroqlilik muddati tugagandan keyin ham iste’mol qilish mumkin bo‘lgan mahsulotlar

    Oziq-ovqat mutaxassislari va diyetologlar quyidagi mahsulotlarni yaroqlilik muddati tugaganidan keyin ham iste'mol qilishga ruxsat berishadi. Ular qanday sharoitlarda xavfsiz bo‘lishi va qancha vaqt saqlanishi mumkinligi haqida ma’lumot beramiz.

    Tuxum

    Foto: Abobe Stock

    Yaroqlilik muddati tugaganidan keyin yana 3-4 hafta saqlash mumkin. Biroq faqat ularni muzlatkichda saqlash kerak. “Ko‘plab hayvon mahsulotlari singari tuxum ham tez buziladi, ya’ni ular tezda yaroqsiz bo‘lib qolishi mumkin, — deydi Sofiya Norton, tibbiyot fanlari doktori va Kiss My Keto uchun ro‘yxatdan o‘tgan diyetolog. — To‘g‘ri ishlov berish bilan ularning saqlash muddatini bir necha kunga uzaytirish mumkin. Muzlatkichda 4°C da saqlansa, qadoqlanganidan keyin to‘rt-besh hafta davomida iste’mol qilish xavfsizdir”.

    Qattiq pishloq

    Parmezan kabi qattiq pishloqlar vaqt o‘tishi bilan eskirish belgilarini ko‘rsata boshlasa ham yaroqlilik muddatiga bir necha hafta qo‘shishingiz mumkin. “Yaroqlilik muddati tugagandan so‘ng ular yuzasida oq yoki ko‘k-yashil mog‘or paydo bo‘lishi mumkin. Shunchaki ularni qirib tashlang yoki zararlangan qismlarini kesib oling, — deydi Sofi Norton. — Qattiq pishloqlar past namlikka ega bo‘ladi, bu bakteriyalar ko‘payishini qiyinlashtiradi, chunki ko‘pchilik bakteriyalar nam muhitni afzal ko‘radi”.

    Sut

    Foto: Abobe Stock

    “Sutni yaroqlilik muddati tugaganidan keyin bir haftagacha saqlash mumkin, — deydi Megan Vong, MD, AlgaeCal kompaniyasida ro‘yxatdan o‘tgan diyetolog. — Agar ishonchingiz komil bo‘lmasa, ayniganini bilish uchun hidlab ko‘ring”.

    Yogurt

    Nortonning aytishicha, ochilmagan yogurtlarni yaroqlilik muddati tugaganidan keyin uch haftagacha iste’mol qilish mumkin. “Yogurt probiyotiklar va sut kislotasi bakteriyalari qo‘shilishi bilan yomon bakteriyalarni yo‘q qilishga yordam beradi, — deb tushuntirdi Sofiya. — yogurtda bir oz zardob borligini sezishingiz mumkin — bu normal holat va tashvishlanishga hojat yo‘q”.

    Non

    Foto: Abobe Stock

    Yaroqlilik muddati tugaganidan keyin yana 5-7 kun yeyish mumkin. Muzlatkichda - 3-6 oy saqlasa ham bo‘ladi. “Nonning yaroqlilik muddati tugaganidan keyin yana besh-yetti kun saqlash mumkin, — deydi Megan Vong. — Ammo mog‘ordan ehtiyot bo‘ling, ayniqsa nam muhitda saqlangan bo‘lsa. Nonni salqin va quruq joyda saqlagan ma’qul. Uning saqlash muddatini uzaytirmoqchi bo‘lsangiz, muzlatkichda saqlang — bunda uch oydan olti oygacha saqlanadi. Albatta, u bir oz yangiligi va ta'mini yo‘qotadi, lekin yeyish mumkin bo‘ladi”.

    Ildizmevalar

    Bu lavlagi, sabzi, turp, rediska kabi sabzavotlarga tegishli. Ular muzlatkichda bir yoki ikki hafta davomida osongina saqlanadi. Amerika pazandachilik instituti o‘qituvchisi Jennifer Kaplan: “Ko‘plab ildizmevalarni ta'mi juda oz yoki umuman o‘zgarmagan holda bir necha hafta davomida saqlanishi mumkin”, — deydi. Umuman olganda, mahsulot qanchalik yangi bo‘lsa, unda qancha suv va yog‘ bo‘lsa, shunchalik tez buziladi. Buning sababi shundaki, namlik mikroorganizmlarni ko‘paytiradi va yog‘lar issiqlik, yorug‘lik va havo ta'sirida oksidlanadigan yog‘larni o‘z ichiga oladi, bu esa achishga olib keladi.

    Yong‘oqlar

    Aksariyat yong‘oqlar yaxshi saqlanadi (va qo‘shimcha haftalar yoki hatto oylar davom etishi mumkin), chunki ularda namlik ko‘p emas, yog‘lilari tezroq buziladi. “O‘t yoki bo‘yoq hidi, to‘q yoki yog‘li ko‘rinishga ega quruq, qayta ishlangan oziq-ovqat mahsulotlari yoki qadog‘i shikastlanganlarni iste'mol qilmang”,— deb ogohlantiradi Davlat oziq-ovqat xavfsizligi mutaxassisi Jenilin Hatchings.

    Un, tuz, shakar, soda

    Foto: Abobe Stock

    Quruq ingrediyentlar yaroqlilik muddati tugaganidan keyin yana 1-2 oy davomida xavfsiz saqlanadi. Ushbu turkumga oq un, soda, tuz, pishirish kukuni va shakar kiradi. “Quruq ingrediyentlarda namlik yo‘qligi sababli ular odatda bakterial o‘sishga kamroq sezgir bo‘ladi, — deydi Jenilin Hatchings. — Ayniqsa, tuz hech qachon buzilmaydi, chunki unda bakteriyalar ko‘payishini qo‘llab-quvvatlovchi vositalar yo‘q va u ko‘pincha konservant sifatida ishlatiladi. G‘ayritabiiy hid yoki zararkunadalar bilan zararlanish belgilari bo‘lgan quruq ingrediyentlarni iste'mol qilmang”.

    Makaron va guruch

    “Makaron quruq mahsulot, shuning uchun u osonlikcha aynimaydi. Xuddi shu narsa butun donli makaron uchun ham amal qiladi, — deb tushuntiradi Sofiya Norton. — Shuning uchun ulardan yaroqlilik muddati tugaganidan keyin ham foydalanish mumkin”. Bu pishirilmagan guruch, shuningdek, pishirilmagan jo‘xori va jo‘xori uniga ham tegishli.

    Asal

    Foto: Abobe Stock

    Asal hech qachon aynimaydigan mahsulotlardan bir. Uni deyarli cheksiz saqlash mumkin, chunki u namlik miqdori past bo‘lgan mahsulot. Buning natijasida odatda oziq-ovqat mahsulotlarini buzadigan bakteriyalar va boshqa mikroorganizmlarning ko‘payishi ehtimoli past. Bundan tashqari, asal kislotali. Yuqori kislotalilik asalda omon qolishga harakat qiladigan boshqa bakteriyalar yo‘q qilinishini anglatadi. Shuning uchun agar asal to‘g‘ri qadoqlangan va quruq joyda saqlansa, uning yaroqlilik muddati hech qachon tugamaydi.

    30.04.2023, 16:05   Izoh (0)   13456
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    “Oddiy tanga taqdirini bir umrga o‘zgartirib yuborgan”. Hind go‘zali Priti Zinta nima uchun kinoni mashhurlikning cho‘qqisida tark etgan? 

    29.04.2023, 09:40

    Million dollarlik garderob: gersoginya Keyt Middltonning eng qimmat liboslari (foto)

    29.04.2023, 22:35

    Ipak matodan tikilgan yostiq jildlarining qanday foydali jihati bor?

    30.04.2023, 14:05

    Idish-tovoq yuvadigan gubkadan unumli foydalanishning 11 usuli

    29.04.2023, 16:45

    Muvaffaqiyat va boylik olib keladigan bolaning chinakam iste’dodini ochib beradigan 6 xil usul

    29.04.2023, 12:10

    Parvoz paytida organizmda qanday o‘zgarishlar bo‘ladi va bunday holatda nima qilish kerak? Uchuvchi javob beradi

    28.04.2023, 20:40
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Centrum Air Istanbul va O‘zbekistonning uch shahri o‘rtasida to‘g‘ridan-to‘g‘ri reyslarni yo‘lga qo‘ymoqda


    ANORBANK Xususiy sektorni rivojlantirish bo‘yicha Islom korporatsiyasi bilan 10 million AQSH dollariga teng kelishuv imzoladi


    APEX BANK Toshkentda Bosh ofis va Markaziy sotuv ofisini ochdi


    TBC Uzbekistan o‘zining sun’iy intellektga asoslangan yechimlari orqali samaradorlikni oshirib, o‘sish sur’atlarini tezlashtirmoqda 


    ZTE korxonasi GSMA M360 Yevrosiyo forumida suniy intellekt raqamli iqtisodiyot rivojiga qo'shayotgan hissasi haqida ma’lumot berdi


    Jamg‘armalar bilan qanday ishlash zarur: bank omonatlari, aksiyalar yoki investitsion paketlar? (davomi)


    AKFA Medline University Hospital AHA rasmiy o‘quv markazi maqomini qo‘lga kiritdi


    Huawei Cloud TechWave Summit 2025: Yaqin Sharq va Markaziy Osiyoda muvaffaqiyatni oshirish uchun intellektuallikni tezlashtirish 


    Eng chuqur g‘or, eng baland ko‘prik va eng sirli maskan – Namanganga boramiz


    Oqtepa Lavashdan “Kulgili narxlar”: sevimli taomlar — har bir pozitsiya 10 mingdan 20 ming so‘mgacha bo‘lgan maxsus narxlarda


    Ilg‘or qurilish texnologiyalari asosida qad rostlayotgan Quyi Chotqol GES


    Mobiuz IQAir havo sifati datchigini o‘rnatdi


    Kapitalbank xodimlarining raqamli ko‘nikmalarini rivojlantirmoqda 


    Huawei O‘zbekistondagi “Tech Carnival”da Intellektual dunyo rivojini jadallashtirmoqda


    Tarmoqda bolalar xavfsizligi : Octobankdan maslahatlar

     

    Tavsiya etamiz

    Ayol ovchilardan ilg‘or samolyotlarga qadar — Ukraina rus Shahed’larini qanday ovlaydi?

    19 may, 20:10

    “Lend-Liz” yordami sovg‘a bo‘lmagan — Britaniya ikkinchi jahon urushida berilgan yordamni qanday qaytargan edi?

    19 may, 15:00

    “Yovuzlik imperiyasi zaminimizga hech qachon qaytmasligi uchun” — jamoatchilik o‘roq-bolg‘ali qizil bayroq va qora-olovrang lentani taqiqlashni so‘ramoqda

    13 may, 22:22

    Ular doim dunyoda eng yaxshilaridan bo‘lgan — pokistonlik harbiy uchuvchilar haqida

    12 may, 21:30
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Quyosh atrofida Yerdan o‘n barobar katta “qush” ko‘rindi

    Dunyo | 26 may, 00:18

    “Daryo” videoreportaji: Namanganda 64-xalqaro gullar festivali boshlandi

    O‘zbekiston | 26 may, 00:06

    O‘zbekiston U-17 terma jamoasining Jahon chempionatidagi raqiblari ma’lum bo‘ldi

    Sport | 26 may, 00:02

    Iroqda suv zaxiralari rekord miqdorda kamaydi

    Dunyo | 25 may, 23:30

    Superliga. “Dinamo” kambek amalga oshirib, “Qizilqum”dan ustun keldi

    Sport | 25 may, 23:27

    Qoraqalpog‘istonda inspektor quvgan yigit maktab o‘quvchisi emasligi aniqlandi (video)

    O‘zbekiston | 25 may, 23:17

    APL. Abduqodir Husanov “Manchester Siti” bilan Angliya chempionati bronza medaliga ega chiqdi

    Sport | 25 may, 22:42
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.