• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12694.97
    • RUB161.6
    • EUR14878.5
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +26°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Salomatlik

    Vazn ortmasligi uchun un mahsulotlarini qanday iste’mol qilish kerak? 

    Un mahsulotlardan cheklanish juda qiyin va ko‘pchilik buning yagona yo‘li har qanday shaklda ularni iste’mol qilmaslikdir, deb hisoblaydi. Ammo bunday yo‘l tutish aslida to‘g‘rimi? Vazn ortishidan qo‘rqmasdan un mahsulotlarini iste’mol qilish mumkinmi? Marie Claire nashri quyida ushbu savolga javob berdi.

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Aslida sifatli non va non mahsulotlarining tarkibi juda oddiy: bu suv, un (bug‘doy, javdar, makkajo‘xori, grechka, guruch), tuz, shakar va xamirturush. Arzon un mahsulotlariga ko‘pincha un tiniqlashtiruvchi moddalar (bromatlar), bo‘yoq, sun’iy quyuqlashtiruvchi qo‘shimcha, lazzat va ta’mni kuchaytirgichlar qo‘shiladi.

    Barcha un mahsulotlari o‘rtasidagi farq faqat un turi, ular tarkibidagi uglevodlar miqdori va boshqa qo‘shimchalar — xamirturush, margarin, kepak, don va urug‘larning mavjudligi yoki yo‘qligida. Aynan shu kichik farqda ma’lum un mahsulotlarining zarari yoki foydasi va ularning vazniga ta’sir qilish darajasi yotadi.

    Glikemik indeksi past mahsulotlarni tanlang

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Vaznni nazorat qilib boradiganlar uchun pishiriqning glikemik indeksi (GI) eng muhim ko‘rsatkichdir: u qanchalik yuqori bo‘lsa, iste’moldan keyin shakar darajasi tezroq ko‘tariladi, keyin esa qondagi insulin, shakar darajasi pasayadi va ishtaha yana ochiladi.

    GI to‘g‘ridan to‘g‘ri unning tarkibi va sifatiga, xamirga qo‘shilgan shakar miqdoriga bog‘liq. Masalan, tozalangan undan tayyorlangan oq nonning GI ko‘rsatkichi — 95, oddiy bulochka — 85, keks, pechenye, pishiriqlar — 100, quymoq, chizkeyk — 70, oddiy non — 75.

    Tayyor mahsulotlarning GI ko‘rsatkichini kamaytirish mumkinmi? Ha, un mahsulotini muzlatkichga qo‘yish orqali qisman mumkin. Nonni 10 daqiqa muzlatish GI ko‘rsatkichini 10 birlikka kamaytiradi. Nonni noldan past haroratlarda saqlash unda mog‘or paydo bo‘lishining oldini olishda ham foydalidir. Non mahsulotlarining oqsillar (tuxum, tvorog, go‘sht) va fermentlangan sut mahsulotlari (kefir, yogurt) bilan kombinatsiyasi ham GI ko‘rsatkichini kamaytiradi.

    Bulochka iste’mol qilgandan keyin harakat qiling

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Un mahsulotlari uglevodlarga boy bo‘lib, ular parchalanganda organizmni energiya bilan ta’minlaydi, shuning uchun kechqurun, ayniqsa yotishdan oldin hech qanday uglevodlarni iste’mol qilmaslik kerak. Agar ertalab kraxmalli ovqatlar iste’mol qilinsa va sport bilan shug‘ullanilsa, kun oxiriga kelib uglevodlardan olgan barcha energiyani sarflash mumkin va u ortiqcha yog‘ organizmda to‘planmaydi.

    Iste’mol qilingan un mahsulotlari miqdorini kuzatib boring

    Albatta, iste’mol qilinadigan uglevodlar miqdori juda muhim. Ertalab iste’mol qilingan oz miqdorda kepagi yo‘q oq non vaznga hech qanday ta’sir qilmaydi. Kaloriyalarni hisoblaydiganlar uchun shuni ta’kidlash kerakki, 100 gramm oq nonning kaloriya tarkibi taxminan 270 kkal, javdar nonining minimal miqdori esa 200 kkal, 100 gramm og‘irlikdagi aralash undan tayyorlangan nonning bir bo‘lak kaloriya miqdori taxminan 210 kkal.

    Margarin iste’molini kamaytiring

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    GI ga qo‘shimcha ravishda, margarin qo‘shilgan un mahsulotlarini iste’mol qilish vazn ortishiga ta’sir qilishi mumkin. Shuning uchun nonning tarkibi va uning yaroqlilik muddati haqidagi yorliqlardagi ma’lumotlarni o‘qish juda muhim — yuqori sifatli non bo‘lsa, u uch kundan oshmasligi kerak.

    Margarin un mahsulotiga ko‘proq kaloriya qo‘shadi. Ammo kepak, don va urug‘larning tarkibi mahsulotni mikroelement va vitaminlar bilan boyitadi, shuning uchun bunday non foydali hisoblanadi va sekin uglevodlar tufayli ozroq iste’mol qilish bilan uzoqroq to‘qlik tuyg‘usini keltirib chiqaradi. Ikkinchisi qondagi glyukoza va insulin darajasining keskin o‘sishiga olib kelmasdan, asta-sekin parchalanadi va so‘riladi.

    Muqobil variantlarni qidiring

    Kichik va yengil ko‘rinishdagi nonlar juda yuqori kaloriya tarkibiga ega. Demak, kaloriya bo‘yicha bir o‘ram non butun bir bo‘lak nonga teng. Agar ratsionni nonsiz tasavvur qilish qiyin bo‘lsa, javdar va kepakli nonni tanlash lozim. Tibbiy yoki boshqa sabablarga ko‘ra, glyutensiz parhezda bo‘lgan odamlar uchun grechka, makkajo‘xori va guruch unidan tayyorlangan pishiriqlar mavjud.

    Mavzuga doir:

    • Tezda ochlik hissini keltirib chiqaradigan mahsulotlar
    • Qishda qanday qilib ortiqcha vazn to‘plamaslik mumkin?
    • Tunda limon sharbati ichish natijasida vazn kamayishi rostmi?

    16.11.2022, 18:00   Izoh (0)   19120
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Varikoz tomirlari: ayollar bilishi kerak bo‘lgan muhim jihatlar

    15.11.2022, 20:49

    Nima uchun ukol olingan joyda og‘riq paydo bo‘ladi va og‘riqni qanday yengillashtirish mumkin?

    15.11.2022, 12:55

    Tezda ochlik hissini keltirib chiqaradigan mahsulotlar

    14.11.2022, 20:49

    Qishda qanday qilib ortiqcha vazn to‘plamaslik mumkin?

    14.11.2022, 16:07

    Zaytun yog‘i, sabzi va har bir inson ratsioniga kiritishi kerak bo‘lgan boshqa foydali mahsulotlar

    14.11.2022, 14:42

    Organizmda ortiqcha suyuqlikning to‘planish sabablari va bartaraf etish usullari

    13.11.2022, 19:35
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


     Navoiy innovatsiyalar universiteti: zamonaviy bilim sari ishonchli qadam 


    Savdo, fintex va “yashil” loyihalar: Octobank Xitoy bilan hamkorlikni qanday yo‘lga qo‘ymoqda


    Toshkentda Sting brendi homiyligida "Formula-1" filmining premyerasi bo‘lib o‘tdi


    “Kia Go!”: Kia Sonet egalarining uchrashuvi – yil davomida birga


    Qayerga investitsiya kiritish mumkin? Qanday aktiv turlari mavjud? 


    BI Group va Asakabank O‘zbekistonda tijorat ko‘chmas mulki uchun biznes ipotekasini ishga tushirdi


    Faqat tekshirilgan foydalanuvchilar: nima uchun to‘lov ilovalari  shaxsni tasdiqlashni so‘raydi


    Kapitalbank investitsiyalari – O‘zbekiston yoshlari kelajagiga sarmoya


    Market Yandex Go Samarqandda ishga tushdi


    “Kia Go!”: Kia Sonet egalarining uchrashuvi – yil davomida birga


    Toshkent va Bangkok o‘rtasida to‘g‘ridan-to‘g‘ri aviaqatnov: Centrum Air yangi xalqaro yo‘nalishni ishga tushiradi 


    Yoz osmonning o‘zidayoq boshlanadi: Silk Avia Toshkentdan Issiqko‘lga kunlik aviaqatnovlarni yo‘lga qo‘ymoqda


    Qashqadaryoning Chimyoni – Miraki haqida siz bilmagan faktlar


    Qashqadaryo va Buxoroda amalga oshirilgan quyosh energiyasi loyihalariga 1 yil to‘lishi munosabati bilan rasmiy tadbir bo‘lib o‘tdi


    “AloqaBank” yoshlar bilan ishlashga oid dasturlarni kengaytirmoqda

     

    Tavsiya etamiz

    NATO tarixi – dunyodagi eng qudratli harbiy tashkilotning obro‘si pasaymoqdami?

    26 iyun, 20:31
    Audio Icon

    Joy hammaga yetardi: Jeyms Kemeronga ko‘ra, “Titanik” yo‘lovchilarining omon qolish imkoniyati bo‘lgan

    25 iyun, 23:50

    “Trampning Titanigi to‘xtaydi” — Eron elchisi

    25 iyun, 13:39

    AQSHning Yaqin Sharqdagi harbiy bazalari soni nechta va qayerda joylashgan?

    24 iyun, 19:05
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    “Daryo” videoreportaji: Ozodbek Nazarbekov Namanganda katta sahnaga qaytdi

    O‘zbekiston | 1 iyul, 00:10

    Tailandda budda rohibi o‘z hamkasbini otib o‘ldirdi

    Dunyo | 30 iyun, 23:55

    Shahrisabzda ikkita do‘kon yonib ketdi (video)

    O‘zbekiston | 30 iyun, 23:40

    Britaniyada ChatGPT tufayli ish o‘rinlari bilan bog‘liq muammolar paydo bo‘ldi

    Dunyo | 30 iyun, 23:25

    Yaponiyada qora ayiq tufayli aeroport faoliyati to‘xtab qoldi (video)

    Dunyo | 30 iyun, 23:10

    “Daryo” dayjesti: 30-iyunning eng muhim xabarlari

    O‘zbekiston | 30 iyun, 23:00

    “Operachi bo‘lish oson emas” — Aqlbek Piyazov italyan tilini o‘rgangani, musofirchilikdagi hayoti va eng ko‘p olgan gonorari haqida gapirdi (foto, video)

    Shou-biznes | 30 iyun, 22:45
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.