• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12634.34
    • RUB162.37
    • EUR14821.34
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +36°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Salomatlik

    Iste’molga yaroqsiz: yegulik zaharga aylanishi mumkin bo‘lgan 16 holat

    Qanday mahsulotlarni iste’mol qilish salbiy oqibatlarga olib kelishi haqidagi ma’lumotni e’tiboringizga havola qilamiz.

    Foto: Freepik

    Foto: Freepik

    Mikroko‘katlar

    Iloji boricha mosh, brokkali, lyutserin va boshqa dukkakli o‘simliklarning maysalarini xomligicha yeyishdan tiyiling. Gap shundaki, u E.coli ichak bakteriyasining ko‘payishiga olib kelishi mumkin.

    Foto: Freepik

    Foto: Freepik

    Sho‘rva, dimlangan va qovurilgan taom

    Tayyor bo‘lgan taomni soviganidan keyin o‘z vaqtida sovitkichga qo‘ymasa (2-3 soat ichida) unda toksik mikroorganizmlar ko‘payishni boshlaydi. Bu ayniqsa dimlab va qovurib pishirilgan taomlarda ko‘p sodir bo‘ladi.

    Pishirilgan guruch

    Termik ishlov berilganda ham yo‘qolmaydigan Bacillus cereus bakteriyasi “boshpana topishi” mumkinligi sabab ham guruchni xonada qoldirmaslik kerak. Zararlanish ehtimoli yuqori bo‘lmagani bilan yarim soatdan keyin ko‘ngil aynimasligi hamda yaqin soatlarda diareyadan aziyat chekmaslik uchun sovitkichga qo‘yish, unda ham bir kundan uzoq saqlamaslik kerak.

    Kartoshka, tuxum va baliq qo‘shilgan salat

    Stafilokokk, ayniqsa qo‘l bilan aralashtirilgan bu kabi salatlarda ko‘payishi mumkinligi sabab ham, ularni uzoq saqlamaslik, o‘zgarish sezilsa iste’mol qilmaslik kerak.

    Foto: Freepik

    Foto: Freepik

    Mevali salat

    Mevali salat tayyorlanish jarayonida: yuvish, po‘stini artish va kesishda qo‘l qayta va qayta tegishiga to‘g‘ri keladi. Kim tomonidan tayyorlangani va gigiyena qoidalariga rioya qilinganiga ishonchingiz komil bo‘lmasa.

    Qovurilmagan kotlet qo‘shib tayyorlangan burger

    Yetarli darajada qovurilgani hisobiga aksariyat hollarda parazitlarga go‘shtga xavf sololmaydi. Ammo burger uchun ishlatiladigan kotletlar turli go‘shtlardan tayyorlangan bo‘lishi va istalgan qismida bakteriya bo‘lishi mumkin.

    Yemakxonadagi taomlar

    Ovqatni tayyorlanish jarayonida bir nechta qo‘ldan o‘tgan bo‘lsa va tarelkaga kelib tushgunicha qancha ko‘p odam “ishtirok etgan” bo‘lsa, zararlanish ehtimoli shuncha ko‘p bo‘ladi.

    Pasterizatsiya qilinmagan sut mahsulotlari

    Sut mahsulotlari ishlab chiqariladigan fermalar qanchalik steril bo‘lmasin, zararlangan jonivorlar sutga ta’sir qilishi mumkin. Aynan shuni inobatga olgan holda pasterizatsiya qilinmagan sut va boshqa sut mahsulotlarini xarid qilishdan qochish kerak.

    Konservalangan banka va konteynerdagi taom hamda ichimliklar

    Bu kabi mahsulotlarni iste’mol qilish Clostridium botulinum bakteriyasi tufayli botulizm bilan kasallanishga olib kelishi mumkin.

    Foto: Freepik

    Foto: Freepik

    Pechda pishirilgan kartoshka

    Pechda pishirilganidan ikki soat o‘tib kartoshkani folga qog‘ozga o‘rab sovitkichga qo‘yilmasa, botulizm bilan zararlanish mumkin. Bakteriya 5 daqiqa davomida 185 daraja qizdirilganda yo‘q bo‘ladi.

    Barra pomidorlar

    Meva va sabzavotlar o‘z navbatida bakteriyalar bilan zararlangan bo‘lishi mumkin bo‘lgan suv bilan kontaktda bo‘ladi. Ko‘pincha o‘lchami va rangiga qarab suvli idishga solingani sabab pomidorlar ayniqsa xavfli sanaladi. Gap shundaki, pomidorlar mazkur solingan suvni o‘ziga shimib oladi. Shuning uchun iste’mol qilishdan avval yaxshilab yuvishni unutmaslik kerak.

    Salat bargi

    Salat bargi va yerda o‘sadigan boshqa ko‘katlarda ham yuvishning o‘zi bilan yo‘qolmaydigan bakteriyalar bo‘lishi mumkin.

    Pasterizatsiya qilinmagan sharbatlar

    Har bir o‘ramdagi sharbat ko‘plab mevalar, xususan, yerga tushgan olma va nokdan tayyorlangan bo‘lishi mumkinligi sabab ham zararlanish ehtimoli ko‘p bo‘ladi.

    Yaxshilab qovurilmagan tovuq

    Tovuq go‘shtida bo‘lishi mumkin bo‘lgan salmonella bakteriyasini 165 daraja harorat bilan o‘ldirish mumkin. Pishmagan tovuq go‘shti turgan yuza va qo‘llarni yaxshilab yuvish kerak.

    Xom tuxum

    Salmonella bakteriyasi po‘stloq orqali kirishi oson ekani sabab ham hech qachon xom tuxumni iste’mol qilish tavsiya qilinmaydi. Qolaversa, restoran va kafelarda ovqatlanganda ham sous tarkibida xom tuxum bor yoki yo‘qligini ham aniqlashtirib keyin buyurtma qiling.

    Foto: Freepik

    Foto: Freepik

    Yong‘oqlar

    Po‘chog‘i tozalanmagan yong‘oqlar aksariyat hollarda yerdan terib olinadi, po‘stini qo‘l bilan artilganda esa zararli bakteriyalar to‘g‘ridan to‘g‘ri og‘izga tushishi mumkin bo‘ladi.

    Mavzuga doir:

    • Papilloma va so‘gallardan qanday qutulish mumkin?
    • Terining tez qariyotganidan darak beruvchi 5 alomat
    • Yuz va tanadagi shishlarni bartaraf etadigan 9 mahsulot

    28.07.2021, 09:56   Izoh (0)   16599
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Piyozning 5 foydali xususiyati

    27.07.2021, 20:56

    Umrni bir necha yilga qisqartirishi mumkin bo‘lgan 7 zararli mahsulot

    27.07.2021, 14:40

    Umrni uzaytiradi, yoshlikni saqlab qoladi: qahvaning sog‘liq uchun 10 ta foydasi

    27.07.2021, 08:54

    Pigmentli dog‘lar: nima sababdan paydo bo‘ladi va ularni bartaraf etish mumkinmi?

    26.07.2021, 17:40

    Suyaklar mustahkamligiga ijobiy ta’sir ko‘rsatadigan 4 mahsulot

    26.07.2021, 14:55

    Yetilgan va mazali tarvuz tanlash bo‘yicha 7 tavsiya (video)

    26.07.2021, 11:52
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    InfinBANK’dan VISA kartasi endi Swoo Pay ilovasida


    Kia O‘zbekiston bozorini egallamoqda: 2025-yilning birinchi yarmida rekord darajadagi sotuvlar


    O‘zbekiston Milliy banki xalqaro kapital bozorida 400 mln AQSH dollarlik obligatsiyalarni muvaffaqiyatli joylashtirdi


    Turizmdagi trendlar 2025: Xitoyda Markaziy Osiyoga – Qozog‘iston, O‘zbekiston, Qirg‘izistonga qiziqish o‘smoqda


    Central Asian University RUR va THE Impact Rankings 2025 xalqaro reytinglarida o‘z mavqeini mustahkamlamoqda


    Ichkaridan nazar: Imzo fabrikasi qanday ishlaydi?


    riitm aqlli platformasi O‘zbekiston tinglovchilariga 30 million trek taklif etmoqda


    Beeline Uzbekistan hududlarda raqamli rivojlanishni jadallashtirmoqda


    BI Sad’O Business loyihasida ochiq eshiklar kuni bo‘lib o‘tdi va CHILLA aksiyasi boshlandi


    “KAFOLAT sug‘urta kompaniyasi” AJning moliyaviy barqarorlik reytingi “Fitch Ratings” tomonidan “Ijobiy” prognozi bilan “B+” darajasida tasdiqlandi


    Centrum Air 25-iyuldan Toshkent — Seul to‘g‘ridan-to‘g‘ri reyslarini boshlaydi 


    Chiqim va kirim: nazorat sari ilk qadam


    O‘zbekistonda yangilangan HAVAL H6 rasman ishga tushirildi


    Ipak Yo‘li Bankdan Tradeloan: xalqaro bitimlarni moliyalashtirish


    Neo Insurance — sug‘urta bozoridagi raqamli o‘zgarishlarning 2 yillik natijasi 

     

    Tavsiya etamiz

    Kreml soyasidagi jumboqlar: sirli ravishda vafot etgan rossiyalik tadbirkor va amaldorlar

    10 iyul, 20:40

    Isroilning G‘azodagi qirg‘ini yagona emas: Insoniyat tarixidagi eng yirik genotsidlar qanday sodir bo‘lgandi?

    10 iyul, 19:12

    Patriot: Isroil voz kechgan, Ukraina esa ko‘prog‘iga ega chiqishni istayotgan yarim asrlik tizim haqida nimalar ma’lum?

    8 iyul, 20:45

    “O‘lim sharbati”: SSSRda Stalindan so‘ng ikkinchi qudratli shaxs nomi berilgan qurol qanday paydo bo‘lgandi?

    6 iyul, 15:23
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Messi Levandovski bilan o‘rtasidagi mojaroga oydinlik kiritdi

    Sport | 12 iyul, 14:45

    Kanadalik olimlar saraton to‘qimasini 3D printerda chop etdi

    Ilm-fan | 12 iyul, 14:30

    Toshkentda 7 bola uydagi hovuzda cho‘kib, ikki nafari halok bo‘ldi

    O‘zbekiston | 12 iyul, 14:05

    “Kalmar o‘yini” yulduzi Xo Son Txe rus tilida kuyladi

    Layfstayl | 12 iyul, 13:40

    Give me Sport. “Oltin to‘p” uchun asosiy da’vogarlar nomi ma’lum bo‘ldi

    Sport | 12 iyul, 13:16

    Irim sababli emas: nima uchun uydagi o‘rgimchakni o‘ldirish tavsiya etilmaydi?

    Layfstayl | 12 iyul, 12:35
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.