Sog‘lom tishlar ovqat hazm bo‘lishi, go‘zal tabassum va salomatlik garovi hisoblanadi. Ularning salomatligi iste’mol qilinadigan mahsulotlar va ular tarkibidagi moddalar bilan uzviy bog‘liq. Qanday mahsulotlar tishlarning sog‘lom bo‘lishida ahamiyatli? Quyida ushbu savolga javob beramiz.
Sabzavotlar
Tish va milklarning salomatligi uchun kalsiy, klechatka, magniy, ftor, fosfor va vitaminlarga boy mahsulotlar iste’mol qilish zarur. Ratsionga gulkaram, sabzi, bulg‘or qalampiri va bodringdan tayyorlangan taomlarni kiritish yoki ularni barra holida tanavvul qilish kerak. Ushbu mahsulotlar, tarkibida shakar miqdori kam ekani, tish sirtining tozalashi va og‘izdagi kislota balansini me’yorda ushlashga hissa qo‘shishi bilan ahamiyatli.
Sut mahsulotlari
Sut mahsulotlari —tish va suyaklarining mustahkam bo‘lishi va mo‘rtlashmasligini oldini olishda ahamiyati beqiyos bo‘lgan kalsiyning koni hisoblanadi. Kalsiyning tez singishi natijasida organizm vitamin D ga to‘yinadi. Sut, yogurt, qatiq va pishloq tarkibida kislota kam, fosfor va magniy miqdori esa yuqori bo‘ladi. Qolaversa, bu mahsulotlar tarkibida fosfat, kazein va yallig‘lanishni oldini olish xususiyatiga ega mikroelementlar mavjud.
Ko‘k choy
Ichimliklardan bakteriyalarga qarshi ta’sir kuchiga ega, kariyesning oldini olish, tish emalini himoya qilish, milkni mustahkamlash xususiyatiga ega bo‘lgan ko‘k choy ichish tavsiya qilinadi.
Izoh (0)