• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12980.16
    • RUB161.63
    • EUR14606.57
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +29°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    O‘zbekiston

    “Tosh hammomlar” va tabiiy sut

    Odamlar tabiiy mahsulotlarning foydasi haqida mulohaza yuritganda, ularga bemorlarni tosh hammom yordamida davolagan gruzin tabiblarini eslatging keladi. Agar bemor sog‘ayib ketsa, odamlar tosh hammom kimlarni davolaganini sanab o‘tirgan, olamdan o‘tganda esa, kimlarning umriga zomin bo‘lganini...

    Foto: a2a2milk.com

    Foto: a2a2milk.com

    Eng foydali sut uydagi sigirdan sog‘ib olingani, bozordan olib kelingani, degan gap-so‘zlar xuddi shu tosh hammom voqeasini eslatadi. Faqat ikki vaziyatda sut foydali va tabiiy bo‘lishi mumkin: birinchisi – ozuqasining tarkibi va salomatligini o‘zingiz yaxshi biladigan sigiringizning suti, ozodalikka qat’iy rioya qiladigan buvingiz tomonidan toza, quyosh ostida qizigan sut chelakka sog‘ilgan va olti qavat dokadan suzib olingan hamda bakteritsid fazada, ya’ni mikroblarga qarshi xususiyatlarga ega paytida ichilgan sut. Ikkinchisi – ishlab chiqaruvchining sifat kafolati berilgan qadoqlangan sut. Nestlé® Sutim ana shunday sutlar sirasiga kiradi. Qolgani esa – xuddi lotereya kabi mavhumdir.

    Nestlé Uzbekistan zavodida qayta ishlanadigan sutning hammasi 16 ta sifat testidan o‘tkaziladi. Dastlabki testlar fermer xo‘jaligida olib boriladi, bu — sutning yog‘liligi, zichligi va yangiligi bo‘yicha testlar. Agar sut tegishli parametrlarga mos kelmasa, u fermer xo‘jaliklaridan qabul qilinmaydi . Keyin bu testlar yana bir bor zavod laboratoriyasida qayta o‘tkaziladi.

    Zavod faqat bir kunlik, yangi, ya’ni oxirgi bir sutka davomida sog‘ilgan sutni qabul qiladi. Uning yangiligini pH bo‘yicha tahlil aniqlaydi – sut qanchalik “eski” bo‘lsa, unda sut kislotasi shunchalik ko‘p hosil bo‘ladi va ushbu ko‘rsatkich kamayib boradi. Sutga suv qo‘shilgan yoki sigir kasallangan bo‘lsa, bu ko‘rsatkich qiymati ko‘tariladi. Sutning zichligini tahlil qilish uning suyultirilgan-suyultirilmaganini ko‘rsatadi. Yog‘lilik esa mahsulotni standartlashtirish uchun zarur. Issiq ishlov berishga, ayniqsa, ultrapasterizatsiya jarayoniga faqat yuqori sifatli sutgina bardosh berishi mumkin.

    Keyin organoleptik baholash ishlari o‘tkaziladi. Buning uchun zavodda maxsus o‘rgatilgan degustatorlar ishlaydi, ular Nestlé tomonidan maxsus ishlab chiqilgan usullar bo‘yicha sutning ta’mi, rangi, hidi va konsistensiyasini baholaydi. Eng yuqori baho — yoqimli va shirin ta’mga ega sutga beriladi. Degustatorlar ta’mni “quruq”, yetarlicha ifodalanmagan deb topishi mumkin. Ular yem-xashak, og‘ilxona, o‘t-o‘lan, sutning ta’mini taxir qiluvchi piyoz yoki sarimsoq piyoz ta’mini his qila oladi. Sut hidlarni o‘ziga juda tez “singdirish” xususiyatiga ega bo‘lib, undan neft mahsulotlari, dorilar, yuvish va dezinfeksiyalash vositalarining hidi kelib turishi mumkin. Ushbu muammolarning oldini olish maqsadida Nestlé Uzbekistan zavodida sutni saqlash va tashish uchun maxsus talablar mavjud. Faqat degustatorlar tomonidan ijobiy baho olgan sutlargina keyingi qayta ishlash jarayoni uchun qabul qilinadi.

    Sut tarkibida antibiotiklar bor-yo‘qligini tekshirish — eng muhim testlardan biri. Nestlé® Sutim sutida antibiotiklar yo‘q. Umuman, antibiotiklar sutga qayerdan tushadi? Javob —sigirlarni emlash natijasida. Qoidaga ko‘ra, emlangan sigir karantinda saqlanadi, uning suti faqat buzoqlarga ichiriladi va zavodga topshirilmaydi. Zavod laboratoriyasida sut tarkibida antibiotiklar bor-yo‘qligi puxtalik bilan tekshiriladi. Agar sutdan ozgina miqdorda bo‘lsa ham antibotik topilsa, sut qaytarib yuboriladi. Antibiotiklar inson organizmiga tushar ekan, odamdagi mikroflorani ushbu turdagi antibotik guruhlariga nisbatan beta’sir qilib qo‘yadi. Agar antibiotiklar ko‘p bo‘lsa, ular organizmdagi muvozanatni buzadi – bu disbakterioz va allergiyaga sabab bo‘ladi. Tarkibida antibiotiklar mavjud bo‘lgan sutdan sut-qatiq mahsulotlarini tayyorlab bo‘lmaydi — sutni achitadigan bakteriyalar antibiotiklarga juda ta’sirchan. Shu sababli ba’zida qo‘ldan xarid qilingan sut achimaydi yoki biroz quyuladi, xolos. Nestlé® Sutim esa har qanday turdagi achitqi yordamida juda yaxshi achiydi.

    Sutning tarkibidagi quruq moddalar u qay darajada foydali hamda oqsillar, uglevodlar, minerallar, vitaminlar, fermentlar, mikroelementlar, immun tanachalari va yana bir qator tarkibiy qismlarga boyligini belgilaydi. Ushbu moddalar “quruq qoldiq” deb ataladi, ularning sutdagi miqdori kamida 13 foiz bo‘lishi zarur. Organizm sut oqsilining 96 foizni o‘zlashtiradi, u to‘laqonli modda bo‘lib, tarkibida o‘rnini boshqa hech narsa bosolmaydigan barcha aminokislotalar mavjud. Bular: triptofan, lizin, metionin, fenilalin, valin, arginin, treonin, gistidin, izoleysin va leysin. Bu nomlar oddiy iste’molchiga notanish, albatta, biroq aynan shu aminokislotalar tufayli sut yuqori sifatli parhez mahsuloti hisoblanadi.

    Sut tarkibida soda bor-yo‘qligini tekshirish fermerlar qay darajada halol ekanini ko‘rsatadi. Sutga soda undagi achish jarayonini to‘xtatish va eski sutni yangidek ko‘rsatish uchun solinadi. Soda sut kislotasini beta’sir qilib qo‘yadi, ammo chirituvchi mikroorganizmlar rivojlanishini to‘xtatmaydi, buning ustiga C vitaminini ham jadallik bilan yo‘q qiladi. Bunday “yangi” sutni iste’mol qilib bo‘lmaydi. Shuningdek, tarkibida vodorod peroksidining qoldiqlari topilgan sut ham yaroqsiz hisoblanadi. Ushbu modda sutga uskunalar dezinfeksiyalangan paytda tushishi mumkin.

    Sut tarkibidagi mikroblarning umumiy soni, termofil va mezofil organizmlarning miqdori ham tekshiriladi. Sut turli mikroorganizmlar rivojlanishi uchun ajoyib muhit hisoblanadi. Ular sutga havodan, suvdan, changdan, kir qo‘llar orqali tushadi va jadallik bilan rivojlanadi. Sut tarkibidagi mikroorganizmlar miqdori sut qancha vaqt va qanday sharoitlarda saqlanganini ko‘rsatadi. Bular bakteriyalar, achitqilar, mog‘orlar va virus-bakteriofaglar bo‘lishi mumkin.

    Ba’zi mikroorganizmlar, masalan, aktinomitsetlar sutning tuproq zarralari bilan ifloslanganidan dalolat beradi. Yana bir talay flyuoressentlanadigan bakteriyalar, ichak tayoqchalari guruhiga kiruvchi bakteriyalar mavjud. Umuman olganda, “sutda yashovchi” mikroorganizmlar yetarlicha. Ba’zi bakteriyalarning sporalari qaynatishga chidamli bo‘ladi. Sutga ultra yuqori haroratda ishlov berilganida barcha mikroorganizmlar nobud bo‘ladi, Nestlé Uzbekistan zavodida aynan shu jarayon qo‘llaniladi. Baxtimizga, bunday voqealar juda kamdan-kam hollarda uchraydi, Farg‘ona vodiysidagi sutning sifati har doim a’lo darajada.

    Shuningdek, sut pasterizatsiya va ultrapasterizatsiyadan oldin bir nechta tozalash bosqichidan ham o‘tadi. So‘ngra yana bir bor sifati tekshiriladi. Tetra Pak kompaniyasining aseptik qadog‘iga quyilgan sut sakkiz kun davomida muayyan haroratlarda maxsus inkubatorlarda saqlanadi. Shundan keyin sifat bo‘limining xodimlari yana sutni tahlillardan o‘tkazadi. Agar sut o‘zining mikrobiologik va fizik-kimyoviy ko‘rsatkichlarini o‘zgartirmagan bo‘lsa, unda bu partiya savdoga jo‘natiladi. Agar o‘zgartirgan bo‘lsa, bu sut partiyasi to‘liq utilizatsiya qilinadi.

    Sut haqida hamma faktlarni bilasizmi?

    Unda buni isbotlang va Nestlé® Sutim’ning sovg‘alariga ega bo‘ling. Tanlov haqida www.potrebiteli.uz saytidan batafsil bilib olishingiz mumkin!Blits-so‘rov 14-avgust kuni soat 10:00 dan 17:00 gacha o‘tkaziladi.

    Mahsulot sertifikatlangan. Reklama huquqi asosida

    06.08.2015, 10:18   Izoh (0)   6741
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Senatning 6-avgustda ochiladigan yalpi majlisida 6 ta qonun ko‘rib chiqiladi

    06.08.2015, 09:52

    Urgut shahrining markaziy ko‘chasi bozorga aylanib qoldi

    05.08.2015, 22:14

    O‘zbekiston seysmologlari yaqin orada kuchli zilzilalar kutilmasligini ma’lum qildi

    05.08.2015, 11:11

    Xitoydagi matematika fanidan xalqaro musobaqada O‘zbekiston jamoasi 2-o‘rinni egalladi

    05.08.2015, 10:56

    Navoiyda 96 na­far nu­ro­niy­ning tug‘ilgan kun­­lari tantanali ni­shon­­lab berildi

    05.08.2015, 08:33

    O‘zbekiston Milliy kutubxonasida Igor Savitskiyning 100 yilligiga bag‘ishlangan ko‘rgazma ochildi

    04.08.2015, 21:46
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    O‘zbekiston Milliy banki “Oltin omonat”ni ishga tushirmoqda


    Silk Avia Shahrisabzga ko‘proq parvoz qiladi


    Toshkent mineral suvi: Iskandar Zulqarnayndan hozirgi kungacha


    Moliyaviy firibgarlik: murakkab sxemalar bo‘yicha sodda tushunchalar 


    Uzbekistan Airways Islomobodga parvozlarni yo‘lga qo‘ymoqda


    GWM Auto Shanghai 2025 da o‘zining global strategiyasini taqdim etdi: O‘zbekiston asosiy hamkorlar qatorida 


    OSTIM Global: 100 gektarlik zamonaviy sanoat hududi


    MAGIC SAFARI — Markaziy Osiyodagi birinchi tematik safari-park 15-may kuni o‘z eshiklarini ochadi!


    “Otang bozor, onang bozor”, qurilish do‘koni ochmoqchi bo‘lsang, Tashkent INDEX’ga bor


    Digital Uzbekistan Toshkentda 28-may kuni o'z ishini boshlaydi! Bozorni o‘zgartirib yuboruvchi PLAS-Forum 


    UZCARD SHERDOR premium kartasi endi MKBANKda mavjud


    BI Group Toshkent BI Botanika Saroyi turar-joy majmuasini belgilangan muddatdan oldin foydalanishga topshirdi va sifat hamda muddatga sodiqligini tasdiqladi


    Coca-Cola 139 yillik ilhom, ajoyib kashfiyotlar, mashhur kampaniyalar va butun dunyo sevib qolgan ta’mni taqdim etmoqda 


    O‘zbekistonda token chiqarish bo‘yicha pilot loyihani amalga oshirish rejalashtirilgan


    “Trastbank”dan kichik biznes egalari uchun 500 mln so‘mgacha kredit!

     

    Tavsiya etamiz

    “Yovuzlik imperiyasi zaminimizga hech qachon qaytmasligi uchun” — jamoatchilik o‘roq-bolg‘ali qizil bayroq va qora-olovrang lentani taqiqlashni so‘ramoqda

    13 may, 22:22

    Ular doim dunyoda eng yaxshilaridan bo‘lgan — pokistonlik harbiy uchuvchilar haqida

    12 may, 21:30

    Si va Putin tandemi: Rossiya va Xitoyning “chegarasiz do‘stligi” Markaziy Osiyodagi muvozanatga qanday ta’sir qiladi?

    12 may, 19:00

    “AQSH yordam bermaganida, g‘alabaga erisha olmasdik” — Ikkinchi jahon urushida SSSR yutug‘ini ta’minlagan yashirin haqiqatlar

    10 may, 15:00
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Mavritaniyaning sobiq prezidenti 15 yilga qamaldi

    Dunyo | 15 may, 07:10

    Fransiyada hayvonot bog‘ida chaqmoq urishi oqibatida 13 kishi jarohat oldi

    Dunyo | 14 may, 23:55

    “Rossiya-Ukraina mojarosining yakuni butun Yevropa taqdirini hal qiladi” — Fridrix Merts

    Dunyo | 14 may, 23:40

    Robert De Niro “Oltin palma yaprog‘i”ni qo‘lga kiritdi va Donald Trampni tanqid qildi

    Kino | 14 may, 23:25

    Turkiya hukumati Tramp tashrifini 15-mayda emas, balki yaqin kunlarda kutmoqda — OAV

    Dunyo | 14 may, 23:16

    “Daryo” dayjesti: 14-mayning eng muhim xabarlari

    O‘zbekiston | 14 may, 22:50

    Vaqt sinovidan o‘tgan: bosh rollarni qayta-qayta ishonib topshiriladigan 5 ta kino juftlik

    Layfstayl | 14 may, 22:30
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.