Erta kuz — sovuq mavsumga tayyorgarlik ko‘rishning eng faol davri hisoblanadi. Ba’zi uy bekalari muzlatgichni qishda iste’mol qilinadigan mahsulotlar bilan to‘ldiradi. Biroq ko‘pchilik yozgi sabzavot va mevalarni behuda muzlatib qo‘yadi: ular o‘z ta’mini yo‘qotadi va pishirish uchun yaroqsiz mahsulotga aylanadi.
Sentabr oyida ko‘plab uy bekalari muzlatkichlarni qishda iste’mol qilish mumkin bo‘lgan sabzavot va mevalar bilan to‘ldiradi. Kompaniyalar sotish unutilgan go‘sht bo‘lagi va muzqaymoq solinadigan idish, meva va sabzavotlar solingan bir nechta sumka va konteynerlarni — o‘rim-yig‘im mavsumi hali tugamagan bo‘lsa ham yaxshi narxda sotib oladi.
Muzlatish — qishda sabzavot, rezavor mevalar narxi o‘sib boradigan paytda sezilarli darajada pulni tejashga yordam beradi. Qolaversa, sho‘rva, vitaminli choy yoki issiq ragu uchun har doim qo‘lingizda mahsulotlar bo‘lishi juda qulay.
Shunday bo‘lsa ham yangi mahsulotlarni muzlatish odatda kutilgandek natija bermaydi. Mutaxassislarning ta’kidlashicha, ko‘plab meva va sabzavotlar noldan past haroratda uzoq muddatli saqlash uchun to‘g‘ri kelmaydi.
Quyidagi sabzavot va mevalarni muzlatmagan ma’qul:
- bodring
- baqlajon
- qovoqcha
- pomidor
- kartoshka
- sholg‘om
- turp
- piyoz
- sarimsoq
- olma
- nok
- tarvuz
Yana bir muhim omil — mahsulotlarning foydali jihatlari yo‘qolishi hisoblanadi. Muzlatilgan piyoz va sarimsoq fitonsidlarni yo‘qotadi — bu esa immunitet uchun foydali moddalar tarkibiga kiradi. Sovuq mavsumda bu moddalar organizm uchun juda muhim.
Sabzi, yashil no‘xat, bulg‘or qalampiri, lavlagi va rezavor mevalarni muzlatgan ma’qul. Bu meva va sabzavotlar qishda do‘konlardan ham topish mumkin bo‘lgan bodring va pomidorlarga nisbatan ancha qimmatlashadi.
Mavzuga doir:
Izoh (0)