• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12618.63
    • RUB160.83
    • EUR14516.47
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +38°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Sayohat

    Bo‘linmaydigan pitssa, nonushtada ichiladigan kapuchino. Italiyaliklarning xorijliklarga yot bo‘lgan ovqatlanish bilan bog‘liq odatlari

    Ijtimoiy so‘rovnoma natijalariga ko‘ra Italiya oshxonasi mashhurlik bobida yetakchilik qiladi. Ushbu oshxona haqida gap ketganda barchaning ko‘z oldiga mazali pitssa va spagettilar keladi. Ammo mashhurlik hammaga ma’lumlikni bildirmaydi. Italiyada bo‘lmaganlar ushbu mamlakatdagi ovqatlanish bilan bog‘liq odatlar haqida bilmasligi yoki yanglish tushunchaga ega bo‘lishi mumkin.

    Kapuchino faqat nonushtada ichiladi

    Foto: Getty Images

    Foto: Getty Images

    Italiyada qahva ichish bilan bog‘liq qat’iy qoida bor. Masalan, kapuchino yoki boshqa sut qo‘shilgan qahva faqat nonushta paytida ichiladi, kafe va restoranlarda soat 11 dan keyin buyurtma berilmaydi. Yana bir qiziq ma’lumot: Italiyada kapuchino va lattega hech qachon dolchin qo‘shilmaydi.

    Nonushtaga shirinlik tanovul qilinadi, tuxum yeyilmaydi

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Italiyaliklar to‘yimli nonushta qilmaydi, buning o‘rniga tongda qahva ichish hamda shirinlik, masalan, pechenye yeydi. Shuningdek, nonushtaga tuxum iste’mol qilinmaydi. Tuxum faqatgina mehmonxona va restoranlarda sayyohlarga pishirib berilishi mumkin.

    Taomni faqat suv bilan iste’mol qilish mumkin

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Italiyaliklar taom bilan birga sut iste’mol qilsa, hazm tizimiga zarar yetishiga ishonadi. Shuningdek, ovqat ta’mini o‘zgartirishi bois gazlangan suv va sharbat ham ichilmaydi. Xuddi shu sabab bilan qahva ham faqat ovqatlanib bo‘lgandan keyin ichiladi. Gazlangan ichimliklarni istisno sifatida pitssa bilan iste’mol qilish mumkin.

    Non dasturxonga sariyog‘dan alohida tortiladi, qolaversa, pasta ham nonsiz iste’mol qilinadi

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Yaxshi xizmat ko‘rsatiladigan restoranlarda xo‘randa buyurtma berishidan avvalroq stolga non solingan savatcha hamda sariyog‘ va pichoq qo‘yiladi. Italiyada non deyarli dasturxonga sariyog‘ surtib tortilmaydi. Ba’zida zaytun yog‘i surtilgan holda tortilishi mumkin. Shuningdek, pasta ham hech qachon non bilan yeyilmaydi.

    Non bilan bog‘liq boshqa bir odat

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Italiyaliklar ovqatdan keyin tarelkada qolgan qoldiqni non bo‘lagi bilan yeb qo‘yadi. Bo‘laklarga bo‘lingan non “skarpetta” deb ataladi.

    Asosiy tanovul vaqtlari orasida tamaddi qilinmaydi

    Foto: Getty Images

    Foto: Getty Images

    Ovqatlanish Italiya aholisi uchun o‘ziga yarasha an’ana hisoblanadi va aynan shu bois ham asosiy tanovul vaqtlari orasida tamaddi qilinmaydi. Mashhur oshpaz Pallegrinomn Artuzining kitobida yozilishicha, tushlik va kechki ovqat orasida 7 soat vaqt bo‘lishi kerak — taomning to‘liq hazm bo‘lishi uchun aynan shuncha vaqt lozim. Shu bilan birga, italiyaliklar fikricha, tanovul mobaynida shoshilish yaramaydi. Televizor qarshisida yarimtayyor mahsulotlar va gazaklarni cho‘qilash ham italiyaliklarga xos emas. Ular ovqat pishirishga, ba’zida esa undan ham ko‘ra iste’mol qilishga ko‘proq vaqt sarflaydi.

    Tushlik qat’iy tartib asosida dasturxonga tortiladigan bir necha ovqatdan iborat bo‘ladi

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Asosiy ovqatlanish paytida ham dasturxondan an’anaviy tarzda bir necha yegulik o‘rin oladi. Dastlab antipasto, keyin birinchi ovqat — pasta yoki rizotto keltiriladi. So‘ngra ikkinchi taom — go‘sht yoki baliqni garnir yo bo‘lmasa salat bilan birga yeyish mumkin. Keyin ta’bga qarab shirinlik, meva va qahva iste’mol qilinadi. Ulardan birini tanovul qilmaslik mumkin, ammo ketma-ketlikni buzish aslo mumkin emas.

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Salatga zaytun yog‘i va balzamli sirka qo‘shiladi va faqatgina ikkinchi ovqat bilan qo‘shib iste’mol qilinadi. To‘yimli taomlar bilan qo‘shib iste’mol qilingani hisobiga ham Italiya oshxonasiga mansub salatlarning deyarli bari yengil va oddiy bo‘ladi.

    Insalatona — qaynatilgan tuxum, go‘sht, baliq, no‘xat va jo‘xoridan iborat bo‘ladi. Birinchi ovqatdan avval dasturxonga tortiladigan antipastoga oid bo‘lgan insalatona ba’zida to‘liq ovqatlanishni ham o‘rnini bosadi.

    Baliq va dengiz mahsulotlaridan tayyorlangan taomga hech qachon pishloq qo‘shilmaydi

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Qirg‘ichdan chiqarilgan parmezan pishlog‘ini istalgan italyancha taomga qo‘shish mumkin, deb o‘ylaganlar yanglishadi. Ushbu pishloq turi pitssa, pasta, rizottoga o‘zgacha ta’m bag‘ishlaydi, ammo hammasi sousga bog‘liq bo‘ladi.

    Spagetti qiymali sharchalar yoki tovuq bilan qo‘shib iste’mol qilinmaydi

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Italiya oshxonasiga xos yozilmagan qoida bor: pasta va go‘shtni bitta likopchadan iste’mol qilmaslik kerak. Shuning uchun ham kotlet yoki qiymali sharchalar boshqa bir yegulik bilan birga yeyiladi. Shuningdek, Italiyadan asosida tovuq bo‘lgan sousli pastani deyarli topib bo‘lmaydi. Tovuq ikkinchi taom sifatida iste’mol qilinadi.

    Spagetti qoshiq bilan yeyilmaydi va pichoq bilan bo‘linmaydi

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Spagettini faqat bolalargina qoshiq bilan yeyishi mumkin. Kattalar esa sanchqi ishlatgan holda iste’mol qilishi kerak. Qolaversa, ushbu taomga pichoq ishlatish shart emas. Spagetti va boshqa makaronlar bo‘kib qolmasligi uchun tuzli suvda, baland olovda qaynatiladi.

    Pitssa bo‘linmaydi

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Italiyada pitssa stolga tortishdan avval bo‘laklarga bo‘linmaydi. Odatga ko‘ra, italiyaliklar kishi boshiga bittadan pitssa buyurtma qiladi. Gap shundaki, u yerda pitssalarning hajmi unchalik katta bo‘lmaydi. Nachinkasida esa kaloriya bisyor emas. Shundan kelib chiqib italiyaliklar pitssani bo‘lishishda ma’no ko‘rmaydi. Bundan tashqari pitssa kesilsa, motsarella xamir ichiga oqadi va xamir yumshab qoladi. Umuman olganda, ushbu mamlakat aholisi bir nechta odam uchun bitta taomni buyurtma bermaslikni ma’qul biladi. Bu qoida bolalarga ham taalluqli. Shirinlik va gazaklar bundan mustasno.

    Menyuda pitssaga xos odatiy nomlarni uchratib bo‘lmaydi

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Dunyoning boshqa burchaklari uchun odatiy bo‘lgan pitssa nomlari italiyaliklarga begona. Masalan, go‘shtli yoki hammaga mashhur bo‘lgan peperoni u yerda yo‘q. Peperoni buyurtma qilgan sayyohga odatiy qalampir yetkazilishining ehtimoli katta. Chunki peperoni italyanchada peper, ya’ni qalampirning ko‘plik shakli hisoblanadi. Kolbasali pitssa ta’mini ta’tib ko‘rish uchun pizza al salamino, pizza diavola yoki pizza calabrese’ni so‘rash kerak.

    Meva va sabzavotlar po‘sti archilgan holda iste’mol qilinadi

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Italiyaliklar boshqa mamlakatlarda po‘sti bilan iste’mol qilinadigan meva va sabzavotlar — olma, nok, shaftoli, bodringni po‘stini archib keyin iste’mol qiladi. Archilmagan meva yeyayotgan mehmon yoki sayyohga pichoq keltiriladi.

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Oilaviy tushlik (italiyaliklar oila a’zolari bilan har yakshanba kuni uchrashadi) vaqtida kimdir “Buon appetito!”, ya’ni yoqimli ishtaha demagunicha ovqatga qo‘l urish yaramaydi. Bu so‘z aytilmasidan avval hatto stakanlarga ichimlik quyilmaydi. Qolganlar tushlik qilib bo‘lmagunicha stol atrofini tark etish ham italiyaliklarga xos emas.

    Bolalarni hamisha birga olib yurish mumkin

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Bolalar ushbu mamlakat aholisining jon-u dili. Shu sabab ham ular hamma yerga bolasini o‘zi bilan olib yurishi mumkin. Italiyada uyquga erta yotilmaydi, aynan shu sabab restoranlarda hatto tun yarmida ham farzandi bilan birga tashrif buyurgan xo‘randalarni uchratish mumkin.

    Mavzuga doir:

    • Har qanday mamlakatni travel-shoulardan ko‘ra yaxshi ochib beradigan shohona taomlar (foto)
    • Yapon taomlari san’atning alohida turi ekanligini isbotlovchi suratlar
    • Sayohatga chiqqanda mahalliy oshxona bilan yaqindan tanishish uchun albatta tatib ko‘rish kerak bo‘lgan taomlar (foto)
    • Kesishga qo‘l bormaydi: san’at asari darajasida tayyorlangan tortlar (foto)
    • “Yeyayotganingizda u qimirlaydi”: Dunyo mamlakatlaridagi eng antiqa yeguliklar (foto)

    05.09.2021, 21:56   Izoh (0)   29078
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Italiyaliklarning siz kutmagan odatlari va mamlakatni butunlay boshqa tomondan ochib beruvchi qiziqarli faktlar

    23.08.2021, 14:41

    Hatto tajribali olimlarni ham bosh qotirishga undaydigan dunyodagi 8 ta sirli obyekt (foto)

    17.08.2021, 10:56

    Milliardlab dollarlar barchaning ko‘z o‘ngida: dunyodagi eng qimmat megaloyihalar (foto)

    12.08.2021, 21:58

    Sayyoradagi ko‘zni quvnatuvchi manzaraga ega maskanlar suratlari

    05.08.2021, 20:57

    Yaponiyada shohona taomlanish uchun restoranga borishning hojati yo‘qligining isboti (foto)

    04.08.2021, 20:56

    Koronavirus o‘chog‘i Uxan shahrining pandemiyadan avval va keyingi hayotini aks ettiruvchi suratlar

    04.08.2021, 10:59
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Buxoro, G‘ijduvon, zindon, misvok va madrasa – 100 savolga 1 javob


    110% grant va xalqaro amaliyotlar: Central Asian University va AKFA Medline University Hospital rezidentura dasturiga qabul davom etmoqda


    InfinBank Visa kartalari bilan endi WeChat Pay va Alipay orqali to‘lash mumkin


    Mikrokreditbank xalqaro moliya institutlari bilan muhim kelishuvlarga erishdi


    InfinBLACK bilan qadimiy shaharlar bo‘ylab sayohatlar


    “O‘zbekinvest” EISK AJ va Slovakiyaning EXIMBANKA SR o‘rtasida hamkorlik to‘g‘risida bitim imzolandi


    Bekobodda "Biznesni rivojlantirish banki"ning  zamonaviy bank xizmatlari markazi ish boshladi


    TENET: “Stellar Residence” apartamentlari 24 oygacha bosqichma-bosqich to‘lov bilan 


    InfinBank pul o‘tkazmalari geografiyasini kengaytirmoqda


    G‘alabadan ilhom, kelajak sari dadil qadam – Jahon chempionatiga yo‘l olgan chempionlar uchun BYD avtomobillari tuhfa etildi


    Investitsiya nima va u insonlarga nima uchun kerak?


    Acıbadem shifoxonalar tarmog‘ida bolalarda saraton va qon kasalliklarida suyak iligi transplantatsiyasi


    Uzbekistan Airways Seulga kunlik aviaqatnovlarni taklif qiladi


    Hyundai Tucson: 24 oyga bo‘lib to‘lash imkoniyati — qulay, tez, foydali


    Uzbekistan Airways bilan Kuala-Lumpur va Bangkokga sayohatni rejalashtiring

     

    Tavsiya etamiz

    Chelyabinskka qulagan meteorit — 540 kilolik osmon jismi qanday topilgan edi?

    19 iyun, 13:31

    Qariyb yarim asrlik mehnat yoxud Eron qanday qilib raketa derjavasiga aylandi?

    18 iyun, 20:05

    Raddiyaga raddiya: “Yuksalish” harakati va “O‘zsuvtaʼminot” AJ bir-birini yolg‘on maʼlumot tarqatishda ayblamoqda

    17 iyun, 00:10

    Eron–Isroil qarama-qarshiligi: urush bosqichma-bosqich qanday avj oldi?

    16 iyun, 14:38
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Chelyabinskka qulagan meteorit — 540 kilolik osmon jismi qanday topilgan edi?

    Dunyo | 19 iyun, 13:31

    O‘zbekistondagi 7 ta OTM dunyoning eng yaxshi universitetlari ro‘yxatidan o‘rin oldi

    O‘zbekiston | 19 iyun, 13:22

    Prezident Qarshidan Shahrisabzga poyezdda bordi (foto)

    O‘zbekiston | 19 iyun, 13:11

    “Hech kim men nima qilishimni bilmaydi” — Tramp

    Dunyo | 19 iyun, 13:09

    “AQSH qurollari Eron yerosti yadroviy obyektlarini yo‘q qila olmaydi” — amerikalik ekspert

    Dunyo | 19 iyun, 12:59

    Investitsiya nima va u insonlarga nima uchun kerak?

    Reklama | 19 iyun, 12:00

    Magnum supermarketlar tarmog‘i O‘zbekistonni tark etmoqda

    O‘zbekiston | 19 iyun, 12:54

    Futbol mantiqlariga qarshi chiqqan Krishtianu Ronaldu

    Sport | 19 iyun, 12:44
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.