Olimlar tomonidan aniqlanishicha, ma’lum bir oziq-ovqatlar kelib tushishi natijasida organizmda sodir bo‘ladigan kimyoviy jarayonlar asablar zo‘riqishining biroz bo‘lsa-da kamayishiga va yoqimli hissiyot uyg‘onishiga sabab bo‘lar ekan.
Rezavor mevalar
Qorag‘at (chernika) – organizmga ko‘plab usullar bilan ijobiy ta’sir o‘tkazuvchi antioksidant. Qulupnay, malina va maymunjonlar stressga qarshi kurashishda samaradorligi o‘z isbotini topgan C vitaminlariga juda boydir.Tekshirishlar natijasiga ko‘ra, hayajonli chiqishlar oldidan bunday mevalarni yeyish oqibatida stress gormoni ishlab chiqarilishi biroz kamayishi ma’lum bo‘ldi. Hatto, bunday samara muzlatilgan rezavor mevalarda ham kuzatilgan.
Moychechakli choy
Tinchlantiruvchi choylarning organizmga shifobaxsh ta’sirini yaxshi biladiganlar uni uxlashdan oldin ichadi. Moychechak choyi ham xuddi shunday shifobaxsh xususiyatga egadir.Sarimsoq
Sarimsoqdagi kimyoviy birlashmalardan biri hisoblangan allitsinlar yurak xastaliklari, saraton va virusli infeksiyalarning oldini olishga yordam beradi.Ko‘k choy
Ko‘k choy tarkibida miya faoliyatining samaradorligini va uning stress bilan kurashish manbalarini oshirish xususiyatiga ega bo‘lgan aminokislotalar mavjud.Manba: “Weekend.ru”
Izoh (0)