• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12658.19
    • RUB161.44
    • EUR14672.11
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +33°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    O‘zbekiston

    Bir piyola qaymoq bilan qaynoqqina shirmoy non

    O‘zbekistonda sutdan turli mahsulotlar tayyorlash madaniyati asrlar davomida shakllanib kelgan. Bu yerning o‘zgacha iqlimi va geografik sharoiti tufayli sog‘ib olinadigan suti ham boshqacha. Mahalliy sigirlar kamsut ekanini ko‘pchilik biladi. Ulardan sog‘ib olinadigan sut unchalik ko‘p emas, kuniga 7—11 litrni tashkil etadi. Vaholanki, bu boradagi o‘rtacha statistik raqamlar 20—25 litr, Yevropa zotdor sigirlari uchun esa 35—40 litr sutdan iborat.

    Ammo bu qanday sut? Dunyodagi eng mazali sut. Nima uchun? Chunki uning yog‘lilik darajasi juda yuqori — 4,5 foiz. Taqqoslash uchun, belgilangan o‘rtacha yog‘lilik darajasi 3,2—3,7 foizni tashkil etadi. Shu o‘rinda, sut yog‘i ta’mni kuchaytiruvchi juda kuchli tabiiy vosita ekanini qayd etish joiz. Mahsulot qanchalik yog‘li bo‘lsa, organizmdagi ta’mni sezuvchi retseptorlarga u shunchalik mazali bo‘lib tuyuladi. Ha, biz shunday yaralganmiz. Demak, bizning, ya’ni O‘zbekiston sutining ta’mi juda mazali.

    O‘zbekistonning har bir hududida sog‘ib olinadigan sut o‘ziga xos ta’m xususiyatlariga ega. Ayniqsa, bu borada Qashqadaryo sut mahsulotlari ko‘proq tanilgan. Xususan, Shahrisabz atrofidagi qishloqlarda tayyorlanadigan sut mahsulotlarining mazasi og‘izda qoladi. Mana, sutdan tayyorlanadigan mahsulotlarga ham yetib keldik.

    Foto: Nestlé®

    Foto: Nestlé®

    Mashhur to‘rtlik: qaymoq, qatiq, suzma va qurt

    Sutdan qurtgacha bo‘lgan ko‘p bosqichli jarayon orqali dialektika qonunlarini o‘rganish mumkin, chunonchi ushbu jarayon go‘zal va mantiqiy ketma-ketlikka asoslangan. Yozda o‘rtacha harorat 40 darajani tashkil etuvchi mazkur mintaqada sovutgichlar paydo bo‘lishidan ancha ilgari sutga ishlov berishning noyob texnologiyasi, sutni biror-bir yo‘qotishsiz saqlash va undan foydalanish imkoniyatini beruvchi texnologiya mavjud bo‘lgan.

    Sutga o‘zbekchasiga ishlov berishning birinchi bosqichi — uni qaynatish va qaymog‘ini olishdan iborat. Keyin sut maxsus sopol kosalarga quyilgan. Kosaning pastdan yuqoriga kattalashib ketadigan shakli sut yuzasida qalin qatlamni hosil qiluvchi yog‘ni to‘liq olish imkonini bergan.

    Qaymoq idishi. G‘ijduvon. Kulol — Abdullo Narzullayev

    Qaymoq idishi. G‘ijduvon. Kulol — Abdullo Narzullayev

    Aytgandek, bizning qaymoq xom qaymoqdan nimasi bilan farq qilishini bilasizmi? Nomidan ham ko‘rib turganingizdek, xom qaymoq yangi sog‘ilgan sutdan olinadigan mahsulot bo‘lsa, bizning qaymoq qaynatilgan sutdan olinadi. Umuman olganda esa, qaymoq ko‘pchilik yoqtirmaydigan o‘sha sut ko‘pigi hisoblanadi.

    Foto: Nestlé®

    Foto: Nestlé®

    Shunday qilib, qaymoqni ajratib oldik, qo‘limizda deyarli yog‘siz sut qoldi. Endi jarayonning ikkinchi bosqichi — qatiq tayyorlashga o‘tamiz. Buning uchun iliq sut (30-36 daraja) bankaga quyiladi va unga bir qoshiq achitqi solinadi. Biz O‘zbekistonda “qatiq” deb ataydigan achitqi butun dunyoda “bulg‘or tayoqchasi” sifatida taniqli. Bu sut kislotasi bakteriyalarining alohida turi bo‘lib, u sutni qatiqqa aylantirib beradi.

    Qadimda bizning hududda bir litrli shisha bankalar bo‘lmagan. Qatiq tayyorlash uchun “chorquloq” deb ataluvchi maxsus sopol idishdan foydalanilgan. “Chorquloq” fors tilidan “to‘rtta quloq” ma’nosini beradi. Haqiqatan ham idishning to‘rtta halqasimon qulog‘i bor. Ular yordamida achitqi solingan sut arqon bilan tok tirgovuchlariga osib qo‘yilgan. Gap shundaki, qatiq kulbalar atrofida yashaydigan ancha-muncha ilonlarning e’tiborini jalb etgan. Shu bois chang tushmasligi uchun ustiga mato yopilgan, qatiq ilonlarni uyga o‘rgatmaslik maqsadida chorquloqda osib qo‘yilgan. 6—8 soat vaqt o‘tgandan so‘ng iliq joyda turgan qatiq bakteriyalar faoliyatini to‘xtatish uchun salqin joyga olib qo‘yilgan. Aks holda qatiq achib qolgan.

    Chorquloq. Andijon. Kulol — Mirzobahrom Abduvahobov

    Chorquloq. Andijon. Kulol — Mirzobahrom Abduvahobov

    So‘ngra ortiqcha qatiq boshqa qatiq mahsulotiga aylantirilgan. Uning saqlanish muddati ham sut, qaymoq yoki qatiqnikiga qaraganda uzoqroq bo‘lgan. Shunday qilib, keyingi bosqich — suzma tayyorlash jarayoni. Ayrim viloyatlarimizda uni “chakki” deyishadi.

    Suzma tayyorlash uchun qatiq bir necha qavat qilib taxlangan dokaga, chitdan tikilgan maxsus xaltaga solinadi va tuguncha qilib bog‘lanadi. Qatiq zardobi oqib ketishi uchun shabada esib turadigan soya joyga osib qo‘yiladi. Vitaminlar va mikroelementlarga boy bo‘lgan zardobni to‘plab, xamir tayyorlashda qo‘llashadi.

    Suzmaning o‘zi yoqimli yaxna taom sifatida iste’mol qilinadi. Tuz, ziravorlar, ko‘katlar qo‘shilgan suzma dasturxonga tortiladi. Ushbu mahsulotga turli ko‘katlarni solayotgan paytda unga biroz qaymoqni qo‘shib ko‘ring. Shunda suzma mutlaqo o‘zgacha, ajoyib ta’mga ega bo‘lishini ko‘rasiz.

    Foto: Nestlé®

    Foto: Nestlé®

    So‘nggi, to‘rtinchi bosqich, bu — qurt. Qatiqdan suzma tayyorlayotganda, qanday quruqlikdagi va achish darajasidagi suzmaga ega bo‘lmoqchi ekanligingizga qarab, uni 8 soatdan 24 soatgacha osib qo‘yish kerak. Qatiq qancha ko‘p tursa, u shunchalik ko‘p achiydi va suvi qochadi. Qurt tayyorlash uchun suzma undagi zardob butkul ajralib chiqqunga qadar osib qo‘yiladi. Hosil bo‘lgan massaga tuz qo‘shiladi, qoriladi va yong‘oqday keladigan dumaloqchalar yasaladi. Ular quyoshda quritiladi yoki to‘liq qurigunga qadar soya joyga qo‘yiladi.

    Foto: Nestlé®

    Foto: Nestlé®

    Agar qatiq va suzma qaymog‘i olinmagan sutdan tayyorlansa, qurt faqat yog‘i olingan sutdan tayyorlanadi. Chunki ushbu mahsulot uzoq vaqt saqlash uchun mo‘ljallangan, aks holda, sut tarkibidagi yog‘ oksidlanadi va qurtga yoqimsiz ta’m beradi. Qurtga turli ko‘kat va ziravorlarni qo‘shish mumkin, masalan, rayhon, garmdori, achchiq qizil qalampir va xushxo‘r qora murch.

    Sut mahsulotlarini tayyorlash uchun qanday sut bo‘lgani ma’qul?

    Biz yuqorida tilga olgan jarayonda faqat begona bakteriyalardan xalos bo‘lgan toza sutgina qatnashishi mumkin. Uy sharoitlarida bunga sutni qaynatish orqali erishiladi. Biroq sutni qaynatish ham o‘z kamchiliklariga ega yuqori haroratda vitaminlar va foydali moddalarning bir qismi yo‘qoladi. Shu o‘rinda, yuqoridagi jarayonni do‘kondan sotib olingan sut bilan amalga oshirish mumkinmi, degan savol tug‘ilishi tabiiy. Ha, mumkin. Faqat bunda sut mahsulotini ishlab chiqargan korxona konservantlarni qo‘llamagan bo‘lishi kerak. Konservantlar sut kislotasini hosil qiladigan bakteriyalarning faoliyatiga to‘sqinlik qiladi va sutning achishiga yo‘l qo‘ymaydi. Bunda ultrapasterizatsiya jarayonidan o‘tgan sut eng maqbul variant hisoblanadi. Ultrapasterizatsiya jarayonining mohiyati shundaki, sut bir necha soniya ichida yuqori haroratda qizdiriladi. Ushbu jarayon ham begona zararli bakteriyalarni yo‘q qiladi, ham sutning achishiga to‘sqinlik qilmaydi.

    Liliya Nikolenko

    Sut haqida hamma faktlarni bilasizmi?

    Unda buni isbotlang va Nestlé® Sutim’ning sovg‘alariga ega bo‘ling. Tanlov haqida www.potrebiteli.uz saytidan batafsil bilib olishingiz mumkin!

    Blits-so‘rov 3-iyul kuni soat 10:00 dan 17:00 gacha o‘tkaziladi.

    Mahsulot sertifikatlangan. Reklama huquqi asosida

    25.06.2015, 11:17   Izoh (0)   15203
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Namanganda tanishini pichoqlagan ayolga nisbatan jinoiy ish ochildi

    25.06.2015, 11:09

    Davlat bojxona qo‘mitasi axborot xizmatlari faoliyati samaradorligini oshirish mavzusida videokonferensiya o‘tkazdi

    24.06.2015, 18:01

    Dam olish kunlari O‘zbekistonning ba’zi viloyatlarida yomg‘ir yog‘adi

    24.06.2015, 16:50

    Namanganda Nexia va Damas to‘qnashuvi natijasida bir kishi hayotdan ko‘z yumdi

    24.06.2015, 14:26

    Buxoroda chegara postining yangi binosi foydalanishga topshirildi

    24.06.2015, 12:18

    Jizzax aloqa bo‘limi boshlig‘i fuqarolarning 51 mln so‘m nafaqa pullarini o‘zlashtirib oldi

    24.06.2015, 11:45
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Katta o‘zgarishlar kichik qadamlar bilan boshlanadi


    Ipoteka Bank OTP Group: “Quyosh” — parkentliklar uchun yangi mahalla markazi ishga tushirildi


    GETWORK — Yevropada ishlash orzusini amalga oshiradigan ishonchli agentlik


    “Tadbirkorlikni rivojlantirish kompaniyasi” ISO 9001 va ISO 37001 xalqaro sertifikatlarini qo‘lga kiritdi 


    Mikrokreditbankda omonat karta joriy qilindi


    President Tech Award tanlovida ishtirok etish uchun arizalar qabuli uzaytirildi 


    SQB dan “TEZKOR+” krediti —  biznesingizni rivojlantirish uchun qulay yechim 


    Osteosarkoma: tashxislash, davolash va fanlararo yondashuv


    “InfinBANK” AJ Toshkentda yangi Bank xizmatlari markazini ochdi  


    Ipak Yo‘li Bankdan Tradeloan: xalqaro bitimlarni moliyalashtirish


    Navoiy innovatsiyalar universiteti 2 milliard so‘mlik grant dasturini e’lon qildi 


    Qulay shartlar bilan yangi ipoteka mahsuloti va xonadon yutib olish imkoniyati


    Kia Sonet va ADM Global: O‘zbekiston avtomobil klasterini mahalliylashtirilishiga qariyb 260 mln AQSH dollari miqdorida sarmoya


    Ipotekaga xonadon, sovg‘a sifatida esa — omborxona!


    Sun’iy intellekt bo‘yicha ikki diplomli ta’lim — UMFT & FAR EAST University hamkorligida

     

    Tavsiya etamiz

    Matriarxat davri qaytadimi: nima uchun qiz farzand tarbiyalash trendga aylanmoqda?

    14 iyul, 13:07

    Oilasini qashshoqlik va ochlikdan qutqargan jangchi yigit: Arda Gyulerning kurashga to‘la hayot maktubi

    13 iyul, 22:15

    Kreml soyasidagi jumboqlar: sirli ravishda vafot etgan rossiyalik tadbirkor va amaldorlar

    10 iyul, 20:40

    Isroilning G‘azodagi qirg‘ini yagona emas: Insoniyat tarixidagi eng yirik genotsidlar qanday sodir bo‘lgandi?

    10 iyul, 19:12
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Eron prezidenti kortejidagi muammo sababli taksida ketishga majbur bo‘ldi

    Dunyo | 18 iyul, 09:25

    Navoiy innovatsiyalar universiteti 2 milliard so‘mlik grant dasturini e’lon qildi

    Reklama | 18 iyul, 09:00

    Kobulda transafg‘on temiryo‘li bo‘yicha uch tomonlama bitim imzolandi

    O‘zbekiston | 18 iyul, 09:12

    Trampga surunkali venoz yetishmovchiligi tashxisi qo‘yildi (video)

    Dunyo | 18 iyul, 09:04

    Toshkentda kichik halqa avtomobil yo‘lining bir qismi 4 kunga yopiladi

    O‘zbekiston | 18 iyul, 08:47

    “Real” mavsumni rekord darajadagi daromad bilan yakunladi

    Sport | 18 iyul, 08:29

    Britaniyaliklar Trampning harakatlarini mamlakat xavfsizligiga eng katta tahdid deb bilmoqda — Politico

    Dunyo | 18 iyul, 00:10

    “Rossiya va Xitoy bilan urush 2027-yilda boshlanishi mumkin” — NATO generali

    Dunyo | 17 iyul, 23:55

    Zelenskiy Tramp bilan “mega kelishuv” rejalashtirilayotganini bildirdi

    Dunyo | 17 iyul, 23:45
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.