Hayvon yog‘larini o‘z ichiga olgan oziq-ovqatlarni haddan tashqari ko‘p iste’mol qilish bilan qon tomirlarining ichki devorlarida xolesterin blyashkalari hosil bo‘ladi. Shu bilan birga qondan ozuqa moddalari va kislorod organizm to‘qimalarining hujayralariga kamroq yetib keladi. Tomirlar zararli qoldiqlardan tozalangandan so‘ng, qon tanada erkin aylanadi, to‘g‘ri rejim va ritmda ishlay boshlaydi.
Sarimsoq va limon bilan kemalarni tozalash
Sarimsoq antisklerotik xususiyatlarga ega mashhur xalqona vositadir. Sarimsoq qon tomirlarini tozalashga yordam beradi, xolesterin blyashkalari va tuzlarini eritadi, mikroblar va viruslarni yo‘q qiladi. Uning tarkibida trombotsitlar sonini normallashtiradigan va qon ivishiga to‘sqinlik qiluvchi adenozin mavjud.
Sarimsoq maydalangandan keyin darhol ishlatmasdan, 15 daqiqadan so‘ng iste’mol qilish lozim. Chunki sog‘liq uchun foydali moddalarning faolligini rag‘batlantiradigan fermentativ reaksiyalar uchun vaqt kerak bo‘ladi. Sarimsoq 3 oy davomida iste’mol qilinsa ham xolesterin blayshkalari miqdori 12-20 foizga kamayadi.
Sarimsoq, limon va asalda ko‘plab shifobaxsh moddalar mavjud bo‘lib, ular aterosklerozdan ta’sirlangan tomirlarni tozalaydi, shuningdek, devorlarining elastikligini oshiradi.
Tomirlarni xolesterin blyashkalaridan tozalash uchun qobig‘i bilan 4 dona limon va 4 dona tozalangan sarimsoq bo‘lagini go‘sht maydalagichdan o‘tkazing, ularni toza 3 litrli idishga solib, ustidan iliq qaynatilgan suv quying. Uni vaqti-vaqti bilan aralashtirib, uch kunga xona haroratida qoldiring. Shundan so‘ng damlamani muzlatkichga yoki boshqa sovuq joyga qo‘ying.
Tayyor sarimsoq-limon damlamasini kuniga 3 marta 100 grammdan qabul qilish tavsiya etiladi. Hammasi bo‘lib 4 ta infusion aralalashmani ichishingiz kerak. Tomirlarni tozalashning bunday kursi taxminan 40 kun davom etadi. Buni yiliga bir marta bajarish kerak. Kurs oxirida qon bosimi normallashadi, bosh og‘rig‘i yo‘qoladi, xolesterin darajasi pasayadi (siz buni qon testini o‘tkazish orqali tekshirishingiz mumkin).
Tomirlar yong‘oq bilan qanday tozalanadi?
Qon tomirlarini xolesterin blyashkalaridan tozalash uchun boshqa xalqona usullar mavjud. Masalan, yong‘oq yordamida. 1,5 kg tozalangan yong‘oqni go‘sht maydalagichdan o‘tkazing. Ezilgan massani muzlatkich yoki boshqa salqin joyga qo‘yib, 1 osh qoshiq miqdorida kuniga 2 marta — ertalab va kechqurun, ovqatdan 30 daqiqa oldin, 100 ml suv bilan iching.
Tayyor asal-yong‘oq massasidan kuniga 4 marta, 1 osh qoshiqdan ovqatdan oldin iste’mol qilish tavsiya etiladi. Bunday vositani keyingi kun uchun har kuni ertalab tayyorlash kerak. Ushbu tozalash usulining kursi 1 oy.
Yana bir tozalash usuli: 5 dona maydalab to‘g‘ralgan yong‘oq mag‘zini 1 osh qoshiq och rangdagi tabiiy asal bilan aralashtiring. Tayyorlangan aralashmaga 1 dona ezilgan yangi ananas qo‘shing, so‘ngra butun massani aralashtiring. Uni shisha idishga soling, qopqog‘ini mahkam yoping va bir kun davomida salqin joyga qo‘ying.
Bunday vositalar qon tomirlarini yanada elastik qiladi, ularni blyashka va yog‘ birikmalaridan tozalaydi, metabolizmni yaxshilaydi, bosh aylanishini yengillashtiradi. Ular nafaqat qonni tozalash, balki qarish, yurak-qon tomir tizimi kasalliklari, metabolizmni yaxshilash, gipertoniya va aterosklerozning oldini olish uchun ham qo‘llaniladi.
Xolesterin blyashkalarini nafaqat tabiiy usullar bilan, balki dori-darmonlar yordamida ham tozalash mumkin. Biroq har bir usulning o‘ziga xos qarshi ko‘rsatmasi borligini unutmaslik kerak, shuning uchun shifokor bilan maslahatlashish tavsiya etiladi.
Qonda xolesterinni kamaytirish uchun ovqatlanish tartibi
Xolesterin blyashkalari, asosan, hayvon mahsulotlarini haddan tashqari ko‘p iste’mol qilish tufayli paydo bo‘ladi: sariyog‘, yog‘li go‘sht, yog‘li sutli ovqatlar va boshqalar.
Shu jihatdan tomirlardagi blyashkalarning olib tashlanishi uchun diyetani qayta ko‘rib chiqish talab etiladi.
Kundalik ovqatlanish tartibi past tuzli va past kaloriyali taomlarga asoslangan bo‘lishi kerak. Ratsionning 70 foizi meva, rezavorlar va sabzavotlar, 20 foizi oson hazm bo‘ladigan protein bo‘lishi kerak.
Izoh (0)