• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12634.34
    • RUB162.37
    • EUR14821.34
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +28°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Salomatlik

    Ovqatdan zaharlanish: bunday paytda nima yeyish mumkin-u, nima mumkin emas?

    Zaharlanish (xalq tilida ich ketishi)da oshqozon-ichak trakti yallig‘lanadi, bakteriyalarning chiqindilari bilan zaharlanish sodir bo‘ladi, organizm suvsizlanadi va uning qayta tiklanishi uchun bir necha kun kerak bo‘ladi. Organizmga qanday yordam berish kerak? Woman nashri bu paytda qanday parhez tutish kerakligini havola qildi.

    Foto: Woman

    Zaharlanishdan keyin darhol ovqatlanish mumkinmi?

    Qusish va diareyadan keyin organizm zaiflashadi va shikastlangan oshqozon-ichak trakti oziq-ovqatdan ozuqaviy moddalarni o‘zlashtira olmaydi. Shuning uchun shifokorlar birinchi kunida umuman ovqatlanmaslikni, ko‘p miqdorda suyuqlik ichishni (kuniga kamida 2 litr), har yarim soatda bir stakan suv ichishni tavsiya qiladi. Agar ochlik hissi juda kuchli bo‘lsa, guruchni qaynatib suvini ichish mumkin.

    Elektrolitlar bilan gazsiz suv ichish juda foydali, chunki suvsizlanish nafaqat namlikni yo‘qotish emas: mineral tuzlar (natriy va kaliy kabi) suv bilan birga chiqib ketadi. Regidratatsiya uchun eritmalar retseptisiz har qanday dorixonada sotiladi. Agar ularni sotib olishning iloji bo‘lmasa, bunday kompozitsiyani o‘zingiz uy sharoitida tayyorlashingiz mumkin: buning uchun 3 gramm tuz va 18 gramm, shakar 1 litr qaynatilgan suvda eritiladi.

    Agar zaharlanish juda jiddiy bo‘lsa, eng to‘g‘ri variant tez yordam chaqirish va tomirga tomchi dorilarni yuborishdir. To‘g‘ri davolash bilan suvsizlanish 2-3 kun ichida yo‘qoladi.

    Foto: Woman

    Darhol eubiotiklarni qabul qilishni boshlang. Ular ichak mikroflorasini tiklaydi. Toksinlar sorbentlarni olib tashlashga yordam beradi.

    Zaharlanishdan keyin parhez

    Ikkinchi kuni muzlatkichni oching. Endi organlarning kuchini va funksiyalarini tiklash, vitaminlar va minerallarning yetishmasligini to‘ldirish kerak, shu bilan birga allaqachon holdan toygan oshqozon-ichak traktiga zarar yetkazmaslik muhimdir. Shuning uchun ovqat va ichimliklarni diqqat bilan tanlang.

    Ovqat yeyishni qadam baqadam kurka bulyoni, guruch, grechka yoki suli bo‘tqasi (kam yog‘li sut uchinchi kuni kiritiladi), glyutensiz donlar (masalan, amaranta juda foydali)dan boshlash kerak.

    Agar qayta buzilish bo‘lmasa, qaynatilgan (tovuq, quyon) go‘shtini sinab ko‘rish mumkin. Keyin sabzavot va mevalarni qo‘shing. Ularga issiqlik bilan ishlov berish kerak. Pishirilgan olma, qovurilgan yoki bug‘langan qovoq, qaynatilgan kartoshka idealdir. Banan yesangiz bo‘ladi: u shilliq qavatlarni deyarli bezovta qilmaydi.

    Foto: Woman

    Barcha oziq-ovqatlar suyuq yoki pyure shaklida bo‘lsin: hozirgi holatdagi kichik bo‘laklar ham yallig‘langan epiteliyga shikast yetkazishi va og‘riqni kuchaytirishi mumkin.

    Tez-tez, kuniga 5-6 marta, har 2-3 soatda, kichik (mushtingizdan katta bo‘lmagan) qismlarda ovqatlaning. Barcha ovqatlar issiq bo‘lishi kerak, qaynoq va sovuq ovqat oshqozon-ichak traktini bezovta qiladi va oshqozon va qizilo‘ngach sfinkterlarining refleksli spazmlarini qo‘zg‘atadi, bu esa qusishga olib keladi.

    Zaharlanishdan keyin yana nima yeyish mumkin?

    Taomnomaga asta-sekin kiriting:

    • Mineral suv;
    • Tvorog zapekankasi;
    • Yumshoq tuzsiz pishloqlar;
    • Pechenye;
    • Qaynatilgan sabzavotlar yoki mevali pyure;
    • Yog‘siz bug'da pishirilgan baliq;
    • Quritilgan meva kompotlari;
    • Kisel;
    • Oddiy choy;
    • Pishirilgan tuxum;
    • Bug‘da tayyorlangan omletlar;
    • Quritilgan bug‘doy noni;
    • 1: 1 nisbatda suyultirilgan tabiiy sharbatlar;
    • Mol go‘shti (teftel yoki dimlangan).

    Zaharlangan vaqtda nimalar yeyish tavsiya etilmaydi?

    Dastlabki bir necha kun ichida me’da shirasining ishlab chiqarilishini qo‘zg‘atadigan, hazm qilish qiyin bo‘lgan ovqatlardan voz kechish yaxshiroqdir. Bular:

    • Turli tuman mahsulotlarga boy sho‘rvalar;
    • Yog‘li go‘sht va baliq;
    • Dudlangan go‘sht va marinadlar;
    • Qovurilgan ovqatlar;
    • Fastfud;
    • Tuzlangan pishloqlar;
    • Shokolad;
    • Achchiq, sho‘r ovqatlar;
    • Kofe;
    • Spirtli ichimliklar;
    • Qo‘ziqorinlar;
    • Nordon yangi sabzavotlar, mevalar va rezavorlar.
    • Ketchup, mayonez.

    Ayniqsa, dastlabki uch kun ichida parhezga qat’iy rioya qilish kerak. 7-10 kundan keyin odatdagi ovqatlanish uslubiga qaytish mumkin. Ammo shunda ham piyoz, sarimsoq, ziravorlarni iste’mol qilishda ehtiyot bo‘lishingiz kerak.

    05.06.2023, 17:50   Izoh (0)   12781
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Oshqozon-ichak kasalliklari rivojlanishining 7 sababi

    29.11.2021, 16:56

    Aniqlang va oldini oling: Qorin bo‘shlig‘ida eng keng tarqalgan 7 kasallik

    17.06.2022, 09:35

    Ovqatdan zaharlanganda uy sharoitida birinchi yordam — mutaxassis tavsiyasi

    19.08.2022, 14:55

    “Sukut saqlovchi” alomatlar — saraton kasalligining belgisi bo‘lishi mumkin

    05.06.2023, 10:40

    Gemoglobinning baland bo‘lishi: ushbu holat nimasi bilan xavfli?

    04.06.2023, 13:48

    Hamma bilishi kerak: umurtqa pog‘onasi churrasi borligidan darak beradigan 3 ta belgi

    04.06.2023, 09:45
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Ichkaridan nazar: Imzo fabrikasi qanday ishlaydi?


    O‘zbekistonda yangilangan HAVAL H6 rasman ishga tushirildi


    “KAFOLAT sug‘urta kompaniyasi” AJning moliyaviy barqarorlik reytingi “Fitch Ratings” tomonidan “Ijobiy” prognozi bilan “B+” darajasida tasdiqlandi


    Centrum Air 25-iyuldan Toshkent — Seul to‘g‘ridan-to‘g‘ri reyslarini boshlaydi 


    riitm aqlli platformasi O‘zbekiston tinglovchilariga 30 million trek taklif etmoqda


    Kia O‘zbekiston bozorini egallamoqda: 2025-yilning birinchi yarmida rekord darajadagi sotuvlar


    InfinBANK’dan VISA kartasi endi Swoo Pay ilovasida


    Turizmdagi trendlar 2025: Xitoyda Markaziy Osiyoga – Qozog‘iston, O‘zbekiston, Qirg‘izistonga qiziqish o‘smoqda


    BI Sad’O Business loyihasida ochiq eshiklar kuni bo‘lib o‘tdi va CHILLA aksiyasi boshlandi


    O‘zbekiston Milliy banki xalqaro kapital bozorida 400 mln AQSH dollarlik obligatsiyalarni muvaffaqiyatli joylashtirdi


    Neo Insurance — sug‘urta bozoridagi raqamli o‘zgarishlarning 2 yillik natijasi 


    Beeline Uzbekistan hududlarda raqamli rivojlanishni jadallashtirmoqda


    Central Asian University RUR va THE Impact Rankings 2025 xalqaro reytinglarida o‘z mavqeini mustahkamlamoqda


    Chiqim va kirim: nazorat sari ilk qadam


    Ipak Yo‘li Bankdan Tradeloan: xalqaro bitimlarni moliyalashtirish

     

    Tavsiya etamiz

    Kreml soyasidagi jumboqlar: sirli ravishda vafot etgan rossiyalik tadbirkor va amaldorlar

    10 iyul, 20:40

    Isroilning G‘azodagi qirg‘ini yagona emas: Insoniyat tarixidagi eng yirik genotsidlar qanday sodir bo‘lgandi?

    10 iyul, 19:12

    Patriot: Isroil voz kechgan, Ukraina esa ko‘prog‘iga ega chiqishni istayotgan yarim asrlik tizim haqida nimalar ma’lum?

    8 iyul, 20:45

    “O‘lim sharbati”: SSSRda Stalindan so‘ng ikkinchi qudratli shaxs nomi berilgan qurol qanday paydo bo‘lgandi?

    6 iyul, 15:23
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    “Mantiqsizlik. Bu futbol uchun qora kun” — “Kristal Pelas” Yevropa Ligasidan chetlatildi

    Sport | 12 iyul, 09:14

    Toshkent va Farg‘onada universitetlar kafedra o‘qituvchilari pora bilan ushlandi

    O‘zbekiston | 12 iyul, 08:57

    Jeyn Birkinga tegishli bo‘lgan birinchi Hermes Birkin sumkasi kimoshdi savdosida 7 mln yevroga sotildi

    Layfstayl | 12 iyul, 08:40

    “Real Madrid” yozda to‘rt futbolchi bilan xayrlashishi mumkin

    Sport | 12 iyul, 08:10

    “Maktab qurish hokimiyat uchun boshog‘riq” — siyosatshunos Hamid Sodiq

    O‘zbekiston | 12 iyul, 00:34
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.