Agar tovuq go‘shtini muzlatgichdan olib chiqqaningizda, yoqimsiz hidni sezsangiz, bu har doim ham go‘shtning sifati yomonlashganini anglatmaydi. Ba’zida tovuq muzlatgichda emas, polietilen paketga solingan bo‘lsa, shunday hid paydo bo‘lishi mumkin. Ko‘plab uy bekalari tomonidan sinovdan o‘tgan bu hiddan qutulishning bir necha usullari mavjud.
Tovuq go‘shtining yoqimsiz hidini qanday yo‘qotish mumkin?
Tovuq go‘shtida paydo bo‘lgan yoqimsiz hidni uni pishirishdan oldin yo‘qotish kerak, chunki tayyor ovqatlarda ham yoqimsiz ta’m paydo bo‘lishi mumkin.
Yoqimsiz hidni yo‘q qilishning bir nechta usullari mavjud, biroq buning uchun sizning uyingizda ushbu ro‘yxatdagi narsalardan birortasi topilishi kerak:
- xantal
- vino sirkasi yoki quruq qizil sharob
- anor sousi yoki yangi anor sharbati
- margansovka
- limon
- kuchli hidga ega ziravorlar va o‘tlar: karri, kardamon, muskat yong‘og‘i, tarragon, rayhon, tog‘jambil, rozmarin
- ko‘mir
- quritilgan moychechak
- tuz va shakar
- sarimsoq
Tovuq go‘shtining yomon hididan qanday qutulish mumkin?
Tovuqni oqib turgan sovuq suvda yuving, tana qismidan yog‘ qatlamini olib tashlang — yoqimsiz hid shu sabab paydo bo‘lgan bo‘lishi mumkin. Tovuqni ehtiyotkorlik bilan yuvishga harakat qiling: suvning mikro tomchilari bilan birga, go‘shtdagi bakteriyalarning oshxona bo‘ylab tarqalishi oson. Shuning uchun tovuq, go‘sht va baliqni yuvish tavsiya etilmaydi.
Tovuqni bo‘laklarga bo‘ling va margansovka eritmasiga bir necha soat solib qo‘ying. Bundan tashqari, tovuq go‘shtini sovuq sho‘r suvda 3-4 soat davomida solib qo‘yishingiz mumkin, buning uchun 1 litr suvga 2 qoshiq osh tuzini qo‘shishingiz kerak. Agar siz bunday suvga yana bir kichik ko‘mir bo‘lagini solib qo‘ysangiz tom ma’noda ta’sir kuchayadi.
Yana bir usul: go‘shtni moychechak qaynatmasiga soling. Buning uchun bir osh qoshiq quritilgan moychechakka bir stakan qaynoq suv quying, keyin qaynatmani bir litr sovuq suvda suyultiring.
Noxush hid paydo bo‘lmasligi uchun go‘shtni pergament yoki qog‘ozga o‘ralgan holda saqlagan ma’qul, va uning ustiga sho‘r suv bilan namlangan salfetkani qo‘ying.
Xantal yaxshi natija beradi. Tovuqning har bir bo‘lagiga yaxshilab xantal surting, ularni idishga soling, oziq-ovqat plyonkasi bilan o‘rang va bir necha soat davomida muzlatgichga qo‘ying. Bundan tashqari, tovuq go‘shtiga shakar va tuz aralashmasini qo‘shishingiz mumkin. Shuningdek, u bilan uyingizdagi ziravorlar va o‘tlarni aralashtirishingiz mumkin. Tovuq bo‘laklarini tuz bilan ishqalang va ularga bu aralashmani surting, xona haroratida 1 soat saqlang.
Sarimsoq paketda saqlangan tovuq go‘shtining yomon yoki g‘alati hidlarini ham yo‘q qilishi mumkin. Ikki yoki uchta sarimsoq donachalarini chorak qismga bo‘lib kesib oling va ularni tovuq bo‘laklariga surting, tuz qo‘shing. Bir-ikkita katta sarimsoq donachalarini qirg‘ichdan o‘tkazing, tuz va murch bilan aralashtiring, tovuq bo‘laklariga surting va 2 soat davomida muzlatgichga qo‘ying.
Har qanday go‘shtning yoqimsiz hididan xalos bo‘lishga yordam beradigan yana bir usul — tuzlash. Marinadlash uchun, ziravorlar va o‘tlardan tashqari, vino sirkasi, quruq qizil sharob yoki limonning yangi siqilgan sharbatidan foydalanishingiz mumkin. Marinadlashda tuz qo‘shishni unutmang. Tovuq bo‘laklarini tuzlab muzlatgichga 2-3 soatga qo‘ying.
Yangi tovuq go‘shtini sotib olishning o‘zi etarli emas, u zararli bo‘lmasligi uchun pishirish ham kerak. Pishirishdan oldin go‘shtning ustidagi terisini olib tashlashingiz kerak, chunki unda toksinlar to‘planadi. Go‘shtni grilda pishirishni maslahat berilmaydi chunki u kanserogen xususiyatlarga ega. Pishirishning eng yaxshi usullari qaynatish, pishirish, bug‘lashdir.
Tabiiy sharoitda o‘sgan ferma tovuqlarining go‘shtini oling. Tovuq go‘shti yuqori iste’mol talabiga ega bo‘lgan mahsulotdir, ko‘plab ishlab chiqaruvchilar tovuqlarning o‘sishini tezlashtirish va og‘irligini oshirish uchun turli usullardan foydalanadi, shuning uchun ba’zida mahsulotda antibiotiklar va boshqa qo'shimchalar mavjud bo‘ladi. Ular go‘shtning sifatini ham buzishi mumkin: eskirgan tovuq go‘shtiga ba’zan yangi ko‘rinish berish uchun maxsus eritma surtiladi.
Mavzuga doir: Har kuni tovuq go‘shti iste’mol qilinsa, organizmda qanday o‘zgarishlar sodir bo‘ladi?
Izoh (0)