Sovuq mavsumda quyosh nuri va issiqlik yetishmaydi. Diyetologlar bu mavsumda issiqlikni saqlash uchun qanday ovqatlarni iste’mol qilish kerakligini ma’lum qildi.
Xurmo
Xurmo – ozuqaviy moddalari ombori. Birinchidan, bu meva qon tomirlarining ishini yaxshilaydi. Qon bosimining keskin o‘zgarishi, migren – bularning barchasi shahar aholisida tez-tez uchraydi. Bugungi kunda dorixonalardagi turli xil qimmatbaho dori-darmonlarga qo‘shimcha ravishda xurmo bunday muammoni yengishga yordam beradi. Xurmo C va P vitaminlariga boy bo‘lib, qon tomirlariga foydali ta’sir ko‘rsatadi. Ikkinchidan, xurmo iste’mol qilish tanadagi issiqlikni saqlashga yordam beradi. Gap shundaki, ushbu sevimli meva kalsiy manbayidir, u o‘z navbatida yurakning normal ishlashini va buning natijasida tanadagi barqaror qon aylanishini ta’minlaydi.
Anor
Anor tinchlantiruvchi vositadir. Afsona emas, anor tarkibida B vitaminlari ko‘p bo‘lganligi sababli, stressga qarshi vosita sifatida yordam beradi, shuningdek, natijasi dori-darmonlardan kam emas. Bundan tashqari, anor qonda xolesterin darajasini pasaytiradigan va immunitetni mustahkamlovchi moddalarni o‘z ichiga oladi. Qolaversa, boshqa narsalar qatorida tanani issiqlik tutish xususiyatiga ega. Ma’lumki, past gemoglobin darajasi ko‘plab sog‘liq muammolariga olib keladi, ularning belgisi doimiy titroq bo‘lishi mumkin.
Tuzlangan karam
Ma’lum bo‘lishicha, tuzlangan karam tarkibida ko‘pchilikka tanish bo‘lgan askorbin kislotasi mavjud. Ushbu qishki mahsulotning atigi 100 grammida askorbin kislotaning kunlik normasi mavjud. Shu bilan birga, fermentatsiya jarayonida C vitamini nafaqat asl shaklida saqlanib qoladi, balki ko‘payish qobiliyatiga ham ega.
Kartoshka
Qo‘l va oyoqning doimiy muzlashi ko‘pincha qon tomirlari bilan bog‘liq muammolarni ko‘rsatadi, qon bir vaqtning o‘zida butun tanani issiqlik bilan ta’minlashga vaqt topa olmaydi. Kartoshka tarkibida qon aylanishini sezilarli darajada yaxshilaydigan va sovuqda yordam beradigan kaliy kabi foydali moddalar mavjud. Lekin kartoshka yuqori kaloriyali mahsulotdir, shuning uchun ularni ortiqcha iste’mol qilmaslik kerak. Bundan tashqari, uni tayyorlash usullariga alohida e’tibor berish lozim. Qovurilgan kartoshka bu borada foyda bermaydi. Qaynatilgan yoki bug‘da pishirilgan sabzavot o‘z navbatida juda mazali hamda mutlaqo zararsizdir.
Dengiz karami
Dengiz karami buyrak usti bezlarini va shunga mos ravishda adrenalin gormonini tartibga soluvchi B vitaminlari bilan juda boyitilgan. Ularning yetishmasligi surunkali charchoqqa olib kelishi mumkin, natijada kayfiyat yomonlashadi. Doimiy sovuqotishning sabablaridan biri tanadagi yodning miqdorining yetishmasligi bo‘lishi mumkin. Shuningdek, tuzlangan karam vitaminlar va ozuqaviy moddalardan ko‘ra ko‘proq ozuqaviy qo‘shimchalariga boy.
Asal
Asal haqli ravishda yo‘tal va shamollashga qarshi eng yaxshi kurashchilardan biri hisoblanadi va shuning uchun immunitetni saqlab qolishning tasdiqlangan usullaridan biridir. Shuning uchun asal qishda ratsionning ajralmas qismi hisoblanadi. Agar asal zanjabil bilan birga iste’mol qilinsa, yuqumli kasalliklar ortiqcha xavf tug‘dirmaydi. Bundan tashqari, ushbu mahsulot tanani issiq tutadi. Sovuq ob-havoda uydan chiqishdan qo‘rqadiganlar bir choy qoshiq asalni qora murch bilan iste’mol qilsa, bu aralashma tanani issiq tutadi va qishda jamoat joylarida mikroblardan himoya qiladi.
Turp
Tanani kunlik C vitamini bilan ta’minlash uchun bitta o‘rtacha turp kifoya qiladi. Bu yuqorida aytib o‘tilgan kartoshka kabi qon tomirlari devorlarini mustahkamlaydi. Qon aylanish tizimining normal ishlashiga yordam beradi, shuningdek, sovuq mavsumda tanani zarur issiqlik bilan ta’minlaydi. Bundan tashqari, turp ichak kasalliklari xavfini kamaytiradi.
Izoh (0)