Kapulin
Kapulin hajmi jihatidan qorag‘atdan biroz kattaroq, ta’mi esa bodom va olchaning aralashtirilganiga o‘xshaydi. Yamayki ahli uning daraxtini uyi yaqinidan o‘sib chiqqanini ko‘rgudek bo‘lsa, darrov kesib tashlaydi. Chunki ko‘rshapalaklar kapulinni juda yaxshi ko‘radi va tunlari uning atrofida parvona bo‘ladi. Mevasidan jem, murabbo va sharbat tayyorlanadi.Kepel
Bu mevani faqat Yava orolidan yoki Indoneziyadan topish mumkin. Boshqa yerda o‘smaydi. Mevaning mazasi mangoni eslatadi, hidi esa binafshanikiga o‘xshaydi. Kepelni doimiy ravishda iste’mol qilish ayollarda vaqtinchalik bepushtlikka sabab bo‘ladi. Shuning uchun qadimda undan kontraseptiv vosita sifatida foydalanilgan.Qora olma
Qora olma — xitoylik seleksionerlarning ishi. “Qora brilliant” navini payvand yordamida olib ketilgan va u hozirda faqat Tibet tog‘larida o‘stiriladi. Tezkor ultrabinafsha nurlari ta’sirida olmaning po‘stlog‘i “toblanadi” va to‘q siyohrang tusga kiradi.Aki
Aki Yamaykada o‘sadi va fugu balig‘ining meva ko‘rinishi hisoblanadi. Uning tarkibida ko‘plab toksinlar borligi sabab, ko‘p davlatlarda taqiqlangan. Noto‘g‘ri tayyorlansa, meva o‘limga sabab bo‘lishi mumkin.
Akini yeyish uchun meva qizarishini va oq shira chiqarishini kutish kerak. Urug‘i o‘limga sabab bo‘lishi mumkin. Yamaykada akini qovurib, yong‘oq ta’miga ega ovqat tayyorlanadi.Afrika noki
Afrika noklari rangi va hajmidan baqlajonga o‘xshaydi. Lekin mevaning ichi yam-yashil hamda yumshoqligi saryog‘ga o‘xshaydi (unda 48% yog‘ bor) Noklar qaynatiladi, qovuriladi va xomligicha yeyiladi. Undan hatto bioyoqilg‘i ham tayyorlanadi.Nipa
Nipa meva hisoblansa ham, aslida daraxt yong‘og‘i. Hindistondan Tinch okeanigacha bo‘lgan daryolar bo‘yidagi palmalarda o‘sadi. Uning barglaridan mahalliy xalq tom yasaydi, hosilidan esa alkogol ichimliklar tayyorlaydi. Bunday tashqari, mevasini muzqaymoqqa sepib ham yeyish mumkin. Lekin sersuv va ta’msiz bo‘ladi.Limonli feroniya
Feroniya yoki fil olmasi Hindistonda va Shri-Lankada yo‘l yoqasida o‘sadi va unchalik ham noyob meva hisoblanmaydi. Ko‘rinishidan feroniya mog‘orlagan kokosga o‘xshaydi, hidi esa undan ham yomon — mayiz va ko‘k pishloqning aralashmasi kabi. Lekin o‘zi mazali meva hisoblanadi. Ta’mi mango va ananasdan qilingan pudingga o‘xshaydi. Mahalliy xalq undan sharbat tayyorlaydi va buni sog‘liq uchun juda foydali deb hisoblaydi.Yulduzsimon olma
Yulduzsimon olmani tatib ko‘rish uchun Markaziy Amerikaga borishga to‘g‘ri keladi. Olmaning po‘stini yeb bo‘lmaydi, shuning uchun o‘rtasidan kesib, et qismini qoshiq yordamida o‘yib yeyiladi. U juda ham shirin emas, mazasi olxo‘rinikiga o‘xshaydi.Aguaxe
Aguaxe — Peruda o‘sadigan palmalarning mevasi. Usti tangachalar bilan qoplangan, ichidan esa sariq shirin eti yashiringan. Mahalliy aholi undan murabbo, jem, vino tayyorlaydi, quyosh kuyishidan asrashi uchun terisiga surtadi. Tarkibida A vitamin va fitoestrogenlar juda ko‘pligi sabab ayollar uchun foydali meva hisoblanadi.
Jamboza
https://www.instagram.com/p/-KxWxbwqUr/?utm_source=ig_embedU atirgul olma, pomeran olxo‘risi va pomarozaning yig‘indisi. Jambozani faqatgina janubi-sharqiy Osiyo mamlakatlari va Hindistonda tatib ko‘rish mumkin. Chunki bu meva eksport qilinmaydi. Po‘stining yupqaligi va sersuv meva ekani sabab boshqa mamlakatga olib otishga yaramaydi.
Po‘sti yupqa, ichidagi sersuv mevasi tarvuz ta’mini beradi. Meva kesilgan payti gullarning hidi ufuradi, shunign uchun uning ikkinchi nomi “atirgul olma”.
Tumbo
https://www.instagram.com/p/BgcOpUjBv58/?utm_source=ig_embedTumbo yoki bananli marakuyya haqiqiy mevali Frankenshteyn. Ko‘rinishidan bananga o‘xshaydi. Terisi sitrus mevalarniki, ichi esa marakuyya kabi yumshoq. Ta’mi banan va apelsinga o‘xshaydi.
Pakau
https://www.instagram.com/p/BTPeQJllvjX/?utm_source=ig_embedPakauni Markaziy va Janubiy Amerikada yeyishadi. Yashil tayoqchalar va qora donlari tashlab yuboriladi. Ichidagi oppoq yumshoq mevasi esa yegulik sifatida foydalaniladi. Mazasi shirin vanil paxtaga o‘xshaydi.