• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12496.94
    • RUB159.38
    • EUR14405.22
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +28°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    O‘zbekiston

    Restorator, bloger va oshpaz Hakim G‘aniyev: Osh biz uchun ma’no va mazmunga yo‘g‘rilgan taom

    “Moslenta” Moskvada yashovchi turli millat vakillaridan ularning oshpazlik an’analari va poytaxtda qaysi taomlardan tatib ko‘rishni tavsiya qilishini o‘rganishda davom etadi. Nashrning galdagi suhbatdoshi restorator, bloger va oshpazlikka oid kitoblar muallifi Hakim G‘aniyevdir.

    Foto: “KNews”

    Foto: “KNews”

    Oshxona haqida

    Bir paytlar Tojikiston, Qirg‘iziston va O‘zbekiston bitta davlat bo‘lganini tarix kitoblaridan bilib olish qiyin emas. Biroq umumiy “O‘rta Osiyo oshxonasi” mavjud ekanligi uydirma.

    Aslida esa u yerlarda o‘zbeklar yoki bizga etnik jihatdan juda yaqin uyg‘urlar yashashi uchun qulay joylar bo‘lganligi uchun bu hududlarning bir qismiga o‘zbek oshxonasi taomlari tarqalgan. Aytish mumkinki, qirg‘iz taomlari butunlay o‘zgacha, ular ko‘proq Xitoy yoki Buryatiya taomlariga yaqin, qozoq oshxonasi esa Rossiya—Sibir taomlariga yaqin.

    O‘zbek oshxonasining o‘ziga xos jihati nimada? Bu savolga javob qaytarish oson emas. Tushuntirib berishga harakat qilaman: O‘zbekiston orqali doim ko‘plab savdo yo‘llari o‘tgan, shuning uchun bu yerda ko‘p sonli karvon-saroylar, mehmonxonalar, omborxonalar bo‘lgan. Bu yerga ko‘plab hunarmandlar kelgan. Ular orasida Yevropa, Xitoy va hindistonlik oshpazlar ham bo‘lgan. Ular tufayli bizda juda turli-tuman oshxona shakllangan.

    Foto: “Moslenta”

    Foto: “Moslenta”

    Moskvada tatib ko‘rish mumkin bo‘lgan o‘zbek taomlari bu O‘zbekistondagi taomlarning juda kichik qismi, 20 foizga yaqinidir.

    Bizda esa har bir viloyat o‘zining oshpazlik an’analariga ega: Andijon, Farg‘ona, Qo‘qon, Toshkent, Samarqand, Buxoro, Xorazm va boshqa viloyatlarga xos oshxonalar mavjud.

    Misol uchun, men Farg‘ona vodiysi markazidagi Marg‘ilon shahrida yashayman. Agar men va do‘stlarim xamiri ko‘p taomlar tanovul qilmoqchi bo‘lsak, Xitoy bilan chegaraga yaqin O‘shga yo‘l olamiz. Agar go‘sht yeyishni istasak, chorvadorlar yashovchi dovon tomonga, osh yegimiz kelsa chungara navli guruch yetishtiriluvchi Qirg‘iziston tomonga yo‘nalamiz.

    Foto: “Moslenta”

    Foto: “Moslenta”

    Bolalik

    Oilamizda shaharda yashovchi onam ham, qishloqdan juda kam chiqadigan buvim ham juda ajoyib taom tayyorlashardi. Uch yoshda bog‘chaga bormay qo‘yganimdan so‘ng men bilan asosan qrim tatar qo‘shnimiz o‘tirardi. U ajoyib oshpaz bo‘lib, ko‘p sonli to‘ylarga xizmat ko‘rsatardi. Men esa doim uning ishlarini kuzatib, ularni uyda takrorlashga urinar edim.

    Tayyorlashni o‘rgangan birinchi taomim tuxum qovurish edi. Dastlab u doim yopishib qolar, keyinroq tovaga yog‘ solish kerakligini o‘rganganimdan so‘ng qo‘shni bolalarning barchasini majburlab tuxum bilan mehmon qilar edim.

    Foto: “Moslenta”

    Foto: “Moslenta”

    Shundan keyin turli sho‘rvalar, shuningdek, moshkichiri, kulchalar, cheburek tayyorlashni o‘rgandim. Keyin esa, va nihoyat, palov tayyorlashni o‘rgandim. Birinchi oshimni qozonga suv solishni unutib, buzib qo‘yganman va choyxonadan bir nechta dars olishga qaror qilganman. Bunga yarim asr bo‘ldi. O‘shanda bor-yo‘g‘i yetti yoshda edim.

    Urf-odatlar

    Bizda dasturxonga bir paytning o‘zida barcha taomlar kamdan-kam, banket, Ro‘zadagi iftorda qo‘yilishi mumkin. Agar men sizni mehmonga taklif qilsam, bu odatda quyidagicha kechadi. Mana dasturxon yozilgan stol. Siz unga o‘tirishingiz bilan qahva yoki choy tortiladi. O‘g‘lim yoki qizim unga qo‘shib ichish uchun quruq meva yoki yong‘oqlar keltiradi. Undan so‘ng shirinliklar, har xil pishiriqlar. Bularning barchasi oshqozon ishga tushib olishi uchun!

    Rossiyada negadir shirinlik ishtahani bug‘adi deb hisoblashadi, ular esa aksincha ishtaha, yana barcha ta’m bilish retseptorlarini ochadi.

    Siz shirinlik bilan choy ichayotgan 20—25 daqiqa davomida somsa tayyorlanadi. Somsa yeb bo‘lguningizga qadar esa stolga sho‘rva, shashlik va boshqa taomlar “yetib keladi”. Kutilgan mehmon bo‘lsangiz siz uchun oshdan tashqari barcha taomlar tayyorlanadi.

    Nega osh emas? Chunki osh xayrlashuvni anglatadi. Oshni yeb bo‘ldingmi? Ketaverishing mumkin. Kutilgan mehmon uchun osh uch kundan so‘ng tayyorlanadi.

    Foto: “Moslenta”

    Foto: “Moslenta”

    Dasturxon atrofida o‘zini tutish qoidalari bormi? Albatta! Suvni birinchi kichkinalar ichadi, oshni esa kattalar boshlab beradi. Eng katta yoshli odam taomga qo‘l cho‘zmaguncha qolganlar kutib turadi.

    Ayollar va erkaklarga kelsak, agar qarindoshlar mehmon bo‘lib kelsa, hamma birga o‘tiradi. Uyga oilam tanimaydigan biror tanishim kelsa, biz alohida o‘tiramiz. Agar sizga o‘xshagan tanishim turmush o‘rtog‘i bilan kelsa, men ham o‘zimnikini chaqiraman.

    Odatiy kun

    Odatda ishdan so‘ng uyga qaytib, hammasi joyida ekanligiga ishonch hosil qilganimdan so‘ng, choyxonaga yo‘l olaman. Choyxona har bir mahallada bor. Ularda erkaklar o‘zaro suhbatlashib, narda o‘ynab, muhim masalalarni hal qiladi. Kechki to‘qqizga yaqin nima taom tayyorlash masalasi muhokama qilinadi. Taomni o‘zimiz yoki choyxonachi tayyorlaydi.

    Foto: “Moslenta”

    Foto: “Moslenta”

    Taomlar mazmuni

    Odatiy kunlarda palov O‘zbekistonda payshanba kunlari tayyorlanadi. Ko‘plab taomlar haftaning ma’lum bir kunlarida tayyorlanadi. Dushanba kuni, masalan, yengil taom — sho‘rva. U shovla, moshkichiri yoki manti tayyorlangan yakshanbadan so‘ng oshqozonga dam beradi.

    Taomlar har kunlik va bayram taomlariga ajratilmaydi. Eng kichik to‘yda kamida 100 kilogramm guruchdan osh tayyorlanadi (buning uchun 200 kilogramm sabzi tozalash kerak bo‘ladi!). Biroq gap miqdorda emas, taomni dasturxonga tortishda.

    Masalan, to‘y oshiga qazi, bedana tuxum qo‘shish, anor donalari bilan bezatish mumkin. Undagi har bir masalliq o‘z ma’nosiga ega.

    Misol uchun, to‘y oshiga zirk qo‘shish mumkin emas, u nordon bo‘lganligi uchun uni yeya turib, yuzingizni burishtirishingiz mumkin. To‘y oshiga farovonlik ramzi — no‘xat, shirin hayot ramzi — mayiz qo‘shish mumkin. Bunday an’ana faqat o‘zbeklarda bor. Palovni turkmanlar ham, qozoqlar ham, qirg‘iz va tojiklar ham tayyorlashadi. Biroq ular uchun osh — shunchaki taom. Biz uchun esa ma’no va mazmunga yo‘g‘rilgan taomdir.

    Vaqt haqida

    Bizda tez tayyor bo‘ladigan taomlar yo‘q. Lekin mehmonga kelsangiz yarim soatdan so‘ng issiq taom tortiladi. Qanday qilib deysizmi? Juda oson: har bir beka sovutkichda yarim tayyor zirvak — palovning qovurilgan qismini saqlaydi.

    Ba’zilar uni bankalarga ham bekitib qo‘yadi. Qovurdoqlarni ham bankaga bekitib qo‘yishadi.

    Mahsulotlar 

    O‘n yilcha avval Moskvada yaxshi guruchni faqat Danilovskiy bozoridan yoki “Aeroport” metrosi hududidan xarid qilish mumkin edi. U yerdagi savdogarlarda ko‘pi bilan besh kilo guruch bo‘lardi. Hozir esa bozorlardan ham, supermarketlardan ham tonnalab guruch xarid qilish mumkin. Yaqin vaqtgacha O‘zbekistonda tayyorlangan qazi og‘riqli nuqta edi. Endi esa u to‘g‘ri Toshkentdan keltirilmoqda.

    O‘zim mahsulotlarni Dorogomilovskiy bozoridan xarid qilaman, chunki Danilovskiyda mahsulotlar uchun yaxshi tanlov bo‘lsa-da, narxlar juda yuqori. Aytaylik, Dorogomilovskiyda qo‘yning orqa qismi kilosi 350—360 rublga yaqin tursa, Danilovskiyda u uchun 750—800 rubl so‘rashadi!

    Foto: “Moslenta”

    Foto: “Moslenta”

    Dorogomilovskiy bozorida joyini bilish ham muhim. Bir sirni ochaman: kirish joyi ko‘chadan bo‘lgan yerto‘laga (podval) tushing va u yerdan guruch, no‘xat, mosh yoki yaxshi zirani ulgurji narxda xarid qiling. Bunda mahsulotlar yuqoridagiga qaraganda 50 foizga arzonroq tushadi.

    Ovqatlanadigan joylar

    Bugun, Moskvadagi o‘zbek restoranlarida taomlarimizning ko‘plab turlarini buyurtma qilish mumkin. Ularning barchasi mazali. Nega? Chunki raqobat katta!

    Barcha restoranlar mijozlar uchun bir-biri bilan raqobatlashishga, demakki yaxshi tayyorlash va sarhil mahsulotlardan foydalanishga majbur ekanligini anglatadi.

    Men esa barcha moskvaliklarni bizning Plov time kafelar tarmog‘iga taklif qilaman. Bizda narxlar o‘rtacha: masalan, osh 300 rubl, somsa esa 99 rubl.

    O‘zbekona muhitda o‘tirib, qimmatroq ovqatlanmoqchi bo‘lsangiz, “Choyxona №1” yoki “Uryuk”ka borishingiz mumkin.

    Foto: “Moslenta”

    Foto: “Moslenta”

    O‘zbeklarning o‘zlari ovqatlanadigan, arzon va mazali taomlar tayyorlanadigan boshqa joylar ham bor. Bunday joylar Dobrininskiy maydonida bor. Paveletskiy vokzalida esa “Ayva” restorani joylashgan.

    Faqat bitta muammo mavjud: moskvaliklarning aksariyati juda kam taomlarimiz: osh, lag‘mon, manti va somsa haqida bilishadi. Faqat ularni buyurtma qilishadi. Biroq faqat arzon o‘zbek kafelarida tayyorlanadigan juda mazali va to‘yimli moshkichiri ham bor. Bu taom har doim yangiligida tortiladi, chunki ikki soatdan so‘ng u mahsulot ko‘rinishini to‘liq yo‘qotadi. Boshqa turli-tuman taomlar ham bor.

    Sho‘rva

    Foto: “Moslenta”

    Foto: “Moslenta”

    Bu taom O‘zbekistonda juda mashhur, ba’zi hududlardagi to‘ylar aynan undan boshlanadi. Sho‘rvaning o‘ziga xos jihati: uning to‘yimli va juda foydali bulyonidir. Odatda go‘sht va kartoshka sho‘rvadan chiqarilib, alohida tortiladi. Qolgan sabvazotlar va bulyon chuqur idishda ko‘katlar bilan tortiladi.

    12.07.2017, 12:47   Izoh (0)   21835
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Raddiya: Toshkentda kollej va litseylar yopilayotgani yo‘q

    12.07.2017, 12:08

    Shveysariya Milliy banki raisi O‘zbekistondagi valyuta siyosatini liberallashtirish bo‘yicha harakatlarni qo‘llab-quvvatlashini bildirdi

    12.07.2017, 11:49

    “Qarshi—Kitob” temiryo‘l liniyasini elektrlashtirishga kirishildi

    12.07.2017, 11:10

    O‘zMUda boshqa abituriyentlarning o‘rniga hujjat topshirmoqchi bo‘lgan “ziyoli snayperlar” qo‘lga tushdi

    12.07.2017, 11:07

    “Termiz“ postida Amudaryo sathi ko‘tarilishi mumkin

    12.07.2017, 10:18

    “MEDIAPARK BOZORI”: Yangi narxlar, ish shakli va savdolashish imkoniyati

    12.07.2017, 09:40
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Investitsiya nima va u insonlarga nima uchun kerak?


    Moody’s “Biznesni rivojlantirish banki” reytinglarini “salbiy”dan “barqaror”ga o‘zgartirdi


    InfinBank pul o‘tkazmalari geografiyasini kengaytirmoqda


    InfinBANK tomonidan XISMK liniyasi bo‘yicha taqdim etilayotgan islomiy moliyalashtirish – biznesni rivojlantirish uchun ishonchli yechim 


    “Mikrokreditbank” ATB IX Germaniya-O‘zbekiston biznes forumi doirasida ODDO BHF bank bilan 50 million dollarlik shartnoma imzoladi


    Buxoro, G‘ijduvon, zindon, misvok va madrasa – 100 savolga 1 javob


    Texnologiyaning yangi bosqichi — HUAWEI Mate XT va HUAWEI Mate 70 Pro bilan tanishing


    “O‘zbekinvest” EISK AJ va Slovakiyaning EXIMBANKA SR o‘rtasida hamkorlik to‘g‘risida bitim imzolandi


    “Moody’s Ratings” xalqaro reyting agentligi “O‘zbekinvest” kompaniyasi reytingi prognozini “Ba2”- “ijobiy” darajagacha ko‘tardi


    "Eco Expo Central Asia 2025" doirasida xalqaro ekologik tashabbuslar birlashmoqda


    O‘zbekiston terma jamoasining dunyodagi eng yirik sport tadbiriga chiqishi Kia brendining mavqeini yanada mustahkamlashga xizmat qiladi 


    TBC Bank va Bahodir Jalolov firibgarlarga qarshi jangga chiqdi 


    Paynet xizmatlari endi Kapitalbank bankomatlarida mavjud


    Uzbekistan Airways Seulga kunlik aviaqatnovlarni taklif qiladi


    AKFA Group “AKFA Medline Social” nomli tibbiy startap qurilishini boshlanganini e’lon qildi 

     

    Tavsiya etamiz

    Vashington Tehronga qarshi harbiy kampaniyadan Xitoy va Rossiyani jilovlashda foydalanmoqchimi? Mintaqamizni nimalar kutadi?

    19 iyun, 22:05

    Chelyabinskka qulagan meteorit — 540 kiloli osmon jismi qanday topilgan edi?

    19 iyun, 13:31

    Qariyb yarim asrlik mehnat yoxud Eron qanday qilib raketa derjavasiga aylandi?

    18 iyun, 20:05

    Raddiyaga raddiya: “Yuksalish” harakati va “O‘zsuvtaʼminot” AJ bir-birini yolg‘on maʼlumot tarqatishda ayblamoqda

    17 iyun, 00:10
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Turkiyada 8-qavatdan tushib ketgan sayyoh o‘lib, so‘ngra tirildi

    Dunyo | 22 iyun, 23:50

    Klublar o‘rtasidagi JCH. “Yuventus” Marokash klubini yirik hisobda mag‘lub etdi (video)

    Sport | 22 iyun, 23:24

    Xitoyda chivindek keladigan harbiy dron ishlab chiqildi (video)

    Dunyo | 22 iyun, 23:05

    Suriyadagi cherkovda xudkush terrorchi o‘zini portlatdi (video, foto)

    Dunyo | 22 iyun, 22:39

    Superliga. “Paxtakor” “Qo‘qon-1912”ni, “Sho‘rtan” “Surxon”ni mag‘lub etdi

    Sport | 22 iyun, 22:33

    Eron oliy rahnamosi o‘z o‘limi ehtimoliga vorislarini tanladi — NYT

    Dunyo | 22 iyun, 22:06

    AQSH hujumiga javoban Eron Hormuz bo‘g‘ozini yopmoqchi. Bu nimani anglatadi?

    Dunyo | 22 iyun, 21:28
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.